Zobacz pełną wersję : wymiana ecu
mam pytanie czy po wymianie ecu bedzie normalnie odpalal cz musze rozkodowywac wszystko i kto takie cos robi
musisz wymieniac, pewnie mechanik
musisz kupić ECU od takiego silnika jak masz w aucie. Musisz podjechać do ASO żeby zaprogramowali immo, a jeśli nie chcesz do ASO to musisz szukać kogoś kto dorabia kluczyki. Oni mają możliwość programowania immo.
Ewentualnie kup zestaw komp+stacyjka+skrzynka bezpieczników i zamki.
Można tez wykarstrowac immo.
To już chyba taniej będzie zapłacić w ASO za programowanie immo niż kupić wszystko i wymieniać, chyba że ktoś lubi :)
kluczyk pentla immo na stacyjsce komp i modul na skrzynce bezpiecznikow robilem niedawno swapa takze sprawdzone bez skrzynki bezpiecznikow nie pojedzie
Przelutowanie immo w VII gen. nie jest już możliwe?
jestem w stanie przekodować IMMO w ECU
Inazuma-akai
07-06-16, 09:31
Czyli podsumowując, bo już się gubię a też mam problem i planuję w przyszłości wymianę ECU:
Potrzebujemy ECU, do tego koniecznie skrzynka bezpieczników od tego konkretnego ECU ( da się to jakoś sprawdzić? Jakiś nr seryjny czy coś, żeby sprawdzić czy to od tego samego komputera? )
A stacyjkę i Immobilizer da się przeprogramować tak aby mogły zostać stare z naszymi kluczykami od samochodu.
Dobrze rozumiem?
Jeszcze pytanie o rodzaj ECU. Ma on być pod ten sam silnik, a co z komputerem z innej wersji nadwozia? Jeśli znajdę komputer z HB to będzie to ten sam komp co i do sedana?
Przeprogramowanie jest jakieś bardzo skomplikowane i kosztowne?
Komp do D17a8 ma oznaczenie PLM
Komp do D17a9 ma oznaczenie PLR
kupilem drugi ecu tylko nie mam pojecia gdzie znajduje sie immobilajzer zeby go przelutowac moj ecu 14 benzyna symbol 37820-pma-e01 czy ktos ma schemat do tego ecu ?
nie przelutujesz :) to nie 6 gen musi byc zestaw do odpalenia malo tego ze plytki od immo nie ma osobnej na plyce ecu to jest jeszcze modul w skrzynce bezpiecznikow do kompletu
stacyjka kluczyki wkladka zamka ecu skrzynka bezpiecznikow badz modul z niej i ecu musi byc od kompletu , ewentualnie mozna sie bawic z kodowaniem od nowa
jak chcesz komplet od d14z6 to mam na zbyciu bo swapowalem d16v1 w razie potrzeby pisz na pw