Zobacz pełną wersję : Tryskający olej spod korka wlewu oleju 2.2CTDI
Witam. Szukałem na forum mojej odpowiedzi ale nie znalazłem ;/ Mój silnik to 2.2ICTDI
A mianowicie zaczęło mnie zastanawiać czy to może coś oznaczać, że na nagrzanym silniku tryska z dość dużym ciśnieniem olejem spod korka wlewu oleju razem z lekkim dymem? Czy to może coś oznaczyć lub trzeba coś przeczyścić? Pozdrawiam.
fireman1014
28-05-16, 21:42
Mam silnik 1.8 i nie wiem jak jest w dieslu. Jak odkręcisz korek to co widzisz, jak elementy klawiatury (dźwigienki zaworów) to może chlapać olejem (ale nie tryskać) jest to element smarowania rozbryzgowego, ten lekki dym to tzw. odma, która przy zamkniętym wlewie oleju jest zasysana do cylindrów i spalana aby nie truła środowiska.
Jeżelii po odkręceniu korka widzisz gładką blachę - to chlapanie olejem świadczy o dużych przedmuchach do skrzyni korbowej a to oznacza kończący się silnik.
Jedynie co u mnie widać to właśnie dźwigienki zaworów. U mnie właśnie jest tak, że jak ściągnę całkowicie korek to praktycznie już po chwili cały silnik jest zakropiony kropelkami oleju. Chciałbym żeby się może ktoś wypowiedział kto ma diesla z tym silnikiem i jak u niego taka sytuacja wygląda na zapalonym aucie. Dodam, że auto pracuje równo i nie dolega mu brak mocy.
Ja też tak mam i to nic nadzwyczajnego.