Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Halogeny do MB1 - czy wg. Was warto?

szpiegg
27-05-16, 10:32
Cześć,

Patrząc na "ilość" światła jakie mają teraz nowe samochody, zastanawiałem się, czy warto się rozejrzeć za halogenami do MB1. Sam odnoszę wrażenie, że drogę mógłbym mieć lepiej doświetloną podczas jazdy wieczorem i w nocy.
Jaka jest Wasza opinia - czy droga jest lepiej oświetlona i rzeczywiście warto zainwestować?

Z tego co czytałem, to przedliftowe modele nie mają wiązek, toteż potrzebny będzie cały zestaw.

Jakie części są potrzebne? Halogeny, wiązka, przycisk w kabinie?
Czy będą pasować te od Rovera 400?
Da się je zorganizować taniej, niż ceny rzędu 400 zeta?

Dzięki za odpowiedzi.

MM63
27-05-16, 10:43
Wiązkę masz tylko z kabiny do komory. Brakuje części od wtyczki przy zbiorniczku spryskiwaczy do halogenów, i od grodzi (już z kabiny) do przycisku. W oryginalnej wiązce od halogenów są też dwa przekaźniki.

Z Rovera nie będę pasować, potrzebujesz kompletu z dedykowanymi maskownicami.

Wyrwiesz nawet za 300, ale dość ciężko dostępna rzecz do przedlifta.

szpiegg
28-05-16, 16:22
Czy takie jak w linku będą pasować? (są dwie aukcje)
http://allegro.pl/oem-halogen-przeciwmgielny-honda-civic-mb-angielka-i6222063551.html

gorky
29-05-16, 10:55
Bardzo warto, ale nie wiem czy pakowałbym się w OEMy. Ja mam halogeny w polificie, ale tam OEMowe sę dużo większe - w przedlifcie wolałbym chyba porzeźbić i wpasować np HO3 z Wesema.

Tak czy inaczej polecam - mnie ostatnio jakies chu*e ukradły halogeny (niszcząc przy okazji pół zderzaka) i będe montował jeszcze raz bo jeździ się dużo lepiej.

lookaty
29-05-16, 12:07
To sa swiatla przeciwmgielne.

szpiegg
29-05-16, 14:31
To sa swiatla przeciwmgielne.
A nie jest tak, że wszystkie OEMowe są przeciwmgielne? W service manualu, który znalazłem występuje po prostu nazwa Fog Lights i pokazana jest żarówka 55W (zapewne H3)

Bardzo warto, ale nie wiem czy pakowałbym się w OEMy. Ja mam halogeny w polificie, ale tam OEMowe sę dużo większe - w przedlifcie wolałbym chyba porzeźbić i wpasować np HO3 z Wesema.

Dzięki za opinię. A te poniżej są przed- czy poliftowe?
http://allegro.pl/honda-civic-5d-1995-1997-komplet-halogenow-i5671140163.html

lookaty
29-05-16, 14:47
No wszystkie, wiec jak bardzo pomagają w jeździe? :D

Fogi ładnie wyglądają, dodają uroku ale ich efektywność jest niska. O ile na wsi doswietla troche pobocze, ale w mieście dają jedynie +5 do lansu.

Markownik87
03-06-16, 21:23

Tak czy inaczej polecam - mnie ostatnio jakies chu*e ukradły halogeny (niszcząc przy okazji pół zderzaka) i będe montował jeszcze raz bo jeździ się dużo lepiej.

Mógłbyś podać jakiś link do takich halogenów jakie zamontowałeś? Byłbym bardzo wdzięczny, sam śmigam Hondą po lifcie :)

Bartko
07-06-16, 15:32
szpieg, chcesz jeździć z włączonymi przeciwmgłowymi przez cały czas niezależnie od warunków atmosferycznych?

szpiegg
07-06-16, 23:00
Nie, raczej zależy mi na doświetleniu drogi i pobocza na trasie wieczorem i w nocy.

Oprócz tego pomyślałem jeszcze nad przepolerowaniem reflektorów. Może to trochę pomoże.

firstborne
07-06-16, 23:08
Ja bym dał retrofita. Halogeny nie służą do takiego typu rzeczy, a ciągła zabawa w włączanie i wyłączanie powodowała by (np. u mnie) tylko w****.