Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie nt. montażu tweeterów do MB1

szpiegg
27-05-16, 10:04
Cześć,

mam Civica MB1. Myślałem nad montażem tweeterów, na allegro znalazłem takie w dobrej cenie.
Jestem trochę laikiem i stąd pytanie: Czy w MB1 są gotowe "wyprowadzenia" (gdzie?) i wystarczy je zamontować/podłączyć i będą grały? Czy jest to więcej zabawy w temacie z ciągnięciem kabelków itd?

Obawiam się, że będzie to ta druga opcja, gdyż po demontażu boczku na pierwszy rzut oka żadnych wolnych gniazd nie znalazłem...

Z góry dzięki za odp. :)

MM63
27-05-16, 10:40
Musisz dolutować przewody do tych od głośników.
15 minut roboty.

szpiegg
27-05-16, 16:16
A będzie tak działać? Nie jest potrzebna jakaś zwrotnica?

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

MM63
27-05-16, 16:25
A będzie tak działać? Nie jest potrzebna jakaś zwrotnica?

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Tweetery już mają zwrotnice.

szpiegg
27-05-16, 16:33
Ok, dzięki za wyjaśnienia!

Poll
27-05-16, 16:58
A rozdzielacz nie wchodzi w grę z jednego na 2?

szpiegg
27-05-16, 20:31
A rozdzielacz nie wchodzi w grę z jednego na 2?
Rozumiem, że chodzi Ci o sposób podłączenia głośników?
Nie wystarczy ich podłączyć równolegle, tzn. twitter i niskotonowy (w drzwiach)?

elo263
27-05-16, 23:10
Z tego co ja rozumiem to najprościej wpiąć się prosto w kable od głośnika w boczku.

OEM tweetery mają zwrotnice więc będą grać tylko wysokimi tonami. Natomiast dolny głośnik będzie grał pełnym pasmem? (jeśli źle mówię to proszę o poprawienie)

Jeśli chcesz to możesz dać zwrotnice która wpinasz w kabelki idące od radia do boczka i głośnika. A ze zawodnicy dwie wiązki- jedna to tweetera, druga do woofera.

Ja tak mam i wszytko gra jak powinno :)

Zwrotnice za kilka złotówek z zestawu Hertz'a.

lookaty
27-05-16, 23:52
Mam zestaw tweetetow z oryginalna wiazka. Zakladasz i podlaczasz bez lutowania do glosnikow w drzwiach. Zapraszam pw

Radzyn
28-05-16, 01:12
Proponuję skorzystać, forumowicz i do tego solidna firma ;)
Zanim zrobiłem gwizdki u siebie, żeby sprawdzić jak zachowuje się taki OEM zestaw pod samym radiem, na chwilę podłączałem taki zestaw jak ma lookaty.
Cały "montaż" (cudzysłów celowy, bo to banalnie proste) zajmie ci czas wypicia jednego piwa (obydwie strony)