Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przygotowanie auta do gazu

Piotrek-LDZ
27-05-16, 00:21
Witajcie, przymierzam się do założenia gazu w swoim d15b7 i mam kilka pytań
1. Czy auto potrzebuje jakiegoś szczególnego przygotowania np wymiana świec na te współpracujące z lpg czy jakieś inne części?
2. Do auta będzie wrzucana instalacja używana, więc jakie dokumenty muszę uzyskać od sprzedającego, żeby nie mieć problemów w urzędzie jak będę podbijać gaz
3. Czy instalacja http://allegro.pl/instalacja-gazowa-sekwencyjna-firmy-kme-diego-g-3-i6196046187.html jest godna polecenia, czy jest kompletna i można się nią zainteresować?

Dzięki za odpowiedzi :)

kid
27-05-16, 14:31
1. Auto musi idealnie pracować na benzynie - filtry, kable, świece, czujniki
2. Żadne, legalnie nie wbijesz gazu
3. Instalacja bardzo kijowa

Piotrek-LDZ
28-05-16, 00:21
A np ta instalacja? http://allegro.pl/instalacja-gazowa-brc-stag2-legal-zbiornika-2012r-i6213277433.html ew. na co patrzeć przy szukaniu instalacji ?

Michał102
28-05-16, 13:02
Chcesz mieć porządnie i bez problemów, to oddaj auto do porządnego warsztatu i załóż nówkę.
Tanio nie będzie, ale odwdzięczy się to bezproblemową eksploatacją. Ja niebawem swoje Y8 oddaje do gazowania i wyjdzie mnie to 3k pln.
Ogólnie instalki teraz podrożały, bo gaz jest mega tani i jest niezły bum... w warsztatach LPG trzeba czekać minimum miesiąc na swoją kolej.

MarcinWL
30-05-16, 14:55
I przede wszystkim w używanej instalacji możesz mieć od początku problemu z poprawnym działaniem ze względu na zużyte / uszkodzone elementy.
Można założyć wszystko używane prócz butli która musi być nowa i z homologacją, do wydziału komunikacji trzeba mieć fv z zakładu który ma uprawnienia do montażu instalacji lpg.

rooter666
30-05-16, 16:53
a ja tylko elektronike bym rozważył używaną, reszta może być już wytelepana albo zapchana syfem

Siny83
30-05-16, 19:55
Kompletna intalka stag4 nie jest droga, cene robi zbiornik, miedź, dobre wtryski a te musisz mieć nowe, do elektroniki też lepiej dołożyć 300 i masz nówke. Skompletujesz wszystko za 1400 a montaż? Fv? Legal w dowodzie?

Klepnięte telefonem.