Zobacz pełną wersję : Turbo td04hl16t
marcinkoziel2
22-05-16, 20:14
Panowie mam problem a mianowicie
Mam turbosprezarke w b16a2
Problem polega na tym ze turbo slabo laduje ustawione na 0.55 a dobija z duzym lagiem do 0.4 przy tys i cisnienie spada.
Turbo bylo regenerowane wastegste jest tial
Moze to byc wina bova?
Wysłane z mojego HTC Desire 626G dual sim przy użyciu Tapatalka
Bov może być nieszczelny i może przez niego uciekać powietrze. Sprawdź czy uszczelka jest cała i czy nie masz popękanej tej gumowej membrany w bovie.
marcinkoziel2
22-05-16, 21:38
Bov to pro perfect
Rozebralem go wymylem a nadal wydaje dziwny dzwiek
Yotomeczek86
22-05-16, 23:55
Sprawdź wszystkie możliwe połączenia. Jak masz zrobione podciśnienia? Czy odpowietrzenie skrzyni korbowej jest podłączone do ssaka? ( nie może być), uszczelka ssącego, uszczelka przepustnicy, uszczelki wtrysków... Jest troche do sprawdzenia :)
marcinkoziel2
23-05-16, 05:29
Uszczelki wszystkie nowe , odmy wpiete w oct
Zobacz na cześć żeliwną turbiny ,zdejmij wydech i zerknij czy nie masz popękane części żeliwnej zwłaszcza przy klapce upustoewej ,stan samej klapki i jej połączenia tez jest istotny
marcinkoziel2
23-05-16, 21:19
Bova podmienilem i jest to samo .
Uklad mocno skrecony.
Turbo slychac ze wstaje.
Uslyszalem dwa takie jakby skrzypienia. Wlasnie z okolicy wastegate.
Czy nie dobijanie do danej wartosci i spadki cisnienia moga byc od tego ?
Silnik skrecalem kilka dni temu i pekniecie na pewno bym zauwazyl
A jak ustawiles to 0.55?
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
marcinkoziel2
23-05-16, 21:41
A jak ustawiles to 0.55?
Byla wlozona taka sprezyna w tiala i tak mi bilo wczesniej do 0.55
Czyli po regeneracji turbo zaczal sie problem? Bo wczesniej auto jezdzilo z tym doladowaniem?
Dv na turbinie zaslepiony? WG w turbo zamkniete na stale?
marcinkoziel2
23-05-16, 21:48
Czyli po regeneracji turbo zaczal sie problem? Bo wczesniej auto jezdzilo z tym doladowaniem?
Dv na turbinie zaslepiony? WG w turbo zamkniete na stale?
Tak wg zaspawany . A kruciec co wystaje z aluminiowego korpusu zaslepiony (tsk jak wczesniej)
Turbo po regeneracji . Wywazone i mowili ze jest ok
Kruciec na zimnej stronie zaslepiony to ok (Tial pewnie podpiety pod kolektor ssacy). Ta turbina ma wbudowany zawor DV i rozumiem ze go masz tez zaslepionego?
marcinkoziel2
23-05-16, 22:01
Kruciec na zimnej stronie zaslepiony to ok (Tial pewnie podpiety pod kolektor ssacy). Ta turbina ma wbudowany zawor DV i rozumiem ze go masz tez zaslepionego?
Tak tial jest pod ssacy . A dv jest zaslepiony flansza blaszana
Uslyszalem dwa takie jakby skrzypienia. Wlasnie z okolicy wastegate.
Czy nie dobijanie do danej wartosci i spadki cisnienia moga byc od tego ?
Mialem problem z przycinajacym sie WG Fmica i jak przycial sie ze byl delikatnie uchylony to turbo przeladowywalo a jak zacinal sie na wpelni otwartym to na wolnych obrotach bylo normalnie slychac jak bulgocze ze screamer pipa (ja mam w atmosfere) no i wtedy doladowania braklo.
Ewentualnie zdejmij czapke z WG zobacz czy sprezyna cala no i poruszaj tloczkiem gora/dol.
marcinkoziel2
23-05-16, 22:18
Mialem problem z przycinajacym sie WG Fmica i jak przycial sie ze byl delikatnie uchylony to turbo przeladowywalo a jak zacinal sie na wpelni otwartym to na wolnych obrotach bylo normalnie slychac jak bulgocze ze screamer pipa (ja mam w atmosfere) no i wtedy doladowania braklo.
Ewentualnie zdejmij czapke z WG zobacz czy sprezyna cala no i poruszaj tloczkiem gora/dol.
Ruszalem no niby jest ok tylko czase. Slychsc takie dziwne skrzypienie.
Kurcze w turbo bylo wszystko nowe kolo kompresyjne wirnik i kpl zestaw uszczelnien wszystko wyczyszczone do stanu idealnego
Slyszalem juz o przypadkach ze turbo po regeneracji nadawalo sie do regeneracji [emoji14]
Mi jak sie zacinal tloczek w WG to pomagalo tylko jego rozebranie. To skrzypienie to moze byc ocieranie tloczka o prowadnice w ktorej siedzi no ale jak nie chodzi ciasno to raczej jest ok.
marcinkoziel2
23-05-16, 22:31
Slyszalem juz o przypadkach ze turbo po regeneracji nadawalo sie do regeneracji [emoji14]
Mi jak sie zacinal tloczek w WG to pomagalo tylko jego rozebranie. To skrzypienie to moze byc ocieranie tloczka o prowadnice w ktorej siedzi no ale jak nie chodzi ciasno to raczej jest ok.
No wciskalem go nasadka klucza . Mislem wrazenie jakby raz sie delikadnie przycial ale poszedl dalej
Serio jiz nie wiem gdzie szukac przyczyny ...
Ja mam obecnie WG Turbosmarta (china) i w nim tloczek ma delikatny luz na boki w WG Fmic chodzil ciasno i w koncu sie blokowal :/
Ale zanim sie zablokowal to pierwszy przejazd byl z doladowaniem potem odpuszczenie gazu i przy ponownym dodaniu juz doladowania brak.
marcinkoziel2
23-05-16, 22:43
Ja mam obecnie WG Turbosmarta (china) i w nim tloczek ma delikatny luz na boki w WG Fmic chodzil ciasno i w koncu sie blokowal :/
Ale zanim sie zablokowal to pierwszy przejazd byl z doladowaniem potem odpuszczenie gazu i przy ponownym dodaniu juz doladowania brak.
https://youtu.be/3FASzvVgC0w
To jest ori tial usa
Sprawdź wszystkie możliwe połączenia. Jak masz zrobione podciśnienia? Czy odpowietrzenie skrzyni korbowej jest podłączone do ssaka? ( nie może być), uszczelka ssącego, uszczelka przepustnicy, uszczelki wtrysków... Jest troche do sprawdzenia :)
Można wiedzieć czemu odpowietrzenie nie może iść do ssaka, czyżby ciśnienie wtłaczało z powrotem opary ?
https://youtu.be/3FASzvVgC0w
To jest ori tial usa
Jesli nie zmieniales WG to chyba chiny + wymieniana membrana, ale nie dam sobie raki uciac moze John bedzie cos pamietal.
Wydaje mi się że w nim problem ;)
Można wiedzieć czemu odpowietrzenie nie może iść do ssaka, czyżby ciśnienie wtłaczało z powrotem opary ?
Cisnienie doladowania ladowaloby w skrzni korbowej.
marcinkoziel2
24-05-16, 11:04
No nic zaraz sprawdze sprawnosc. Calego ukladu powietrza
marcinkoziel2
24-05-16, 16:44
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160524/179213e4cbb38c7576f36a4107ff351a.jpg
marcinkoziel2
24-05-16, 21:13
Dodatkowo gdy blow off wypuszcza cisnienie slychac tski harakterystyczny dzwiek w dolocie ....
marcinkoziel2
24-05-16, 22:19
https://youtu.be/G8VUG8hwac4
Cos mi sie wydaje ze cos moze byc nie tak z ta turbina. Ja nawet jak mialem ostro pekniety kolektor z dziura to ladowalem na nim 1 bar (tylko w d16z6) wiec naprawde musial bys miec gdzies zdjety sylikon jak tak slabo pompuje a skoro mowisz ze masz wszystko poskrecane ok to ja juz nie mam pomyslu.
marcinkoziel2
24-05-16, 22:56
Cos mi sie wydaje ze cos moze byc nie tak z ta turbina. Ja nawet jak mialem ostro pekniety kolektor z dziura to ladowalem na nim 1 bar (tylko w d16z6) wiec naprawde musial bys miec gdzies zdjety sylikon jak tak slabo pompuje a skoro mowisz ze masz wszystko poskrecane ok to ja juz nie mam pomyslu.
Jest taki dzwiek przy wypuszczaniu powoetrza jakby upuszczalo i z blow offa i prEd turbo
U mnie jak lekko dodaje gazu i laduje okolo 0.1-0.2 bara i odpuszcze to tez slychac takie "sapanie" turbo/blowoffa, tak jak by bylo falowo upuszczane cisnienie.
Zdejmij turbo i popatrz na wirniki czy nic Ci sie nie urwalo, znajomy mial taki przypadek ze wirnik w muszli goracej mu sie urwal i wypadl gdzies po drodze przez wydech [emoji14]
A zanim zdejmiesz to popatrzy czy jak auto chodzi na wolnych obrotach czy kreci sie wienik w muszli zimnej bo powinien.
marcinkoziel2
25-05-16, 05:31
Kreci sie lekko no :/
marcinkoziel2
30-05-16, 07:02
Panowie spotkal sie ktos z cofaniem powietrza ze sprezarki w dolot?
marcinkoziel2
30-05-16, 21:56
Zagadka rozwiazana
Czyli co?
marcinkoziel2
30-05-16, 22:23
,http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160530/1c3ef69828b285eee815c9d38337b764.jpg
Yotomeczek86
30-05-16, 22:25
Zabij mnie ale nie wiem, wirnik ??
marcinkoziel2
30-05-16, 22:26
Zobacz kierunki lopatek ns pierwszym i drugim
He, raczej osobno nie powinny byc skoro sa na jednym walku [emoji14]
marcinkoziel2
30-05-16, 22:28
To jest moje stare kolo kompresyjne . Nowe jest w turbo i ma ****a lopaty w druga strone ze pcha w dolot :D
Yotomeczek86
30-05-16, 22:29
No to fajnie Ci ktoś to zregenerował :(
No faktycznie [emoji14]
marcinkoziel2
30-05-16, 22:31
Regenerowalem ja . Tylko czesci... kto sie spodziewal takich jajec
Yotomeczek86
30-05-16, 22:33
Skąd Ty kupiłeś te części ?? Ja kupowałem w PPHU Alpha, tani kit mają... wiadomo, chinol... Mimo wszystko skończyło się na nowym core od nich, i śmiga baaardzo dobrze do tej pory... Kosztował 450zł
marcinkoziel2
30-05-16, 22:34
Pphu alpha
Yotomeczek86
30-05-16, 22:37
Dla mnie mega szok... Serio. Weź Ty zadzwoń, może po prostu się walnął ten gościu... Jeśli chodzi o mnie, mega dobrze sprawę załatwili, mimo że moja wina była... Long story :p
marcinkoziel2
30-05-16, 22:38
Mam do nich 20 km bez echa tego nie zostawie.
marcinkoziel2
04-06-16, 01:10
Kolo zmienione i problem znikl ,
Niech bedzie to wiedza dla kolefow bo dluga zabawa z tym byla
Yotomeczek86
04-06-16, 08:06
I co w Alphie powiedzieli ? problemów nie było ?