Zobacz pełną wersję : kontrolka SRS sie nie swieci
Witam. mam taki problem. sciagnalme Hanie mb1 z 96 roku z niemiec i przy przekrecaniu kluczyka zapao mi sie rownoczescnie kontrolka ABS i SRS i w tym samym momencie gasla.od jakiegos czasu niestety kontrola od airbagow juz sie nie pali( sam abs). Bezpieczniki sa w normie, nie wiem jak z podswietleniem bo nie sciagalem jeszcze zegarow. ale zaprzyjazniony elektryk pow. mi ze to moze byc tak ze auto byulo bite i podlaczone diode SRS na tym samym kablu co ABS. CZy jest tak amozliwosc? czy mial moze ktos z Was z czyms takim do czynienia? na sczescie w srode jade na bezpltny przeglad do hondy i mam nadziej ze za dodatkowa oplata sprawdza mi co jest z ta elektryka nie tak.
ludzie rozne rzeczy robia, a podpinanie kontrolki srs i checka pod inne kontrolki to pospolita sprawa.
czyli mam rozumiec, ze jak auto bite to nic sie z tym srsem nie da zrobic? Sorki za takie laickie pytania al to pierwsze moje auto do tego nie mialme wczesniej stycznosci z airbagami w autach starszych. i czy to wyjdzie na kontroli w ASO?
Jeżeli Ci SRS gasł równo z ABS'em to jest jest troszke podejrzane. Mi na pewno równo nie gasną tylko nie pamiętam teraz która wcześniej.
pierwsza gaśnie od ABS'u SRS powinien świecić się znacznie dłuzej
Na 99,9% nie masz poduszek niestety :(
no jesli okaze sie to prawda to troche niesympatycznie :( ale coz zrobic. rozlgadne sie nazjywzej za kompletem poduszek i czujnikow. NIe po to szukalme auta z poduszkami by teraz tego nie miec ;). A tak przy okazji nie orientujecie sie ile giagnostyka calego ukladu kosztuje w ASO? Na jaki koszt sie nastawic, bo mam do robienia jeszcze rozrzad , pompe wodna do wymiany i naprawe aparatu zaplonowego. a okreslony budzet i musze t orozlozyc w czasiei odpowiednio zaplanowac. Pzdr serdecznie wszystkich pomagajacych laikowi:).
W tym watku masz tez o poduszkach...
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7093
Jest tu opisane jak wzrokowo mozna zobaczyc czy poduszka kierowcy jest na swoim miejscu..
Moze u Ciebie sa poduszki, ale cos z instalacja pochrzanione... Sprawdz.
Co do ASO, zawsze mozesz do nich zadzwonic i zapytac ile wezma za sprawdzenie.
dzieki szukalem takiego teamtu, ale akurat na ten link nie wszedlem. :/ Czlowiek coraz bardzije slepy przez te monitory. DO ASO dzwonic nie musze bo w srde rano mam przeglad wiec zapytam od razu, ale.... pomyslame ze moze byc jeszcze inna przyczyna. z teg oco sie orientuje i co sobie dzis przypomnialme to moze to byc po wizycie u elektryke. mam nieoryginalne halogeny z dodatkowym dorabianym wlacznikiem na konsoli( nieoryginalny). NO i jak mi auto z Reichu przyejchalo to one nie swiecily...wiec zabralem Hanie do elektr. i on cos z nimi pokombinowal i teraz dzialaja...ale za to kontrolka nie swieci. Prawdopodobnie odlaczyl zasilanie by grzebac przy nich i padlo cos w kompie. niewime czy mapa czy co. Sprobuje go restartnac, moze cos z tego wyjdzie.
jakby cos bylo nie tak z jaśkami to by sie kontrolka srs paliła cały czas wskazując na błąd/usterkę