Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem ze światłami mijania

PlushaQ
17-05-16, 21:12
Siema,

Niezbyt często, ale mi też się*zdarza szukać tutaj odpowiedzi na ciekawe problemy… :D

Do rzeczy - światła mijania świecą słabo (na oko 50%-70% możliwości).
Rys historyczny: problemy zaczęły się po wymianie wtyczek żarówek na ceramiczne (co by się nie topiły) i jednoczesnej zmianie żarówek na jakieś hiper-super-białe ble ble ble, nie pamiętam nawet nazwy. Problem jest taki, że żarzy się żarówka od długich (na zegarach w kabinie) i światłom mijania wyraźnie brakuje prądu (długie są idealnie białe, jak być powinno).

Otóż pierwszym strzałem była masa, a konkretnie, myśl, że gdzieś jej brakuje. Przeprowadziłem test taki, że +12V był podawany z wiązki, a MASA bezpośrednio z akumulatora. Wynik: bez zmian, dalej źle świecą mijania, długie idealnie.
Drugi test - +12V podawany z akumulatora, MASA z wiązki (uprzedzam, że punkty masowe zostały odkręcone, wyszlifowane do gołego, śruby również. Kostki ze zbiorczymi punkami masy również rozebrałem i oczyściłem). Wynik: bez zmian, mijania świecą ******o, długie dobrze.
Później padło na prozaiczną rzecz - bezpieczniki. Podmieniłem HighBeam 10A z LowBeam 10A, bez zmian.
Podmieniany był przełącznik zespolony świateł, bez zmian.
Podmieniane były żarówki, bez zmian.

Wszystko w różnych kombinacjach, już brakuje mi pomysłów, a w nocy nie da się jeździć.

Ciekawostka - jeżeli jedna z lamp ma rozpięte +12V lub MASĘ, druga świeci idealnie (światło mijania), tj. jasno. Gdy zwieram drugą lampę gdy podawane jest napięcie na kable, automatycznie spada jakość świecenia obu lamp do nieakceptowalnego poziomu.

Borykał się ktoś z takim problemem? Zna rozwiązanie? Przygarnę każde info na temat i każdą wskazówkę, bo naprawdę, nie wiem gdzie szukać. Masa z wtyczek żarówek przepatrzona miernikiem w milionie punktów, gdzie Masa mogłaby się pojawić (buda - goła blacha) i wszędzie jest.

!markos
17-05-16, 21:32
Skoro problem zaczął się po wymianie kostek, to chyba wstępnie wiadomo gdzie szukać? Jak brakuje prądu na dwie żarówki to chyba też wiadomo gdzie szukać - w wiązce, w jakości połączeń, w jakości kabla. Spadek napięcia możesz przecież zmierzyć i go wyłapać.

PlushaQ
17-05-16, 21:54
@markos - Szukałem w kostkach. Rozebrałem, spiąłem na krótko (tj. z pominięciem obudowy - zakładałem zwarcie w środku) - nic się nie zmieniło. Tylko pytanie brzmi - dlaczego problem pojawił się po cholernie prostej operacji przelutowania kostek?

kamil39
17-05-16, 22:08
Ja mam na odwrót w angielce, nie swieca długie, natomiast mijania są ok, wszywstko sie stało po przepaleniu jednej z kostek, zmieniłem na nową, na drugi dzień zjarało drugą kostkę, po wymianie drugiej kostki niestety pojawił się problem, z lenistwa jeszcze z tym nie zrobiłem, ale wydaje mi się, ze problem jest z przepalona ogolnie wiazka i nie potrafi ona juz przeniesc odpowiedniego napiecia(kabli tam jest malo i praktycznie w rekach sie krusza), w wolnej chwili plabuje dac cała nowa wiazke, która laczy sie chyba na kielichach- z ielicha do przelacznika mam nadzieje ze jest ok

PlushaQ
17-05-16, 22:12
Właśnie to mnie martwi najbardziej - budowanie wiązki na nowo. Trzeba było zrobić nową jak wszystko było na wierzchu przy MPFI :D

!markos
18-05-16, 00:36
Zrób zupełnie nowy fragment wiązki z przekaźnikiem, którego cewkę wysterujesz napięciem używanym dotychczas do zasilania świateł, tak jest prościej. No chyba, że fabryczna wiązka to już totalny trup, to faktycznie lepiej zrobić nową, ale też polecam przekaźnik i zasilanie prosto z bateryjki.

dlaczego problem pojawił się po cholernie prostej operacji przelutowania kostek?Nie wiem, może coś słabo polutowałeś? Ewidentnie widać, że coś jest nie tak z masą, albo zasilaniem. Albo z jednym i drugim.

PlushaQ
18-05-16, 18:08
Problem udało się rozwiązać. Jak dotarły oprawki ceramiczne, to z góry założyłem, że czarny to masa. Niestety, okazało się, że czarny to długie, a żółty to masa. Szybki test bez wtyczki i okazało się, że wszystko gra i buczy. Rozwiązaniem zatem jest przełożenie (bo widziałem, że ludzie mają takie problemy na forum) pinów we wtyczce, a na przyszłość sprawdzenie połączeń i upewnienie się, że wszystko jest podpięte OK.
Z racji tego, że lepiej uczyć się na cudzych błędach niż na swoich… czytajcie i uczcie się ;)