Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Utrata mocy po zmianie oleju...

Viher
17-05-16, 20:13
Witam,
Nie znalazlem tego tematu na tym forum wiec zakladam nowy.
Moj problem polega na tym ze po wymianie oleju (z 5w30 na 5w30) silnik okrutnie zaczal kulec. Wczesniej czuc bylo turbawke przy 2.2k pozniej przy 2.9k teraz slychac ze pracuje ale cos zaczyna byc czuc dopiero przy 2.7k i ciagnie roznie w zaleznosci od biegu czasem konczy na 3k a czasem ciagnie do konca... problem pojawil sie nagle przeplywka wyciagnieta przeczyszczona, zadnych bledow pod komputerem a mocy brak... mam civic'a z 2006r 2.2i ctdi za wczasu powiem ze jest to wersja na anglie czyli na 99% bez dpf. Aktualnie sprawdzone przyspieszenie do 100 to oszalamiajace 15s. Ktos cos moze ma jakis pomysl gdzie moze tkwic przyczyna?

fanatyk1
17-05-16, 23:38
Kolego z 5w30 na 5w30 tej samej firmy? normy spełnia producenta? co to za olej

Viher
18-05-16, 08:11
Byl jak i jest castrol edge 5w30 ll

greku1410
18-05-16, 09:11
Filtr powietrza jaki zakładałes przy okazji wymiany oleju? Może dałeś kiepski zamiennik i dostaje lewe powietrze albo się dusi

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Viher
18-05-16, 09:55
Testowane i na "starym" nie ma roznicy...

TENCIO
19-05-16, 18:29
Nie ma możliwości by była to wina oleju. Musi to być jakiś zbieg okolicznosci

Wysłane z mojego HTC Desire 816 przy użyciu Tapatalka

CMC
20-05-16, 09:23
Napisałeś, że wymieniałeś olej i filtr oleju i po tym to się stało, ale potem jak ktoś zapytał to dopisałeś, że filtr powietrza też zmieniałeś. Napisz wszystko, co było robione z autem przy okazji wymiany oleju - olej, filtr oleju, filtr powietrza.... Czy jakieś czyszczenie EGR itp? Moim zdaniem przy wymianie oleju coś ktoś mógł ruszyć, fachowcem nie jestem, ale może jakiś wąż od intercoolera/turbo ktoś niechcący ruszył i jest nieszczelny? Podłączając auto pod komputer można odczytać parametry turbiny, może tu trzeba szukać? Ogólnie z tego co słyszałem Castrol strasznie zaszlamia silnik, może świeży olej poodrywał jakieś nagary? Chociaż tutaj problem byłby raczej poważniejszy z silnikiem niż tylko brak mocy. Przychodzi mi jeszcze do głowy zmienna geometria turbiny. Ewentualnie może wymieniałeś filtr paliwa i coś jest nieodpowietrzone albo filtr jest byle jaki.

dublo2
20-05-16, 10:57
Na pewno sam stricte nowy olej nie mógł tego spowodować. Tak jak Koledzy wyżej napisali, coś się "przy okazji stało" albo coś mechanik urwał / źle podłączył - niedokładnie itp.
Napisz, jak kolega CMC wspomniał, co dokładnie było robione, co było w zakresie prac mechanika :)