PDA

Zobacz pełną wersję : tulejki wahaczy przod i przekladnia kierownicza - kaput

faecd
21-08-08, 20:51
Panowie jak w temacie...

Bylem dzisiaj zbadac zawieszenie na stacji kontroli i to wlasnie jest padniete i tutaj moje male dygresje

1. Tulejka wahacza przedniego na allegro kosztuje 30 zl za sztuke czyli za 2 tj 60 a w serwisie za wymiene tych dwoch elementow winszuja sobie 140 czyli 100 za jedna strone wychodzi:O czy robiliscie cos takiego i czy w takiej cenie

2. kiedy facet kazal delikatnie ruszac kierownica na boki kola sie nie krecily wiec mowi, ze przekladnia do wymiany/regeneracji. Ktos z was regenerowal? ile wyniosla regeneracja i gdzie? czy 300 zl za wymiane przekladni to duzo?? :O

Generalnie to doznalem szoku bo myslalem, ze geometrie za 100 zl zrobi i honda bedzie smigala jak ta lala a tutaj trzeba w nia blisko 600 wsadzic za serwis plus czesci to mi kurcze sporo wyjdzie:/

yautja
22-08-08, 07:34
1. Tulejka wahacza przedniego na allegro kosztuje 30 zl za sztuke czyli za 2 tj 60 a w serwisie za wymiene tych dwoch elementow winszuja sobie 140 czyli 100 za jedna strone wychodzi:O czy robiliscie cos takiego i czy w takiej cenieMniej więcej też tyle to kosztuje w Krakowie. U mnie chcą 90 zł od tulei. Jadę na wymianę w poniedziałek.

Tompro
22-08-08, 08:39
Co do maglownicy to nie wiem bo nie mam z nią jeszcze problemów, ale tulejki to można samemu zrobić w domu, nawet bez prasy. Wykręcasz wahacz, następnie obcinasz gume wokół tuleji wewnętrznej i ją wybijasz, dalej nacinasz brzeszczotem tuleje zewnętrzną i też ją wybijasz. Smarujesz smarem i wbijasz nową tulejke i jest ok. Co do tuleji z allegro to nie polecam, ten tani badziew za 30 zeta szybko leci a w szczególności na mocowaniu amorków oraz do podwozia. Także jak koniecznie chcesz jechać do ASO wymieniać to kup tuleje też w ASO. Bo inaczej to za dwa, trzy miechy znowu będziesz tuleje wymieniał.

muzammil
22-08-08, 09:46
w podobnej cenie mozesz kupic japonskie zamienniki ktore beda sluzyc dlugo, pamietaj ze tuleje kupione w ASO to nie to samo co tuleje zamontowane w Towim aucie przy proukcji tego auta. to tez sa zamienniki i na pewno nie wytrzymaja tyle co tuleje pierwszego montazu.
Co do cen, sa one jak najbardziej normalne, w serwisie w ktorym pracuje wlasnie takie sa ceny za te uslugi. oczywiscie mozesz pdjechac do pana jurka ktory ma "warsztat" w garazu ale pieniadze ktore zaoszczedzisz moga byc potrzebne za jakis czas bo watpie zeby zrobil to dobrze(moze i ma taki czlowiek doswiadczenie ale na polonezach i duzych fiatach).
Jesli chodzi o przekladnie, regeneracja to koszt jakies 600-1000 zl(zalezy gdzie). Za cene jakies 1500 mozna kupic nowy zamiennik(oddajac swoja stara jest dodtakowo jakas znizka), slyszalem niepochlebne opinie o regeneracji, ze szybko sie znow robia luzy.
Aha, po wymianie tulej warto ustawic zbieznosc(choc pewnie zaraz znow ktos napisze ze w civicach sie nie ustawia zbieznosci po takim zabiegu bo nic sie nie przestawi....)-po kazdym wymontowaniu wahacza trzeba zrobic zbieznosc.