Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D13B2 - z gaźnika na DPFI

CDkey
10-05-16, 20:02
Witam serdecznie,
Na forum jestem od niedawna, posiadam Civic-a V 1.3 i zastanawiam się nad dpfi.
Wiem, wiem lepiej na wielopunkt, ale rzecz w tym że mam prawie wszystko co potrzebne (Komputer, dolot, wiązki, bak z pompą).
I mam pytanie czy ktoś próbował dpfi w d13? - jak praca silnika się zmienia?, czy jest bardziej zrywny?, czy może mniej spali?

Pytam bo nie znalazłem odpowiedzi w internecie ;)

Kubuniek
12-05-16, 10:24
Kolego po pierwsze nie ten dział tylko tu:
http://www.civicklub.pl/forum/forumdisplay.php?14-Civic-92-00-amp-CRX-delsol
Po drugie jest temat o MPFI (Multi Point Fuel Injection - wtrysk wielopunktowy) tu:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?59809-D13B2-mpfi-(na-D13B7-)-co-jeszcze-mo%BFe-by%E6-potrzebne&highlight=d13b2+mpfi

CDkey
12-05-16, 15:24
W jaki sposób przenieść temat?

PS. mam na myśli Dual Point Fuel Injection - wtrysk dwupunktowy (bo o MPFI to faktycznie nie brakuje tematów :))

kamil39
12-05-16, 16:35
Jak na moje oko to osiagi nie zmienia sie, spalanie bedzie podobne jak po oodblokowaniu 2 przepustnicy w d13, które nic nie kosztuje.
D15 na dualu ma 90 koni, wiec d13 osiagnie podobna moc, a jak wiadomo d13 na gazniku porobione kombinerkami jestes wstanie zrobic na podobna moc- narobisz sie bardzo duzo,a efektów zero.

Kubuniek
13-05-16, 07:34
Jak zdrowe to odblokuj drugą przepustnicę, zablokuj wężyk nr 3 i jeździj. Chyba, że masz worek kasy. Ja gdybym miał i chciał się bawić to robiłbym od razu MPFI.

Muzyk-Grzes
13-05-16, 23:39
odblokuj drugą przepustnicę
A tak zapytam co to da?

romekex
16-05-16, 20:48
druga przepustnica otwiera sie tylko do polowy jak ja odblokujesz lepiej ciagnie gora jak zaslepisz wezyk nr 3 zaczyna ciagnac z reguly od 3 tys na dual poincie jest kiszka moze oprocz normalnego ssania bo to wtrysk ale spalanie srednio 9litrow i mocy raczej brak mialem tak jak mi d15b2 dechlo to wlozylem d13 bo bylo bardziej dostepne w dobrym stanie i pieniadzach jakies 8 lat temu ale z mocy i spalania zadowolony nie bylem
pozniej mialem gaznikowe d13b2 po odblokowaniu chodzilo napewno lepiej niz to na dpfi.
co by tego malo zemscilem sie tez na pelny wtrysk z b7 i walek d15b2 jedyna przerobka warta grzebania przy d13 albo mpfi albo wsadzic rece pod dupe i nie dotykac gaznika wrazliwy na grzebanie

Muzyk-Grzes
18-05-16, 19:35
druga przepustnica otwiera sie tylko do polowy
A rozbierałeś kiedyś gaźnik? To jest niestety tak skonstruowane że pierwsza przepustnica blokuje otwarcie drugiej i nie da się tego otworzyć inaczej niż przez pełne wciśnięcie pedału gazu. Druga przepustnica otwiera się już wtedy ,kiedy pierwsza jest otwarta do połowy.
Odblokowanie wężykiem tak na prawdę nic nie daje ,przechodziłem tą szkołę w 2009 roku i stąd to pytanie.

pawlak91
24-05-16, 14:23
Kolego , ja kiedyś też miałem 1.3 i myslalem podobnie do Ciebie..ale z perspektywy czasu mogę Ci powiedzieć że przerobienie na dpfi bedzie stratą czasu i pieniędzy.
A dlaczego?
A no dlatego że 1.3 na gaźniku ktore jest dobrze porobione czyli ma w PEŁNI odblokowaną drugą przepustnicę ma zrobiony wydech, wydechowy oem z d16z6, wałek d14a1+ zabawawa z załonem. Taki setup spokojnie objeżdża d15b2.. Także sam widzisz.. A jeśli koniecznie chcesz dłubnąć coś konkretniej to możesz jeszcze założyć dualCarba i wałek z d14a1.. wtedy bedzie pogromca d15b2:D

Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka

Muzyk-Grzes
26-05-16, 20:31
Wałek z D15B2 nie jest wyższy niż ten z D14? Zawsze można zaślepić pompę i wsadzić elektryczną z podpięciem do regulatora z mechanicznej.

siara87
26-05-16, 20:57
regulator bedzie dzialal pomimo tege ze pompka mechaniczna nie bedzie pracowac?

romekex
26-05-16, 20:59
czy rozbieralem gaznik hmm tego modelu z 30sztuk moze lepiej ;) jeden mialem nawet przeroiony tak ze sie obie przepustnice otwieraly na raz;D wystarczy troche pogrzebac przy mechanizmie dzwigienek i mozna zrobic wedle wlasnego pomyslu ale tak czy siak kultura pracy silnika na mpfi jest duzo lepsza niz gaznik wsiadz sobie do jakejs hondy ktora ma d15b7 i zwroc uwage na prace na ssaniu wolne obroty i reakcje na gaz to bedziesz wiedzial w czym roznica gaznik to sie nadaje ale do kosiarki ;p