Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda Stream K20 - dziwne szarpanie kierownicą

emka83
10-05-16, 15:48
Jak w temacie - od jakiegoś czasu mój Stream dziwnie się zachowuje. Dodam, że problem, który opiszę występuje sporadycznie, a więc raczej wykluczam półosie.

Drgania kierownicy są wyczuwalne podczas przyspieszania, raczej gwałtownego, oraz podczas hamowania, ale tylko z dużej prędkości (~140 km/h). Dodam, że najdziwniejsze dla mnie jest to, że drgania podczas hamowania z dużej prędkości są silnie - jakby koła miały odpaść - i wystepują tylko po 3-4 takim hamowaniu, czyli wtedy gdy już tarcze są dosyć mocno nagrzane.
Następnie, wystarczy, że przez kilka minut będę jechał spokojnie i problem znika.

Pytania:

- krzywe tarcze? (przymierzam się do ich wymiany, aby wyeliminować tą opcję)
- półosie / przeguby wewnętrzne?
- krzywe piasty?
- uszkodzone jarzma lub zaciski?
- miałem luzy na górnych mocowaniach amorów, ale to już wymienione.
- felgi/opony (to raczej wykluczam bo koła są idealnie wyważone)

Ewidentnie potrzebuję pomocy w diagnozie...

ToMala
20-07-16, 14:06
I jak, wiadomo już coś ?

emka83
07-09-16, 09:25
Wiadomo tyle, że:

Wymieniłem górne mocowania amorów (przód)
Wymieniłem tarcze P+T
Wymieniłem klocki P+T
Zregenerowałem zaciski P+T

To co ustąpiło, to szarpanie podczas hamowania. Tu ewidentnie winę ponosiły tarcze i zaciski. Po zdjęciu, okazało się, że po stronie wewnętrznej, jedna z tarcz była "spalona", a co za tym idzie, pogięta. Lewy zacisk, cały czas trzymał tak mocno, że samochód nie staczał się nawet przy nachyleniu rzędu 15-20%, a nawet więcej.

Drgania podczas jazdy nadal wystepują, przede wszystkim w trakcie przyspieszania, a więc najbardziej prawdopodobna diagnoza to półosie/przeguby wewnętrzne. Wkrótce będę z tym walczył. Jeśli drgania nadal nie miną, to chyba się zapiję :p

Kobosio
07-10-16, 13:22
Mam podobne szrpanie w accordzie przy przyspieszaniu.
Poprzedni wlasciciel wymienil prawą połos i przegów wew na nieryginalny i najpewniej to jest przyczyną.
Kiedyś tam planuje wymiane i zobaczymy czy to to

Kobosio
02-11-16, 15:38
udało sie rozwiązać problem?