PDA

Zobacz pełną wersję : klimatyzacja - woda wyplywajaca z otworu na filt kabinowy

Koma
10-05-16, 12:37
Samochod jest po naprawie klimy. Padlo sprzeglo sprezarki. Zregnerowali i mrozi.
Ale... samochod daje pod siebie duzo wiecej wody niz kiedys. To niby normalne, chociaz dziwne, ze teraz wody jest wiecej.

Problem to cieknaca woda z otworu na filtr kabinowy. Filtr jest mokry, dywanik u pasazera jest mokry.

Naprawa miala miejsce w grudniu i wtedy robilem ktorkie testy klimty, za krotkie by cos kapalo lub bylo za zimno na kapanie.

Plyn pod samochodem jest bezwonny, o konsystencji wody, lekko zoltawy ( brudy od splywania po podwoziu?).
Plyn w kabinie nie wiem czy ma jakas barwe bo wsiaka w dywanik, sam filtr raczej zadnego koloru od niego nie zlapal, nie ma zapachu, konsystencja wody.

Mam problem bo przez 2 miesiace jestem za granica i niebardzo znam tutaj ludzi. Nie chce sie narazac na naprawy w stylu 4000zl kiedy samochod jest warty moze 20-22tys. A boje sie to zostawic na 2 miesiace.

Co moge sam sprawdzic? Narzedzia mam ale nie mam kanalu. Czy ktos jest w stanie powiedziec mi co powinienem sprawdzic i jak do tego sie dobrac?(bez kanalu) Najlepsze bylby jakies do tego zdjecia albo youtube.

Kazda pomoc i rada mile widzana.

ps. jeszcze 2 rzeczy mi sie przypomnialy

- majstrowalem troche przy 2 przekaznikach w skrzynce od bezpiecznikow pod maska - ten od wiatraka i ten od klimy, niby dzialaja ale zastanawiam sie czy jest szansa, ze pracuja nie do konca poprawnie i moga powodowac te wycieki? ( raczej jest to malo prawdopodobne ale jednak pytam bo sie nie znam)
- kiedy wylacze samochod slychac przy otwartej masce, jak sie da ucho blisko silnika, dziwny dziek. Wydaje mi sie, ze kiedys go nie bylo ( albo nie zwracalem uwagi), jakby pompka ktora zasysa/pompuje, dosc cichutko.

Bodzlo
10-05-16, 22:00
Sprawdż czy czasem sprężarka nie pracuje cały czas bo powinna sie cyklicznie rozłączać :-) jeśłi sie rozłącza to dobrze i musisz sprawdzić odpływ wody z parownika bo możliwe ze jest przytkany i stąd woda w środku . Może być tez tak ze sprężarka pracuje cały czas i dochodzi do zamarzania parownika choc to raczej mało prawdopodobne w hondzie więc obstawiam opcje pierwszą .
jak masz czym to sprawdż temperature z nawiewów środkowych na pierwszym biegu i klimie :)

Koma
11-05-16, 12:01
Dzieki za rady. Czy jestes w stanie ( nawet w 1 zdaniu, super by bylo foto) opisac jak sie dobiore do parownika i ktory to przewod?

szczepar
11-05-16, 13:41
Dzieki za rady. Czy jestes w stanie ( nawet w 1 zdaniu, super by bylo foto) opisac jak sie dobiore do parownika i ktory to przewod?

Wyciek wody na dywanik pasażera mam co roku :P
Powód - śmieci z brzozy zatykają odpływ wody z parownika. (takie drobne pseudokwiatki z brzozy jak pyli w kwietniu)

Rozwiązanie - czyszczenie kanału odpływowego wody przy parowniku (myjką parową), oraz czyszczenie rurki odprowadzającej wodę pod samochodem.

Powód dla którego masz teraz więcej wody to - wyższa wilgotność powietrza i więcej wody skrapla sie na parowniku.

Koma
11-05-16, 15:07
Wyciek wody na dywanik pasażera mam co roku :P
Powód - śmieci z brzozy zatykają odpływ wody z parownika. (takie drobne pseudokwiatki z brzozy jak pyli w kwietniu)

Rozwiązanie - czyszczenie kanału odpływowego wody przy parowniku (myjką parową), oraz czyszczenie rurki odprowadzającej wodę pod samochodem.

Powód dla którego masz teraz więcej wody to - wyższa wilgotność powietrza i więcej wody skrapla sie na parowniku.

Dzieki za odpowiedz. Dalbys rade krotko opisac jak sie dobiore do kanału przy parowniku i jak to wyglada? Dostane sie tam bez kanalu?

szczepar
11-05-16, 15:25
Kanałek przy parowniku czyści się przy czyszczeniu parownika - jakies fotostory z tego na na swojej stronie Trafo
To taki mały rant przy parowniku który ma tendencje do zapchania brudem.

Niestety odpływ wody z parownika , to chyba jedynie dostęp z kanałem - na lewarku/kobyłce - to tylko gdy wie się czego i gdzie szukać.

Samej roboty na kanale jest na 3 minuty , gdzie 2 minuty to szukanie drutu do przepchania i wchodzenie do kanału :P

Koma
11-05-16, 16:45
Kanałek przy parowniku czyści się przy czyszczeniu parownika - jakies fotostory z tego na na swojej stronie Trafo

Niestety odpływ wody z parownika , to chyba jedynie dostęp z kanałem - na lewarku/kobyłce - to tylko gdy wie się czego i gdzie szukać.

Samej roboty na kanale jest na 3 minuty , gdzie 2 minuty to szukanie drutu do przepchania i wchodzenie do kanału :P

Znalazlem pare filmikow na youtube z czyszczenia odplywu. Bede dzialal, dzieki!

lukash4
27-06-24, 12:19

Mam ten sam problem, próbowałem drutem od dołu i niestety nie idzie... kurcze są jakieś sprawdzone metody skutecznego przeczyszczenia czy zostaje rozkręcanie od góry wszystkiego żeby dostac się do tej rurki?