Zobacz pełną wersję : Honda Civic 1.4 iS 90km 5D - Jak zamontować stożkowy filtr powietrza ?
Jak zamontować stożkowy filtr powietrza ?
Czy potrzebne są do tego jakieś dodatkowe instalacje ? ( mam namyśli jakieś rurki których nie mam itp.. ) , Czy wystarczy odkręcić stary i zamontować zwyczajnie nowy ?
Ktoś byłby w stanie mi to krok po kroku opisać lub chociaż w skrócie ?
Dodam że posiadam SAM stożek
Potrzebne są rury. Najtaniej można zrobic z kibel rury o odpowiedniej średnicy. Albo kupic Short ram.
Potrzebne są rury. Najtaniej można zrobic z kibel rury o odpowiedniej średnicy. Albo kupic Short ram.
Short ram ? Powiesz cos o tym wiecej ? Gdzie to dostane ? Czy jest to uniwersalne ? Pasuje do wszystkich samochodow ? W jakiej jest to mnej wiecej cenie ?
bochen.gfc
09-05-16, 18:59
Na allegro dostaniesz dedykowany zestaw np. Simota. Rura, filtr, łącznik elastyczny do zamocowania filtra do kolektora, obejmy i mocowanie filtra do budy, a i jeszcze wężyk do podłączenia odmy
http://allegro.pl/uklad-dolotowy-dolot-simota-honda-civic-vi-96-00-i5618919694.html
Zadzwoń moze sie dogadasz i kupisz bez filtra.
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Na allegro dostaniesz dedykowany zestaw np. Simota. Rura, filtr, łącznik elastyczny do zamocowania filtra do kolektora, obejmy i mocowanie filtra do budy, a i jeszcze wężyk do podłączenia odmy
http://allegro.pl/uklad-dolotowy-dolot-simota-honda-civic-vi-96-00-i5618919694.html
Zadzwoń moze sie dogadasz i kupisz bez filtra.
A jesli juz kupilem stozek to lipa ?
bochen.gfc
09-05-16, 19:13
A jesli juz kupilem stozek to lipa ?
Wcale nie. Bajpol ma wiele rzeczy tez z demontażu prawie jak nowe. Zadzwon do nich dogadasz sie na pewno. Ja u nich brałem rozpórki dwie i dolot cały.
Mozesz tez w dziale gielda na forum wystawuc ogloszenie checi kupna konkretnej części jaka potrzebujesz. Założę sie że szybko ktos sie odezwie z ofertą:)
Wcale nie. Bajpol ma wiele rzeczy tez z demontażu prawie jak nowe. Zadzwon do nich dogadasz sie na pewno. Ja u nich brałem rozpórki dwie i dolot cały.
Mozesz tez w dziale gielda na forum wystawuc ogloszenie checi kupna konkretnej części jaka potrzebujesz. Założę sie że szybko ktos sie odezwie z ofertą:)
Nie da się po prostu bez żadnych dodatkowych rur zamontować zwyczajnie stożek do tego co już jest ? Czy nie bardzo ?
bochen.gfc
09-05-16, 20:03
Nie da się po prostu bez żadnych dodatkowych rur zamontować zwyczajnie stożek do tego co już jest ? Czy nie bardzo ?
Jak juz jesteś taki uparty :) To spróbuj sobie zdemontowac oem puche filtra z oem rury i zobacz czy stożek bedzie ci pasował srednicą. Tylko o obejmie nie zapomnij zeby założyć.
Probowalem , nie pasuje . Jest kilka mm za duzy filtr i co poradzisz ? Przypominam ze jestem laikiem haha
Proponuje poczytać forum, jak nie to to inne, i nie zakładać bezsensownych tematów.
bochen.gfc
09-05-16, 21:34
Kup sobie zestaw dedykowany do ktorego podalem przykladowy link. Jest takie powiedzenie... Z gówna bata nie ukręcisz.
możesz iść po bandzie i skleić taśmą izolacyjną do seryjnej rury
A po co Ci ten stożek w 1.4? Weź to wywal i opcjonalnie zrób nadmuch ze zderzaka w seryjną puszkę (która jakoś ogarnia vti 169KM), zupełnie wystarczy. Jak już koniecznie chcesz go mieć to dokup sensowny dolot z łącznikami - short z odgrodzeniem i nadmuchem lub CAI.
Rozwiązanie na pałę to rura pcv 3" od kibla, która pasuje w gumiasty rękaw dolotu + stożek pod tą średnice + mocowanie z blaszki do kielicha, tylko bym maski przy ludziach nie podnosił ;) Poprawy osiągów też się nie spodziewaj :)
Nie zastanawiałeś się nad filtrem w ori puchę, np. K&N?
Zamontuj tak jak chcesz i zostaniesz jednym z januszy patentu.
Zdemontuj puszkę oryginalną dolotu. Zostaw gumę tą co idzie do przepustnicy. W castoramie czy gdzie kolwiek dobierz do tej gumy kolano z PCV takie 45st i do tego kolana zamocuj stożek. Najtaniej i najmniej dłubania. A jak Ci nie będzie pasować średnica stożka do tej PCV do ładuj izolację na około żeby lepiej spasować,jeśli w zestawie ze stożkiem nie dostałeś gum radukcyjnych.
stożek w 1,4 ? Tylko po co? Jeśli koniecznie przy tym chcesz dłubać to zmień kolektor wydechowy na 4-2-1 e-bay, włóż filtr K&N w oryginalną puszkę i tyle. Na tym silniku nic nie ugrasz, w budzie 5d tym bardziej nie odczujesz różnicy, uwierz tym, którzy już to przerabiali :)
stożek w 1,4 ? Tylko po co? Jeśli koniecznie przy tym chcesz dłubać to zmień kolektor wydechowy na 4-2-1 e-bay, włóż filtr K&N w oryginalną puszkę i tyle. Na tym silniku nic nie ugrasz, w budzie 5d tym bardziej nie odczujesz różnicy, uwierz tym, którzy już to przerabiali :)
Pomyśl sobie co chcesz zrobić w tym silniku i nie rób tego tylko tą kase odkładaj na poczet jakiegoś D16 z Vitkiem.
bochen.gfc
10-05-16, 18:11
Pomyśl sobie co chcesz zrobić w tym silniku i nie rób tego tylko tą kase odkładaj na poczet jakiegoś D16 z Vitkiem.
Dokladnie tak... Tez jeżdżę 1.4 i mam ten pier*****y stożek i szczerze mam go dość. Fajny jest tak o polatać dookoła komina na krótkich dystansach bo dźwięk fajny robi i nic poza tym w tym silniku. Ale na dłuższą trase to jest męczarnia. Jechalem niedawno do Berlina 500 km w tą i z powrotem. Mialem założyć oem filtr, ale z braku czasu nie wyrobilem sie zeby go założyć i powiem szczerze... Jazda do przyjemnych nie należała.
ja też odpuściłem sobie stożek, jedyne co zrobiłem to wywaliłem rezonator i cały system rur z nadkola i doprowadziłem zimne powietrze z pod zderzaka do ori puchy z ori filtrem, odczuwam delikatną różnicę w przyśpieszaniu między 2k-4k rpm no i powyżej 4k rpm coś tam się "drze" oczywiście to tylko odczucia no bo nie będę tego hamował przecież :D
No stozek to chyba tylko dla dzwieku montuje, sam myslalem zeby do mojego potwora z silnikiem 1,4 nie zamontowac tylko dla dzwieku