PDA

Zobacz pełną wersję : Koszt wymiany tarcz i klocków

m@rkop
21-08-08, 12:12
Witam.
Czy ktoś z Was wymieniał może ostatnio tarcze i klocki w 5D i może napisać ile za to zapłacił? Mój mechanik zażyczył sobie za tę usługę 100 zł, co wydaje mi się trochę drogo..?
Pzdr

majdan
21-08-08, 13:17
Jeden weźmie 50 zł drugi 100 zł.
Jeżeli chodzi o te sprawy to wiele osób wymienia to na własna rekę.
Skąd jestes?

m@rkop
21-08-08, 14:08
Też bym się sam za to wziął, ale nigdy nawet nie widziałem, jak to się robi. Poza tym nie mam smaru miedziowego, czy jak się to tam nazywa, a czytałem, że trzeba tego użyć. Jestem z okolic Torunia.

Misiekemeryt160
21-08-08, 16:39
czesto ludzie nie używają bo poprostu nie mają , ale dobrze jest tego użyć ,bo przy następnej wymianie wszytko normalnie lekko sprawnie sie odkręci znaczy odejdzie ci ładnie tarcza od piasty. a nie stosująć tego jest czasem problem a czasem nie ma. to poprostu taka kosmetyka-obejdzie sie bez.

m@rkop
21-08-08, 18:56
Rozumiem. Korci mnie, żeby samemu się za to zabrać, ale co zrobię, jak np. zdejmę zacisk, a nie będę mógł zdjąć tarczy i założyć z powrotem klocków..? Poza tym ważne jest podobno sprawdzenie bicia tarczy to założeniu, a ja przecież tego nie zrobię :(

muzammil
22-08-08, 09:57
zdjeceim tarczy bym sie raczej nie martwil bo wczesniej napotkasz zapewne problem z odkreceniem zacisku:D jesli dawno nie bylo nic robione jest mozliowsc ze po prostu ukrecisz srube i zostanie jej czesc w jarzmie, wtedy kaplica-nie zrobisz juz nic.
100 zl to nie jest "za duzo". Polska powoli dazy do cen jakie sa w krajach wyzej rozwinietych, a uslugi tam sa bardz odrogie. oczywiscie znajdziesz jeszcze jakis garazowy warsztacik z panem zenonem w srodku ktory wymieni to za browara. chcesz miec dobrze i z gwarancja-daj do lepszego warsztatu, wyczyszcza zaciski, nasmaruja prowadnice i w razie czego masz gwarancje.

m@rkop
22-08-08, 14:29
Tylko, że ten warsztat za 100 zł wcale nie jest jakiś super. Znalazłem mechanika z warsztatem na podobnym poziomie, który obiecał mi wymianę za 70 zł :)

grafix
22-08-08, 15:28
nie istnieje cos takiego jak gwarancja od warsztatu zenona czy kazdego innego ktory kasuje nawet 100 zł :)

lepiej zrobic to samemu.

smar. miedz kupisz w kazdym lepszym sklepie moto

Przemo1871
22-08-08, 16:09
Instrukcja obsługi wymiany tarczy i klocków hamulcowych na przedniej osi:

1.Poluzuj śruby przykręcające koło
2.Podłóż ćos pod koła żeby nie odjechało zaciągnij ręczny.
3.Podnieś auto i zdejmij koło.
4.Obstukaj młotkiem okolice miejsc gdzie są śrubki przykręcające tarczę do piasty.
5.Weź solidny śrubokręt krzyżakowy i postaraj się je poluzować jak sie uda to OK jak nie to załóż na wiertarkę najlepiej tytanowe wiertło 10mm i rozwierć te śrubki ale po zdjęciu zacisku i jarzma!!!..(tak było u mnie :/ )
6.Odkręcamy zacisk potrzebny będzie klucz nr 12 najlepiej oczkowy nie kręć na chama jak idzie ciężko to wkręcaj i wykręcaj aż wyjdzie .Jak odkręcisz obie śrubki to zacisk sam nie spadnie trzeba będzie sie z nim chwile poszarpać.
7.Odkręć jarzmo kluczem nr 17mm też oczkowym tu raczej sie nie zdąża żeby sie śruby ukręcały ale zastosuj w/w technikę odkręcania.
8.Oczyść piastę tryśnij miedzią koszt to ok 15zł za 300ml w aerozolu.Oczyść tarczę z substancji antykorozyjnej z obu stron benzyna ekstrakcyjną lub czymś podobnym(polecam preparat do czyszczenia gaźników:) w aerozolu.10pln - 500ml)
9.Przykręć tarczę na dwie śrubki które udało sie wykręcić lub na dwie nowe które czasem znajdują się w komplecie wraz z tarczami.
10.Przed założeniem zacisku trzeba wcisnąć tłoczek użyj do tego dwóch rurek lub trzonków o srednicy ok 1.5cala.
11.Wyciągnij z jarzma ruchome tulejki do których przykręcony jest zacisk oczyść i nasmaruj smarem do cylinderków hamulcowych lub innym.Tulejki mogą nie chcieć wyjść po dobroci trzeba będzie zacisnąć je kluczem francuskim lub innym i wyciągnąć ruchem obrotowym nie uszkodź tych gumowych osłonek!!!.
12.Przy składaniu stosuj miedz na każdy gwint ułatwi to wymianę kolejnemu właścicielowi lub tobie.Jak nie masz miedzi to trudno.
13.Przykręć jarzmo załóż klocki załóż zacisk przykręć go porządnie ale bez przesady.
Jak masz tryśnij miedzią na szpilki załóż koło i dociągnij śruby po opuszczeniu go z lewarka.

Mam nadzieję ze nic mi nie umknęło przy tym opisie.

Pozdrawiam.:)

zieloo007
22-08-08, 17:20
Tutaj jest namiasta tekstu przedstawionego przez kolege powyżej.

To dla wzrokowców :D

http://dagg3r.republika.pl/klocki.htm