Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co"na szybko"wyjąć żeby umiemożliwić rozruch ?

xt6000
21-08-08, 07:16
Witam.

Nie pamiętam jaki to silnik ale mamy civica z 98 roku, silnik 1.4 wersja 75 rozdławiona na 90KM. Kilka dni temu moja dziewczyna zgubiła kluczyk pod swoją pracą. Jak będzie miała czas pojedziemy do mechanika i powymienia stacyjkę i zamki ale na razie4 musi nią jeździć. Mam do Was pytanie, co może zrobić dziewczyna aby uniemożliwić rozruch silnika ???? Dziś patrzyłem do skrzynki wewnątrz silnika, góra po lewej stronie , wyjmowałem kilka bezpieczników, niektóre styczniki i kiszka. Są wprawdzie dwa bezpieczniki ale mocowane na śrubokręt więc to odpada bo za każdym razem nie będzie kręcić śrobokrętem. Czy można tak na szybko wyjąć jakiś bezpiecznik od zapłonu aby nie można było uruchomić silnika ? Może jakiś przekaźnik.stycznik.... gdzie szukać ? Jka najprościej zabezpieczyć przez "kradzieżą" ????

Pomóżcie koledzy bo to wazny i pilny temat.

xt6000@o2.pl

Pozdrawiam.

skolopendra
21-08-08, 08:07
wyciągnąć lub rozłączyć akumulator :)

Civic '99
21-08-08, 08:31
drogo będzie Cię kosztowała zmiana stacyjki , chyba ze mechnik zaprogramuje nowy kluczyk pod stary imo

Barry
21-08-08, 10:09
Załóż ukryty włącznik na pompę paliwa.

xt6000
21-08-08, 10:41
Ok, ok Panowie, za kilka dni coś wykombinuję ale co tak na szybko ma zrobić moja dziewczyna ? Który bezpiecznik ma wyjąć lub przekaźnik ???

Co do tej pompy paliwa to auto ma też sekwencyjny wtrysk gazu więc trzeba by też wyjmować bezpiecznik od instalki lpg.

straznik
21-08-08, 16:31
Po pierwsze takie samochody rzadko giną bo są nie ma co ukrywać za stare. Jak ktoś znajdzie kluczyk to najwyżej ukradnie radio a nie samochod, zreszta juz dawno to by sie stalo wiec moim zdaniem spokojnie mozesz jezdzic, a nawet zaryzykowalbym dorobienie klucza pod stary zestaw zamkow. Ale mnie latwo mowic bo mam AC :)

BolzZ
21-08-08, 19:36
Jakbys zgubil kluczyk, to Twoje AC nie uratuowałoby Cie przed niczym :P

maczb
21-08-08, 20:18
1. jeszcze trzeba udowodnić że złodziej skorzystał z twoich kluczyków (jak szybko dorobisz to bedziesz miał komplet )
2. w AC podajesz ile kluczyków masz ja mam 3 a podałem ze mam 2

:)

xt6000
21-08-08, 21:30
Tak, tak, a temat dalej jest otwarty.

chubik
21-08-08, 22:19
Za plastikiem nad kolanami kierowcy jest "imo".Można wypiąć kabel i wtedy nie odpali ;] Tylko trzeba być wysportowanym i miec zwinne rece zeby tam sięgnąć;] Spróbuj;]

BolzZ
22-08-08, 09:17
1. jeszcze trzeba udowodnić że złodziej skorzystał z twoich kluczyków (jak szybko dorobisz to bedziesz miał komplet )
2. w AC podajesz ile kluczyków masz ja mam 3 a podałem ze mam 2

:)

ja podawalem ile mam, czy sa oryginalne, do tego zdjecia tych kluczykow robiono... takze "sztuczka" z dorobieniem by nie przeszla :P ciekawe gdzie masz AC ze tak beztrosko podchodzą tam do sprawy :D link, moze axe ? ;)

straznik
23-08-08, 08:44
Ja mam w PZU, powiedzialem ze dwa klucze, nie mialem przy sobie, zrobili zdjecia jednego. Klucz mozna dorobic na oryginalnej surowce w hondzie i nikt Ci nie udowodni ze nie oryginalny, poza tym piszac o Ac mialem na mysli kradziez elementow ze srodka pojazdu a wtedy juz nie czepiaja sie o kluczyki az tak bardzo chyba ze masz pecha.