Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Trzaski w górnej części karoserii przy kręceniu kołami.

jash
03-05-16, 19:37
Czołem!

Grzebię jakąś chwilę po forum, ale nie znalazłem tematu dotyczącego tylko takiego zjawiska. Wydaje mi się, że nie podpada to pod maglownicę ani typowe stuki zawieszenia.

Otóż najczęściej przy prostowaniu kół słychać, wydaje mi się że z przodu w okolicy dolnej krawędzi przedniej szyby dosyć wyraźne trzaski. Tak jakby coś przeskakiwało. Ktoś mi powiedział, że to dosyć częsta przypadłość naszych samochodów, związana z łożyskami MacPhersona.

Teraz zasadnicze pytanie - czy jeśli kilka miesięcy temu wymieniłem w ASO kompletny zestaw amortyzatorów, czy to będzie podpadać pod gwarancję na te częsci? Jak z nimi rozmawiać? Raz już mnie chcieli zrobić w ciula twierdząc, że stuka maglownica, a stukał łącznik stabilizatora.

HEG8
03-05-16, 19:43
Amortyzatory to nie łożyska - jeżeli im tego nie zlecałeś przy okazji wymiany amorów to Twoja strata, rozbierać trzeba będzie jeszcze raz i wymienić same górne łożyska. Masz rachunek, zobacz jakie części były wymienione. Jeżeli widnieje pozycja - łożyska Mcphersona to możesz walczyć o ponowną wymianę, ale wątpie żeby się to udało... ;)

jash
03-05-16, 21:23
Mam na fakturze:
-kit damper (227pln sztuka) nr 51610SMG305 to chyba jest z łożyskiem: http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-civic-front-shock-absorber-kitbump-stop20072011-p-2746.html
-amortyzator(519pln sztuka) 51605SMGG04, 51606SMGG04

fireman1014
03-05-16, 23:59
Ten "kit" to właśnie łożysko. Wg mnie śmiało można reklamować.