PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana "pasków" w eg3.

MagicznyKuba
03-05-16, 13:14
Witam, mam problem ponieważ wczoraj byłem na wymianie opon i oleju w moim eg3, po zabiegach mechanicy powiedzieli mi żebym wymienił paski bo są na wykończeniu. Jestem laikiem w tych sprawach więc ile i jakie paski można wymienić wiem o rozrządzie np, ale są jeszcze jakieś które się wymienia i znacie jakieś paski godne polecenia, czy to bez różnicy? Wybaczcie brak tak podstawowej wiedzy :p

delek
03-05-16, 14:28
Paska rozrządu to oni nie widzieli bo jest ukryty za osłonami ale jeśli nie wiesz kiedy był zmieniany to tym bardziej bym wymienił. Na widoku masz paski pompy wspomagania, alternatora i ewentualnie jeśli jest klima to sprężarki. Ściągnij sobie książkę Sam naprawiam Honda Civic, tam jest wszystko opisane łopatologicznie i z ilustracjami. Paski jak paski w sklepie Ci doradzą - Gates, Conti, Mitsuboshi itd. (Kolejność przypadkowa).

MagicznyKuba
03-05-16, 22:14
Dzięki kupiłem już z hparts pasek rozrządu i przy okazji świece, o reszcie poczytam. :)

PlushaQ
05-05-16, 19:03
To jeszcze do paska rozrządu dokup pompę wody i napinacz :D

MagicznyKuba
05-05-16, 21:17
No właśnie zauważyłem, czy to jest "mast hef" przy wymianie paska? Biedny uczeń jestem to wiecie 😂 w ogóle szukałem w necie paska klinowego i znalazłem jakieś tylko czy są osobne do alternatora i do wspomagania? Upewniam się, bo przy danym pasku jest napisane bodajże "napędza (albo inny synonim słowa) alternator albo wspomaganie, a wolę spytać żeby tysiąc razy nie zamawiać :)