Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwne "gwizdanie" w czasie jazdy...

Ledres
03-05-16, 10:31
Panowie. Wczoraj zaobserwowałem, a właściwie usłyszałem dziwny problem. Otóż w czasie jazdy z przedniej części samochodu - silnik albo zawieszenie - można usłyszeć takie dziwne gwizdy. Dźwięk jest podobno do dźwięku jaki wydaje nocą jakiś owad. Nawet nie znam jego nazwy ale ten dźwięk w samochodzie skojarzył mi się właśnie z tym owadem. Jakbyście poszli nocą na spacer to czasami słychać takie delikatne "gwizdanie" jakiegoś owada. Podobny dźwięk wydobywa mi się z okolic silnika. Nie wiem czy coś mi się poluzowało, czy to pasek czy zawieszenie. Dźwięki te nie są cały czas. Zaobserwowałem, że występują w losowych momentach ale częściej słychać w czasie przyspieszania lub zmiany biegów chodź też nie zawsze. Dodam, że teraz tylną część auta mam wywaloną i jest wydmuszka. Czy po prostu jakiś mały element wydaje takie dźwięki, a wszystko się rozbija o gołe blachy i tak słychać? Ja jestem przewrażliwiony jak słyszę coś czego słyszeć się nie powinno i zastanawia mnie od wczoraj ten problem.

Michał102
03-05-16, 11:30
Robiłeś coś z układem dolotowym?
U mnie gwizdał silniczek krokowy jak miałem kibel rurę ze stożkiem.

Ledres
03-05-16, 20:53
Nie robiłem nic. Ale warto napisać sprostowanie. Dzisiaj po dniu jazdy doszedłem do wniosku, że to dziwne gwizdanie dochodzi jednak z tylnej części. Teraz mam wydmuszkę więc może po prostu słychać coś czego normalnie nie słyszałem. Wydaje mi się, że to jakiś problem z łożyskami czy tam piastami w kołach. Ale dziwne jest to, że te dźwięki nie są cały czas. Nie zależą od tego czy przyspieszam czy hamuję. Losowo pojawiające się gwizdania. Aczkolwiek zauważyłem, że gdy jadę do 70-80 km/h. Powyżej tej prędkości jeszcze tego nie słyszałem...

Michał102
04-05-16, 10:26
Może opony takie dźwięki wydają.

Ledres
04-05-16, 19:31
Nie wydaje mi się... Chyba to jest coś z hamulcem bębnowym. Muszę sprawdzić. Temat można zamknąć ;)