PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny problem : obroty nie spadają

grpi
01-05-16, 20:34
Cześć,

Buda : ej9
Silnik : b18c6

Opis problemu :
Ostatnio pojawił się bardzo dziwny problem. Jadę sobie na ciepłym silniku, wciskam sprzęgło, a obroty spadają bardzo wolno, zatrzymując się na 2k. Jak auto prawie się zatrzymuje (bo trzymam sprzęgło) to wtedy obrody nagle spadają do 800 (prawidłowo).
Problem pojawia się tylko podczas jazdy, i nie zawsze, powiedzmy, co drugą próbę. Na postoju problem nie istnieje - takie mam wrażenie.
Podobnie podczas jazdy, jak zdejmę pedał z gazu, a jadę ok 50/h to wtedy auto praktycznie nie zwalnia a jedzie sobie dalej.

Różne rzeczy były sprawdzane, odpieliśmy krokowca, obroty podczas jazdy po depnięciu sprzęgła zatrzymywały się na 1500 zamiast spadać w dół, autem szarpało jak szatan.

Przepustnica wydaje się ok, domyka się - sprawdzane na postoju.
Temperatura wg wskaznika w kabinie wydaje się ok.

Z innych objawów, to mam wrażenie, że teraz auto lepiej reaguje na gaz, minimalne ruchy dają wyrazny efekt, mam wrażenie, że auto lepiej jedzie z dołu, no i całość sprawia wrażenie jazdy na ssaniu cały czas.

Muszę pomierzyć czujnik temperatury cieczy - chwilowo nie mam miernika.

Help :)

HEG8
01-05-16, 20:47
Spradź TPS, podmień, ustaw. Przejrzyj kable, kostke.

grpi
01-05-16, 20:51
No właśnie, z tego co wiem to nie takie proste podmienić...

majson
02-05-16, 06:18
No właśnie, z tego co wiem to nie takie proste podmienić...

Bardzo proste. Było juz opisywane. https://www.youtube.com/watch?v=ukPoe5E4Fqg

smok
03-05-16, 02:10
Moze wtrysk przelewa.

kazik2_h9w3
03-05-16, 08:37
Tez bym sprawdzil tps

Eniu33
06-05-16, 11:38
Miałem ostatnio podobne objawy wyskakiwał mi błąd 43 dopatrzyłem się że mam walniętą uszczelkę pod przepustnicą łapała lewego powietrza wiec wyklepałem sobie drugą i jest gitara :)

grpi
06-05-16, 21:39
Znalazłęm winowajce.

Lewe powietrze.
Podociskałem wtryski od lpg (do mniejskiej jazdy lol) i problem zniknął. Czeka mnie wizyta u kogos kto to fachowo ogarnie - tam przy kolektorze są zaciski, więc pewnie coś się rozpieło.
Co ciekawe, to jeden - prawdopodobnie właśnie ten wtrysk puszczał gaz poza ukłąd - rozpięty pierścień u góry.

Jedras
06-05-16, 23:05
Git :) mówiłem Ci żebyś na samym początku sprawdził czy nie łapie lewego powietrza ;-)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka