Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 2.2 i-CTDI - "buczenie" silnika - problem

antagonista
01-05-16, 01:05
Witam!

Civic 2.2 i-CTDI 2008 i jest problem :)

Objawy:
1. Na obrotach 1500-1800 slychac basowe buczenie silnika, przy lekko wcisnietym gazie, bez wzgledu na bieg. Buczenie nie wystepuje poza tym zakresem obrotow, ustepuje po mocniejszym wcisnieciu gazu, przyspiesza normalnie, turbina OK, zadnych niepokojacych dzwiekow na postoju. Dzwiek wystepuje tylko podczas jazdy, jak przygazuje na postoju do 1500 obr / min tez tego buczenia nie slysze.
2. Podczas gaszenia silnika "telepie" dosc mocno. Na zapalonym silniku, bez wiekszych wibracji.

Poduszki silnika do wymiany ? Jak myslicie ? Przyznam, ze troche sie niepokoje...

dublo2
04-05-16, 13:08
Pkt 1 - nie pojawiło się to przypadkiem po wymianie filtra powietrza, na zamiennik? Opisane objawy pasują mi na konieczność wymiany filtra powietrza na OEM.
Pkt 2 - zalatuje mi to padającą dwumasą.

antagonista
06-05-16, 00:02
1. Hondę kupiłem 1,5 miesiąca temu, więc nie mam jeszcze obiektywnego rozeznania zrobiłem wszystkie wymiany filtrów i może faktycznie pojawiło się to po wymianie.... szczerze mówiąc nawet nie zwróciłem uwagi jaki mi nowy filtr założyli... Jakiej firmy jest oryginalny filtr powietrza do wersji 2.2 z 2008 roku ? To może rzeczywiście kupię i spróbuję wymienić.

2. Też tak myślałem, ze to moze dwumasa, ale nie ma typowych objawów jak na dwumasę. Nic nie stuka, biegi wchodzą gładko, rusza płynnie... Poza tym przed zakupem byłem na sprawdzeniu ASO hondy i dali mi pisemny raport, ze sprzęgło, dwumasa i turbina - OK. Z tym telepie dość mocno, może przesadziłem, ale taki moment przy gaszeniu zatrzęsienia jest. W sumie, to bardziej mi to "buczenie przeszkadza" i jakby to rzeczywiście tylko filtr to byłoby super :)

George134
06-05-16, 04:38
Ja stawiam
Na dwumase mam podobne objawy

Sent from my iPhone using Tapatalk

dublo2
06-05-16, 06:45
Jakiej firmy jest oryginalny filtr powietrza do wersji 2.2 z 2008 roku ?
Filtr jest firmy Honda :D Do dostania albo w ASO, albo w Haparts ale cena praktycznie ta sama - ok. 110 zł brutto. Spróbuj, powinno pomóż :D

Poza tym przed zakupem byłem na sprawdzeniu ASO hondy i dali mi pisemny raport, ze sprzęgło, dwumasa i turbina - OK.
Dlatego po raz kolejny powtórzę - ASO nie jest żadnym wyznacznikiem. Oni mają tylko "porządne" ceny, nic poza tym. Ale wielu tutaj na forum uważa inaczej :D
Wracając do tematu... nadal uważam, że to dwumasa :)

antagonista
06-05-16, 19:32
dublo2, George134 - dzięki za Wasze opinię :)

Ok, skoro uważacie, że to dwumasa (a na pewno macie większe doświadczenie z Civic'ami niż ja), to może rzeczywiście podjadę i to sprawdzę. Jak to dwumasa to i sprzęgło od razu wymienię, hm? Ze 3000 PLN trzeba szykować, co? :)

A niezależnie od tego spróbuję z tym filtrem ogarnąć temat i dam znać na forum jak efekty :)

filipfm
07-05-16, 09:57
Tak, za części ok 3k + robota

murinek777
07-05-16, 11:14
Ja powiem tak jesli chodzi o dwumase do codziennego uzytku to proponuje upatrzec na allegro uzywke bo mozna kupic w bardzo ladnym stanie na ktorej i 100k posmigasz a kupa kasy robic to na nowych czessciach kolega tak w accordzie zdobil i juz 60k jezdzi a dal 800 zl za dwumase ze sprzeglem

antagonista
07-05-16, 17:14
A firmy zajmujące się regeneracją dwumasy ? Co myślicie ?

Np:

http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-honda-2-2-cdti-i-ctdi-i6115904234.html