Zobacz pełną wersję : Spadek ładowania, akumulator pada mimo że auto jezdzi
Powitać. Moje auto to Civic 6 1.4i przedlift w budzie "Angielka" Wymieniłem po zimie akumulator na nowy, problem polega na tym że po akumulator się rozladowywuje mimo że autko jeździ...
Napięcia sprawdziłem amperomierzem i są takie:
Silnik zgaszony 12,5
Zapalony 14.5
Ale... Na włączonym silniku napięcie z 14.5 spadło w ciągu 10 minut do 14.34 i ciągle spadalo :-(
W czym tkwi problem, może alternator już jest do wymiany?
Szukałem po forum odpowiedzi ale nie strikte na takie objawy. Help!
Nie znam się ale się wypowiem : D Pojemność nowego akumulatora jest odpowiednia do auta ? Co rozumiesz przez to że akumulator Ci się rozładowuje ? Napięcie 12,5 na zgaszonym jest ok, prawidłowe ładowania podczas pracy silnika między 14 - 14,4V w zależności od obciążenia, więc i też ok. Napisałeś tylko że spada, ale do ilu ?
Nie sprawdziłem tego dokładnie bo musiałem lecieć do pracy, aku ma 45Ah/330A. Wcześniej był zamontowany jakiś pasciak zużyty i takie objawy miałem po 2 dniach niejezdzenia tj, po przekreceniu kluczyka kontrolki na desce się świecą ale jak przekrece to gasną lub mrugaja bez reakcji silnika. Po podladowaniu odpala jak złoto...
Zacząłbym od sprawdzenia czy Ci prąd gdzieś nie ucieka jak samochód stoi : )
No to nie pozostało mi nic innego jak jechac do jakiegoś śpeca elektronickiego. Sam tego nie ograne bo kompletnie zielony jestem
No to nie pozostało mi nic innego jak jechac do jakiegoś śpeca elektronickiego. Sam tego nie ograne bo kompletnie zielony jestem
30 zł za miernik,jak nie masz i sprawdzaj sam.
Akumulator na wyłączonym silniku nie powinien mieć mniej niż 12,5 V.
Przy rozruchu napięcie nie powinno spaść poniżej 10V.
Na włączonym silniku prąd ładowania 13,8-14,5 V
https://m.youtube.com/watch?v=_2XmY___ynI
http://www.stanczyk.pl/webpage/akumulator-jak-dbac-o-niego-jak-rozpoznac-jego-smierc.html
Ile lat ma akumulator?
bartek_levis
24-05-16, 15:49
i wyczyść miejsca styków przewodów masowych może zaśniedziało to i owo
Jeśli nie chce odpalać po kilku dniach to jak dla mnie coś pobiera prąd.
Radio?? Jakaś lampeczka?
U mnie przykładowo był zrobiony przekaźnik do ukrytego przełączniczka do odcięcia zapłonu. Grzał się on minimalnie i na słabszym aku, jak samochód postał pare dni to aku tak samo padał..
Ile lat ma akumulator?
Pisał że kupił nowy po zimie, czyli ma niedługo, kilka miechów.
30 zł za miernik,jak nie masz i sprawdzaj sam.
U mnie na bazarze sprzedają mierniki za 10 zł, mają słabe kable, ale tak to działają ok :)
Skoro autor podał wartości napięcia w pierwszym poście to znaczy że jest dumnym posiadaczem miernika tudzież multimetra.
Tylko jakim sposobem zmierzył napięcia amperomierzem?
A do rzeczy. Napięcie podczas ładowania będzie spadać -to normalne.
Zdarzają się nowe niesprawne akumulatory. Jeśli jest gwarancja to tylko reklamować. Tym bardziej jeśli po naładowaniu napięcie zbyt szybko spada.
A najprościej to wpiąć właśnie AMPEROMIERZ pomiędzy plus akumulatora i klemę oczywiście przy zgaszonym silniku i sprawdzić czy układy w aucie nie pobierają zbyt dużego prądu (przy wyłączonych wszystkich odbiornikach w samochodzie).
Tylko jakim sposobem zmierzył napięcia amperomierzem?
Tak, rzeczywiście jakoś tego nie doczytałem.
Kolega rajan ma bardzo średnie pojęcie o elektryce i myli pojęcia.
A najprościej to wpiąć właśnie AMPEROMIERZ pomiędzy plus akumulatora i klemę oczywiście przy zgaszonym silniku i sprawdzić czy układy w aucie nie pobierają zbyt dużego prądu (przy wyłączonych wszystkich odbiornikach w samochodzie).
Dokładnie.
Amperomierz, woltomierz jak i omomierz powinien być w najprostszym multimetrze.
Skoro mu pokazało takie wartości to na pewno dotykał elektrodami równolegle do akumulatora, pokazało mu wartość napięcia w woltach.
Silnik zgaszony 12,5
Zapalony 14.5
Ale... Na włączonym silniku napięcie z 14.5 spadło w ciągu 10 minut do 14.34 i ciągle spadaloTo jest prawidłowe. Po dłuższej jeździe to nawet poniżej 14 V spada, a to jest normalne i prawidłowe.
W czym tkwi problem, może alternator już jest do wymiany?Alternator jest (raczej) OK.
Najprawdopodobniej jakieś urządzenie w aucie rozładowuje akumulator. Może to być np. radio, które się nie wyłącza. Albo lampka w bagażniku, albo wzmacniasz audio. Trzeba poszukać.
Musisz pamiętać też, że nawet jednokrotne całkowite rozładowanie akumulatora uszkadza go i bardzo skraca jego żywot.
Tak więc po znalezieniu co go rozładowuje, proponuję wymianę na nowy aku.
P.S.
Napięcie mierzymy woltomierzem. Prąd amperomierzem. A miernik, który ma obie te funkcje (a także wiele innych) to multimetr.