Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak mrugniecia przy zamykaniu lub otwieraniu

djrabbit
27-04-16, 20:53
Hej mam pytanie , jak zamykam samochód z kluczyka (centralny zamek ) to przestały migacze swiecic oznaczajac ze samochod jest otwarty badz zamkniety.Chodzi mi o trzy migniecia przy zamykaniu i jedno przy otwieraniu Ktos wie co to moze byc? Wczoraj jeszcze działało

bednario
27-04-16, 21:02
Zamki się ryglują? Kierunkowskazy nie migają kiedy coś nie jest domknięte - najczęściej klapa bagażnika.

djrabbit
27-04-16, 21:09
Tak zamki sie ryglują . Sprawdze klape ale nie wydaje mi sie bo byłoby pikanie podczas jazdy

Klapa zamknieta i problem nadal wystepuje

TRAFO
28-04-16, 19:31
Sprawdź zamek klapy silnika. Jak jest dobry, to prawdopodobnie (był już taki przypadek) nie łączy styk w jednym z zamków drzwi, potwierdzający jego zamknięcie.
Żeby dokładnie sprawdzić, trzeba zrobić test wejściowy układu zdalnego sterowania zamkami wg. serwisówki. LINK (http://www.trafo.za.pl/honda/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00J46643441951FCLT00.HTML)

djrabbit
29-04-16, 15:34
Ok udało mi sie ustalic ze po zamknieciu samochodu z centlanego zamka ,jedne dzwi. za kierowca z tylu sa cały czas otwarte . gdy przesune rygiel w tych dzwiach na zamkniete caly czas wszystko jes ok i mrugniecie jest.

Pytanie bo jak naciskam zamykanie z kluczyka to nie słychac tego charakterystycznego klikniecia zamka. Obstawiam żę tak jak trafo ten zamek nie dziala.Pytanie czy to bezpiecznik jakis czy jakis układ . co mam zrobić?

TRAFO
29-04-16, 18:48
Wszystkie zamki są spięte do kupy i jakby wysiadł jakiś bezpiecznik, to nie zamykały by się żadne drzwi.
Zacznij od zdjęcia poszycia. Zobaczysz tam białą okrągłą wtyczkę zamka:

http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/demontaze/poszycie_drzwi/tyl/drzwi.jpg

Niebieski i żółty przewód służą do zamykania/otwierania - trzeba odpiąć wtyczkę (albo jak się da to spróbować przy włożonej), wsadzić między styki woltomierz i sprawdzić co pokaże po naciśnięciu pilotem na zamknij i otwórz. Powinien pokazać impuls 12V. Przy otwieraniu plus powinien być na żółtym a minus na niebieskim a przy zamykaniu odwrotnie. Jak ten test nie wyjdzie to uszkodzony jest jeden z przewodów między drzwiami a MICU. Jak test wyjdzie to problemem jest zamek.

djrabbit
29-04-16, 19:18
Wydaje mi sie ze to raczej zamek bo szyba elektryczna w tych dzwiach dziala a kable zarówno z zamka jak i z szyb łacza sie przy drzwiach.

TRAFO
29-04-16, 19:30
Może tak być, ja bym na wszelki wypadek pomierzył.
Niestety nie wiem co dalej, naprawa, wymiana tego zamka... nie mam doświadczenia, trzeba by coś kombinować.