Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyciek z prawej strony

equinox
20-08-08, 16:41
Witam,
Problem wygląda następująco, otóż zauważyłem kilka tygodni temu, mokre plamy na podłodze w garażu (do tej pory podłoge miałem jako wylewkę betonową i pewnie wsiąkało, teraz pomalowałem ją impregnatem do betonu, który dał szklistą powierzchnię, w którą wszystko wolniej wsiąka), po sprawdzeniu organoleptycznie stawierdziłem, że na 99% jest to woda (brak barwy i jakiegokolwiek zapachu).
Po konsultacji telefonicznej ze znajomym mechanikiem ten stwierdził, że to normalne zjawisko i że jest to woda z parownika klimy, wydzialająca się na zasadzie różnicy temperatur. W zeszłym roku nie zaobserwowałem tego zjawiska, teraz kiedy jestem bardziej czujny, zauważam te wycieki praktycznie cały czas.
Czy mechanik ma racje, czy to jednak moze byc cos powaznego, w najbliższą środe bede w ASO na regulacji zaworów, moze pokazać im temat ? Chociaz pewnie jak znam ASO będą sugerowali wymiane połowy silnika :D

pozdrawiam

jjurgiel
20-08-08, 17:12
jeżeli woda to tylko z klimy bo w innych układach raczej wody nie ma (chyba już nikt do układu chłodniczego wody nie leje:)) a z klimy kapie i to czasem całkiem nieźle:)

jorge5
20-08-08, 18:12
Mi sie ostatnio bardzo duzo wody wylalo ale po lewej stronie (od kierowcy). Wturlalem sie pod auto i nigdzie nie zauwazylem zadnego wycieku wiec stiwerdzilem ze to na bank z klimy. Ciecz nie pachniala, koncystencja wody, smak nijaki ;)
No i wtedy byl mega cieply dzien, samochod stal pare godzin na sloncu a potem ok 50 km na klimie na maxa.

barytosz
23-08-08, 21:57
Na 100 procent woda z klimy!!! Tak się dzieje i nie ma powodów do obaw. W wyniku różnicy temperatur - panującej na zewnątrz i na elementach klimatyzacji która jak wiadomo chłodzi, osadza się poprostu szron, który po wyłączeniu klmatyzacji topi się i kapie nam na podłogę:). To nic strasznego ale pamiętam jak sam to zauważyłem i czem prędzej podjechałem do mechanika , który troszkę mnie wyśmiał i a potem uspokoi;)

misiek1
23-08-08, 22:27
Jak koledzy wyżej. Plamy są wynikiem działania klimatyzacji, nie ma obaw, że to jakaś usterka:)

equinox
24-08-08, 15:30
...dzięki Koledzy, spokojniejszy już jestem :)

zed
25-08-08, 13:39
W kabinie tam gdzie masz puszke z filtrem przeciwpylkowym biegna w rynience przewody od klimy. W lato skrapla sie tam woda ktora odprowadzana jest przez wezyk ktory jest przeprowadzony z kabiny do kom silnikowej i wychodzi mniej wiecej pod aku i tam powinny byc te plamy Pzdr