Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Najszybsza wymiana radia w VI gen

creamono
26-04-16, 17:50
Witam

Zwiedziłem YT, ściągnąłem kilka manuali i nie znalazłem w żadnym jak wymontować radio. Mam zamontowanego od nowości czyli 1999r oryginalne radio kasetowe Sony.
Znalazłem w jednym wątku na forum, że można się do niego dostać nie rozkręcając w ogóle dolnej części deski tj. poprzez wymontowanie przycisków świateł awaryjnych, ogrzewania tylnej szyby no i potem środkowy nawiew. Da się tak? niestety już w temacie nie działają zdjęcia, a nie chciałbym niczego pourywać.

U mnie deska identyczna jak tutaj na zdjęciu:
http://img2.sprzedajemy.pl/540x405_honda-civic-vi-ej9-14i-pierwszy-japonska-kl-23-skarszewy-sprzedam-62812412.jpg

Czy jednak trzeba demontować cały dół jak na filmikach z YT, ale tam są nieco inne deski, tzn bez popielniczki.

Dzięki za każdą pomoc.

kamil19
26-04-16, 19:25
Panel się zdejmuje w radiu? Zrób dokładne zdjęcie tego radia.

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Ledres
26-04-16, 20:01
Nie trzeba. Radia samochodowe montowane są w taki sposób, że najpierw montuje się metalową "klatkę" w miejsce na radio, a potem w taką ramkę wsuwasz całe urządzenie. Do wysuwania potrzebne są różne narzędzia w zależności co producent proponuje. Zazwyczaj są to zwykłe płaskie kawałki blaszek, które mają takie jakby ząbki. Wsuwasz je po obu stronach radia, zahaczasz ząbkami o jego obudowę i wysuwasz. Czasami nawet zwykły cały nit pozwala na coś takiego. Musiałbyś spróbować co u Ciebie zadziała. Możesz popytać znajomych, którzy kupowali ostatnio jakieś radio do auta. Producenci dodają takie własnie blaszki do zestawu.

siara87
26-04-16, 20:13
poszukaj sobie manuala pod model radia a nie samochodu, tak jak napisal ledras prawdopodobnie wystarczy poluzowac boczne zatrzaski

kamil19
26-04-16, 21:03
Kolego Ledres to się nie nazywa klatka tylko pół kieszeń;) Zajedz do jakiegoś warsztatu ktory to montuje audio czy inne *******y tam Ci wyjmą za jakieś 5 czy 10 zl to radyjko. Sam w takim pracuje i nie każdy wyjmak pasuje do kazdego radia czasem niepozorne radyjko potrafi narobić problemów. Zobacz po zdjęciu tej plastikowej ramki i panelu jakie jest wejscie na ,,wyjmaki'' czyli kluczyk czasami jest wejście na szeroki kluczyk czasami na wąski to już zależy od radia i półkieszeni jednak w niektórych przypadkach widziałem że dane radio typu sony czy inne jest zamontowane w uniwersalnej pólkieszeni czyli tej metalowej ramce i wtedy wystarczą dwa sróbokręty ;) Czasami nie zdejmuje się panelu i ramki plastikowej ale są takie śmieszne zaślepki albo płaskie wejścia ewentualnie dwie dziurki po obu stonach radia.. Sory jeśli piszę nie dokładnie ale piszę po kilku kieliszkach ale postaram się pomóć. Pisz PW jeśli będziesz miał problem z wyjęciem tego radia albo jeśli je wyjmiesz!
Pozdrawiam

creamono
27-04-16, 07:19
Dzieki Panowie za odzew :-)
Zaraz polece do garazu i zobacze jaki to model Sony. O tych blaszkach/chwytakach też czytałem, że każdy producent ma inny patent, że czasem można samemu takie coś dorobić z drutu no ale wstawię zdjęcie jakby coś :-)

Ok, oto moje radio:
http://i1374.photobucket.com/albums/ag401/creamono/20160427_093121_zpsgrniwazk.jpg
http://i1374.photobucket.com/albums/ag401/creamono/20160427_093133_zpsxkcbucew.jpg

Narazie nie mialem zbyt wiele czasu żeby wyszukać na necie zasady demontażu tego modelu, musze do roboty pykać wiec bede po 22 kombinowal.

!markos
27-04-16, 12:23
Raczej z czegoś płaskiego, a nie z drutu. Jak zdejmiesz ramkę, to demontaż stanie się możliwy, na razie nie masz gdzie włożyć wyjmaków.

rooter666
28-04-16, 10:29
http://1.allegroimg.pl/s400/03/51/15/16/67/5115166705
takie coś po bokach radia wciskasz i wychodzi

creamono
29-04-16, 19:55
Dzięki za rady Panowie :-)
Ja też jestem nieogarnięty, to było prostsze niż myślałem. Nie trzeba było żadnych patentowych haczyków. Rozkręciłem przód radia, poodginałem te metalowe blaszki i samo wyszło. Potem to samo już z koszykiem i mogłem wrzucić nowego Pioneera :-) w końcu USB!!!!

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz thx za pomoc :-)