Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zniszczony gwint szpilki, nakrętka została - jak zdjąć felgę?

nitek
24-04-16, 21:26
Witam Was,
Podczas próby ściągnięcia koła, tj. alufelgi (chciałem sprawdzić pierścień centrujący, ponieważ - zgodnie z przewidywaniami - założone są złe; i kupić właściwe pierścienie) zdarzyła mi się taka oto nieprzyjemna sytuacja:
Nakrętka utknęła na szpilce, tj. nie da się jej ani odkręcić, ani dokręcić - nietrudno się domyślić, że poszedł gwint na szpilce (nomen omen - na tej, którą rok temu wymieniały mi pewne "majstry"...). I tak też wróciłem do domu - z niedokręconą jedną nakrętką...
Teraz pojawia się pytanie - jak najlepiej podejść nakrętkę, żeby ją zrzucić i zdjąć koło, oczywiście nie uszkadzając przy tym felgi (dopiero co odmalowałem alusy)? Oczywiście pal licho nakrętkę i szpilkę, grunt żeby zdjąć koło i wymienić szpilką jak trza. Oczywiście też wątpię, że będę zabierał się za to sam - chcę ewentualnie podpowiedzieć coś swojemu mechanikowi (chyba że znacie jakiegoś fachurę z Wrocławia, który zrobi to bez uszkodzeń).
Być może ktoś już miał taką sytuację? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

HEG8
24-04-16, 21:32
Odkręć 3 dobre sztuki i felgą napręż tą 4 na zewnątrz (ciągnij felgę do siebie i odkręcaj nakrętke), wtedy powinna się odkręcić.

!markos
24-04-16, 22:34
Jak stoi, to weź mocniejszy udar i wal aż puści. Naprężanie felgą może równać się zniszczeniu gniazda nakrętki.

HEG8
25-04-16, 12:37
Udar nic nie da, jeśli nakrętka swobodnie się kręci na szpilce, a tak właśnie jest w tym przypadku.

Przy dokręcaniu koła gniazdo nakrętki w feldze tak samo ulega zniszczeniu, więc takie odkręcenie tematu nie pogorszy...

butler.gdansk
25-04-16, 12:46
W zeszłym roku mieliśmy taki przypadek. Zmroziliśmy fest azotem i jedno puknięcie młotkiem pomogło. Ale warto sobie jakiś kołnierz wokół nakrętki zmajstrować bo można felgę uszkodzić.

!markos
25-04-16, 13:42
nakrętka swobodnie się kręci na szpilce, a tak właśnie jest w tym przypadkuNie wiem gdzie tu widzisz, że nakrętka swobodnie się obraca:
Nakrętka utknęła na szpilce, tj. nie da się jej ani odkręcić, ani dokręcić

m1j4g1
25-04-16, 20:03
A może rozwiercić szpilkę? Bo i tak do wymiany...

siara87
25-04-16, 20:41
bedzie sie krecic calosc, to przednie czy tylne kolo?

nitek
25-04-16, 23:50
Problem rozwiązany:) Odkręciliśmy pozostałe nakrętki, natomiast ta niesforna nakrętka wisiała już pod koniec szpilki, stąd koło dało się "odciągnąć" od piasty i sprawę załatwiło uderzenie w szpilkę palnikiem "od tyłu" felgi;) Oczywiście bez jakiegokolwiek uszkodzenia felgi lub piasty.