PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana uchwytu hamulca recznego

desade
21-04-16, 21:24
Witam szanownych forumowiczow.

W mojej hondzie jest pekniety uchwyt recznego. Czy da sie wymienic sam plastik, czy trzeba caly mechanizm?
Mam uzywany zamiennik, ale nie umiem zdemontowac samego plastiku. Czy wiecie rowniez jak najlepiej pomalowac plastik na obudowie do recznego?
Pozdrawiam.

Lucas.FK2
23-04-16, 19:20
Jest zamiennik tej obudowy ?

Saawrel
23-04-16, 23:48
Aby ściągnąć obudowę recznego trzeba najpierw wyciągnąć podłokietnik. Potem podważyć należy gumki na uchwycie, pod nimi są 2 lub 3 śrubki. Potem ciągniesz za plastik w stronę kierownicy i schodzi. Zabawa z wymianą trwa 5 min.

KosmoM
25-04-16, 08:46
Przy okazji, jest jakaś możliwość zredukowania luzu uchwytu hamulca ręcznego?

desade
26-04-16, 09:08
Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie schodzi. Mam wymontowany zapasowy ręczny i za nic nie mogę ściągnąć plastikowej obudowy. Przesunie się około centymetra i dalej nie idzie. Boję się ciągnąć za mocno, żeby nie połamać. Czy jest coś jeszcze co może blokować obudowę?

Saawrel
26-04-16, 16:56
Przy okazji, jest jakaś możliwość zredukowania luzu uchwytu hamulca ręcznego?

Na ręcznym jest śruba którą należny dokręcić aby zniwelować naciąg linki ręcznego. dostęp do niej jest poprzez otwór w podłokietniku, jest on zatkany zaślepką. Ale lepiej i łatwiej jest wyciągnąć cały podłokietnik, szczególnie pierwszym razem.

Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie schodzi. Mam wymontowany zapasowy ręczny i za nic nie mogę ściągnąć plastikowej obudowy. Przesunie się około centymetra i dalej nie idzie. Boję się ciągnąć za mocno, żeby nie połamać. Czy jest coś jeszcze co może blokować obudowę?

Blokuje go przycisk zwalniana ręcznego. Trzyma się jest on na zaczepach wewnątrz obudowy. możesz spróbować go wyjąc najpierw poprzez podważenie zaczepów od środka lub mocno popchasz do przodu obudowę to wszystko zejdzie razem. Ja za każdym Razem po prostu pcham do przodu i ładnie schodzi.