Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk silnika

Gunik
20-04-16, 13:04
https://youtu.be/OoYHiJxNNr8

Witajcie,

Od jakiegoś czasu, a wydaje mi się ze od wymiany rozrzadu w czerwcu słyszę głośniejsza prace silnika. Czy było tak przed wymiana rozrzadu nie pamiętam. Ale po wymianie zacząłem słyszeć inny dźwięk, bardziej hmmm tyrkajacy (ciężko znaleźć odpowiednie słowo ). Posłuchajcie sami. Jestem świeżo po wymianie oleju, myślałem ze po niej coś się zmieni no ale cóż za marzenia nie karaja;) filmik nagrany na zimnym silniku. Najlepiej to wtedy słychać. Zawory regulowane w październiku/listopadzie.

D15Z8

Tapniete z S3 LTE

Tiga
20-04-16, 14:45
Jedzie normalnie? Normalnie odpala? Odcina paliwo na odpowiednich obrotach? Jak nie to oznaczalo by najprawdopodobniej przestawiony rozrzad. A moze przed wymiana miales zle ustawiony? ;)

Gunik
20-04-16, 15:16
Jeździ normalnie. Czasami musze pochechlac jak silnik się zagrzeje, zgasze i po x minutach odpalam znów ( np po wizycie w sklepie ). Odcinka na czerwonym polu po 6500. Wcześniej miałem raczej dobrze też . Z opowieści ludzi którzy mieli o 1 ząb przestawiony rozrząd wnioskuję ze nic takiego u mnie się nie dzieje. Spalanie także w normie

Tapniete z S3 LTE

gumis1990
21-04-16, 16:47
odcinka powinna byc 7200, jak bym dla swietego spokoju na twoim miejscu sprawdzic oznaczenia na kółkach a juz dla naprawde swietego spokoju wyregulował luzy zaworowe(luzy zaworowe najlepeij ustawiac jak na dworze nie jest zimniej niz 10 stopni chyba ze robione w ciepłym garazu to co innego)

Tiga
21-04-16, 18:13
Wystarczy ze silnik bedzie cieply, na tyle aby dalo sie go swobodnie dotykac. Ktos cos ruszal przy wydechu? Dzwiek tez moze sie taki pojawic jak peknie kolektor wydechowy. Nie czuć spalin w kabinie na pistoju?

Gunik
21-04-16, 20:21
No jakbyś przewidział po prostu. Mechanik mój odkrył pękniety kolektor przy sondzie. Odczuwam zapach spalin jak ustawie nawiew od razu po odpaleniu. Co do odcinki to musze sprawdzić. Z reguły nie zapedzam się aż tak daleko.

Tapniete z S3 LTE

gumis1990
21-04-16, 20:24
Na obrotomierzu bedzie kolo 7k zalezy ktory bieg na jedynce pokaze 7kobr. a na 4 biegu bedzie widac ze sa to granice 7,2kobr. Ja jak swojego kupilem to balem sie wkrecic powyzej5k a teraz co dziennie ma 7k (odcinki staram sie nie lapac)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Gunik
22-04-16, 09:23
Odcinka na 2 biegu to 7k . Zresztą tak samo jak i na luzie. sprawdzone przed chwila

Tapniete z S3 LTE