Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy zestaw audio (radio, głośniki, itd...)

Icey
20-04-16, 10:21
Cześć,
zwracam się do was z prośbą o pomoc. Nie znam się na tym, a chciałbym kupić coś dobrego a nie przypadkowego. Dziękuję jeżeli mi doradzicie.
Kupiłem jakiś czas temu Civica VI po woli doprowadzam go do ładu jednak wyszło małe zaskoczenie. Poprzedni sprzedawca zdemontował całe audio ;/
Chciałbym zainstalować w miarę dobry sprzęt ale żeby nie pójść z torbami. W tym celu chciałbym przeznaczyć jakieś 700 zł.
Najważniejszy element to radio, ponieważ z nim planuję ewentualną przesiadkę do innego auta w przyszłości. Radia bez CD odpadają, takie modele są bezsensowne. Dobrze aby wspierało jeszcze odtwarzanie z BT, USB oraz AUX-a. Do tego na początek 2 głośniki na przód (tył zrobię później jak oszczędzę dodatkowe pieniądze) miło byłoby z zwrotnicami i tweeter-ami. Ewentualnie do tego okablowanie, wzmacniacz i wygłuszenie. Wiem że lepiej mieć więcej gotówki ale nie zawsze tak można. Poradźcie mi bo jestem zielony, oddaje się waszemu doświadczeniu.

!markos
20-04-16, 10:36
Nie da się kupić tego wszystkiego za 700 złotych.

Icey
20-04-16, 11:05
Wiem że to nie jest spora suma, ale nawet po używanych częściach nie da rady nic zrobić za 700 zł ?? Radio + 2xgłośnik ? Mogę przeznaczyć 900zł jeżeli tak bardzo trzeba, ale chodzi o to że to będzie 1/5 wartości auta ;p planowałem wydać teraz mniej i z czasem kompletować

firstborne
20-04-16, 11:09
Na samo wygłuszenie przodu przeznaczysz ok 300zł (maty STP), poza tym radio nawet używane, ale dobre i by nie pójść jak to napisałeś "z torbami" jest za +/- 500, a gdzie tu reszta :). Ciężko za tą kwotę sklecić wszystko. Chyba, że radio nie musi być ultrawchujhajend to celuj w coś z Pioneerów DEH od 2500ui wzwyż, 3500ui jest w miarę tanie i na początek wystarczające. Przewody lepiej kupić osobno raz a dobrze, a nie jakieś gówna w zestawach, gdzie więcej izolacji niźli włosia. 16mm2 na masę i zasilanie z zapasem wystarczy, złącze RCA Prolink Exclusive ok 50zł. Na przód dla niewymagających w niskiej cenie są Diory z serii GDS, Powerbassy S-6C, Helixy z serii Blue bądź dołożyć i kupić od razu Hertze DSK. Ze wzmakiem to już w ogóle ciężko dozbierać coś do tej kwoty, o skrzyni zapomnij jeśli chcesz inwestować w przód wraz z wygłuszeniem, chyba że ktoś da Ci ją za darmo. Najlepiej kupić jakąś niewymagającą dwukanałówkę co to by zasiliła tylko przód, bo jak pisałeś dozbierasz więcej to będziesz mógł kupić coś lepszego.

!markos
20-04-16, 11:12
W takim budżecie kupiłbum używane radio za 400-500 i do tego głośniki na przód za 200-300zł. Reszta później, albo wcale, bo może się okazać, że takie granie Ci wystarczy.

MarcinWL
20-04-16, 11:21
Okablowanie min. 100pln
Radio ~300pln
Głośniki ~250pln
Wzmacniacz ~250pln

To jest 900pln i to po najniższej linii oporu, zakładając że składasz na używanych gratach, trzeba siedzieć na allegro i polować na okazje.
Dobrej klasy wzmacniacz można wyrwać dość tanio /soundstream, kenwood seria ps, sony xm czarna seria/ żadne blaupunkty, magnaty, crunche, jble, itp.
Jakie wymagania co do radia? Chociaż w sumie w tym budżecie ciężko jest wybrzydzać bo zapewne chcesz mieć też usb, więc wszystko z dwoma parami rca powinno być ok.
Głośniki jak wyżej, powerbass, hertz

malaczarna
20-04-16, 11:32
W rozsadnej cenie 300-500 mozna kupic np Alpine z seri cda. Nastomiast glosniki moge polecic od siebie Morel Maximo, za 400 mozna je wyrwac. Na poczatek wystarczy, jezeli bedziesz mial wolna gotowke i checi na rozbudowe audio to: wygluszenie drzwi, wzmacniacz i mamy fajne granie za rozsadne pieniadze.

kazu
20-04-16, 11:37
radio alpine cda9855, 9835, 9833 z tych seri kupisz uzywke za 300 zł. mialem apline ute72bt i w porownaniu do jvc, pioonera czy innych grajków grało lepiej :) teraz wpadło alpine cde178bt i jestem mega zadowolony. chociaż najpierw zainwestuj w wygłuszenie bo bez tego to nawet dobry sprzet nie zagra

firstborne
20-04-16, 11:38
W życiu na wzmaka nie wziąłbym Sony, tak samo jeśli chodzi o radio. Amerykański Crunch jest lepszym wyborem. Tak samo Kenwood, ta firma tak samo, jak Clarion robią dobre radia, nie wzmacniacze.

kazu
20-04-16, 11:39
mam wzmaka sony xm 6020 i jestem zadowolony w chooj to nie jest chinski wzmak jak teraz z serii xplode :) moim zdaniem.
skoro zalezy ci az tak bardzo na radiu z cd to celuj w jakiegos starego alpine z serri ktore wyzej pisałem. używke kupisz za 300-400 zł ja sam ostatnio juz byłem blisko zakupu ale stwierdziłem ze *******e to i wole jednak dołożyc troche kasy miec usb i bt w radiu+ gwarancja.

zainwestuj w jakies fajne głosniki na poczatek 2 drożne. tylko poczytaj i wybierz takie które maja dobry bass moje np. heartz dsk 156.3 maja słaby basik ;/ i podstawa jest wygłuszenie drzwi bo bez tego na serrio nic nie zrobisz. podliczmy to:

radio 300~
głosniki 300 chyba ze dorwiesz używki :)
wygłuszenia 100 -200 zł zalezy jakies grubości mat użyjesz :)

za miesiąc bym kupił jakiegos suba+wzmacniacz i juz masz nawet fajny budżetowy zestawik. :) potem mozesz pomyślec o 2 wzmacniaczu na głosniki. tu bym celowal tylko w jakiegos starego sony xm, rockford, audison, earthquake, dls, rodek.

ps crunch to z usa aktualnie raczej nie ma nic wspolnego :)

Icey
20-04-16, 14:14
Mogę przeznaczyć więcej jeżeli ten zestaw będzie pasował podczas zmiany auta. Jednak takiej pewności nie mam. Także swoje zakupy chciałbym zamknąć w kwocie 1200zł. Wygłoszenie będzie robione później. Teraz chcę kupić radio i głośniki(tak jak pisałem wyżej) a później reszte. Podobają mi się modele CDA od Alpine za to że są naszpikowane różnymi "systemami" jednak nowe kosztuja ok 800zl. Czy uda się znaleźć jakies dobre radio za 500zł? Ofc moga być używki

kazu
20-04-16, 14:21
A będziesz planował kupno procesora dźwięku? Bo jak nie to nie musisz kupować radia z serii cda nowe kosztuje 1400 zł :) cde ci starczy :)

http://olx.pl/i2/oferta/radio-alpine-cda-9855-r-CID5-IDfaPd1.html#:cfa09f3b8f tak ciężko poszukać ;)? Może napisz na fejsie to pomogę sam teraz buduje u siebie fajne car audio ;)

MarcinWL
20-04-16, 15:33
Stosunkowo tanie i fajne są kenwoody z serii BT 40, 50, 60U, ja mam BT60U i jestem zadowolony /usb, aux, bt, 2x rca/
Bez sensu jest szukać CDA 9833 albo 55 skoro budżet jest tak niski, miałem 9833 i dupy nie podobało mi się to radio ponieważ świeciło jak choinka, jest mało intuicyjne w obsłudze i wcale tak ekstra nie gra (w porównaniu do JVC KD-SH99R), już bardziej mi się podobał JVC KD-SH1000 który ma DSP i jest naprawdę dobrą jednostką, ponadto można kupić to radio za ok 400zł.
Ale i tak nie widzę sensu kupować radia za połowę budżetu, bo z wodotrysków typu czasówki i tak autor tematu zapewne nie skorzysta - ponadto przy tanich głośnikach i braku wzmacniacza zupełnie nie zostaną wykorzystane jego możliwości.

W życiu na wzmaka nie wziąłbym Sony, tak samo jeśli chodzi o radio. Amerykański Crunch jest lepszym wyborem. Tak samo Kenwood, ta firma tak samo, jak Clarion robią dobre radia, nie wzmacniacze.

Error, hasło nieprawidłowe :D
Mowa o wzmacniaczach z lat 90 kiedy jeszcze te firmy produkowały dobrej jakości sprzęt, nie to co jest dostępne od kliku lat w sprzedaży.
Kenwooda miałem PS150 PS200T oraz PS300T, ale każdy z nich grał z subwooferem jako że przód zasilał audio art do którego nawet nie ma co porównywać tych wzmacniaczy bo to zupełnie inna liga.
Na budżetowy system przedni spiszą się znakomicie, ponieważ to znacznie wyższa półka niż wzmacniacze które są dostępne jako nowe w cenie do 300-400zł.
Fajną opcją jest również audison srx2, można go tanio kupić, a nie jest zły.

Jeśli chcesz budować system krok po kroku to polecałbym Ci wyżej wymienione radio KD-SH1000 + wzmacniacz audio art np. model 200.2 + dobre głośniki na przód typu tempo 6 lub takie jak Ci się spodobają, kolega miał taki zestaw u siebie i zważając na to że komplet kosztował łącznie niecałe 2000pln to brzmienie było naprawdę piękne + woofery mają dość dobry wykop, szczególnie zasilane artem.

!markos
20-04-16, 20:20
Przypomnę tylko z lekka, że gość chciał wydać 700zł, potem trochę dołożyć, ale do dwójki dużo brakuje. Serio, większości, która pisze, że chce dobre granie, w zupełności wystarczy dobre radio i dobry głośnik z przodu. Taki właśnie komplet za 7 stów. Muzyka zagra, dupy nie urwie, ale da się tego zupełnie normalnie słuchać. Potem jakoś po taniości dołożyć mały wzmacniacz i wygłuszyć drzwi. Razem wyjdzie tyle co chciał wydać, czyli 1200.

Icey
21-04-16, 14:07
Sprawa polega na tym że nie wiem czy bede mial te auto na dlugo, moge skompletować drozszy zestaw ale jak bede mial pewnosc ze do nowego auta ten zestaw tez podpasuje.

!markos
21-04-16, 16:02
A który element zestawu miałby nie pasować? :rolleyes: Rynek sprzętu "custom fit" jest tak mały, że nawet o tym nie rozmawiamy.

Icey
21-04-16, 16:59
Ten JVC może i jest mega dobry ale nie ma BT ani Aux-a a to go niweluje z zakupu. Z aux-a mógłbym zrezygnować na rzecz BT jednak i tak wolałbym całą paletę źródeł.

Ok w takim razie jestem w stanie wydać więcej, cały kompletny zestaw na parę lat. Tyle też żeby to nie była kosmiczna suma, fajnie jakby udało się na początku do ok 1500zł. Mam na myśli radio, głośniki przód, okablowanie no i ewentualnie wzmacniacz. Jakby w tej sumie bym się zmieścił byłbym mega zadowolony. Nie jestem audofilem ale lubię jak muzyka brzmi przyjemnie. Potem z czasem dokupię głośniki na tył oraz zrobię wyciszenie(jeżeli będę miał nadal te auto)

kazu
21-04-16, 19:49
Ja bym zaczął od wyciszenia bo bez tego nawet na dobrym sprzęcie nie uzyskasz dobrego dźwięku a wyciszenie drzwi to połowa sukcesu i nie duży koszt :)

Icey
25-04-16, 16:35
co myślicie o tym radiu ?? http://allegro.pl/radio-kenwood-kmm-bt302-bluetooth-usb-mp3-flac-aux-i5952374148.html mogę z CD zrezygnować fajna cena i cały pakiet obsługi w tym flac. Boję się jedynie 2 kanałów mniej na wyjście, doradźcie

!markos
25-04-16, 20:23
A w czym to przeszkadza?

Icey
25-04-16, 22:27
Bo był dylemat jeszcze z ute72. Do tego zakupiłem dsk 165.3 z tweeterami i zwrotnicami