PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy Nabytek , Czy Dobrze Zrobiłem ?

purol 1.3
20-08-08, 08:59
WITAM WSZYSTKICH !

STAŁEM SIĘ OSTATNIO WŁAŚCICIELEM CIVICA 1.3 16V D13B1 .
Autko ma wspomaganie el. szyby i szyber, 2 poduchy a silnik jest suchutki i nie słychać jak chodzi, alu 15 na fajnych kapciach .
Nie ukrywam ze jast w nim do poprawy nieco blachy ale to wszystko .
Czy 6,5 tyś z 95 r to dużo jak za taką zabaweczke ?
Nie ukrywam ze zaskoczyła mnie jazda tym autkiem , ale 75 koni to nie jest jakaś potęga :confused:
chciałbym ją doprowadzić do super stanu , alew nie wiem czy oopłaca mi się w nią lokowac $ .

Ktoś da jakąś dobrą rade i opinię

majdan
20-08-08, 10:06
Odpowiadając na pytanie o zakup - pewnie że dobrze zrobiłeś.
Jedyna słuszna marka ; - )
Jezeli stan mechaniczny jest ok to swietnie. Poprawki blacharskie zawsze możesz zrobić.
Owszem, 75Km to nie jest potęga, ale od czego jest forum :)
Znajdziesz tu wiele pomysłów na różne modyfikacje i rozwiazania.

Natomiast w tym dziale są poruszane problemy techniczne a nie rozterki po zakupowe :)

purol 1.3
20-08-08, 10:22
wiem ze nie rozterki ale musiałem coś usłyszec .
A jeśli techniczne sprawy to juz mówię .
wydaje mi się ze cos stuka nieco w zawieszeniu, opony mam 195 , wiadome ze będzie sztywniejsza ale mimo to nie powinno chyba tak stukać , ale są to delikatne stuki , amorki mają około 70 % sprawności.
Ai bardzo ważna sprawa , autko stało chyba jakiś czas nie jeżdzone i gdy zrobie 50 km skrzypi mi zawieszenie podczas hamowania , skrętu kierownicą , ogólnie jak chodzi na zawieszeniu.
Kumpel powiedzial zeby wziąć wd40 zrobić małe dziurki w osłonach gumowych i psikać ale nie jestem przekonany co do takiej metody . co robić ??

mizer
20-08-08, 10:45
Psikanie w gumy pomoze, ale to jest krotkotrwale bo za par tygodni znowu bedzie piszczec.
Piszca ci gumy, ale jakie ? nie mam pojecia, troche ich tam jest, musialbys go podniesc i oblukac, posluchac etc

drypaul
20-08-08, 11:25
Podjedź do mechanika i niech Ci sprawdzi. Tak to możemy sobie tylko gdybać co to stuka. Może magiel, może końcówki drążków albo jeszcze co innego.
A co blach, to ja też kupiłem z pordzewiałymi nadkolami. Wstawiłem reperaturki i jest git, więc to akurat chyba najmniejszy problem...

molekss
20-08-08, 11:46
chyba chodziło o silnik d13b2? jaką masz wersje, 4 czy 5 gen? d13b1 były montowane w 4gen.

pozdrawiam

purol 1.3
20-08-08, 12:04
tak tak , racja , d13b2 . V generacja .
A i jeszcze jedno , jest to auto na gazniku , wię c moje pytajnie:
Czy można mu jakoś podnieść moc bądź moment ?? mało mi troche

oldee
20-08-08, 12:04
jeśli 95r to nie 4g

zieloo007
20-08-08, 14:50
tak tak , racja , d13b2 . V generacja .
A i jeszcze jedno , jest to auto na gazniku , wię c moje pytajnie:
Czy można mu jakoś podnieść moc bądź moment ?? mało mi troche

Szukaj, wiele na ten temat było...
m.in:

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=1315

faecd
20-08-08, 21:36
odnosnie tego co piszecie

IV nie mial PODUCH:)

Stuki zawiszenia, u mnie w d13b2 np jak podjezdzam pod delikatny krawezniczek lewa strona to slychac jak wali zawiecha mocno jakby cos pier*** porzadnie:/ kiedy u kumpla w jakiejs renowce thalii nic nie slychac!
nie wiem czy to typowe dla cifa czy tylko dla mojego bo cos piepsznelo sie (laki 195/55 r15)

a w jaki sposob kolega okreslil 70% sprawnosci? a moze 50? tam masz jakis miernik czy co?
jedz na warsztat pomierz popatrz rozlozyc wszystko przekonserwowac i zlozyc

a co do kupna to super jak ma poduchy! 95 rok to juz wypust full opcja byl za 6,5 to chyba okej cena! ps u mnie slychac i wydech (koncowka jest) i silnik w sumie tez wiec jak u Ciebie cisza to fajnie

a co do 75KM to mam pytanie, leciales powyzej 5tys obr/min? wlaczyla Ci sie 2ga przepustnica? polataj troche miedzy 4-7 krpm to zobaczysz czy rzeczywiscie malo Ci tych koni:D

pozdro:D

molekss
21-08-08, 00:09
kilka prostych modyfikacji silnika d13b2, najprostsze, nie wymagające wkładu finansowego:

http://www.civic5g.yoyo.pl/silnik.php?art=mod

ps. nie zauważyłem, że to autko z rocznika 95 :cool:

purol 1.3
21-08-08, 08:37
nie ukrywam że nie jestem mechanikiem i nie potrafie zrobić wielu rzeczyu , ale jak napisał mi ktoś :
od czego jest forum :)
2 przepustnica ? hm wiem że zrobie z siebie błazna , ale prosił bym o wytłumaczenie i lokalizacje owej przeoustnicy :(
A co do tych 70 % to byłem na przeglądzie i tak mi wyszlo .
Autko wczoraj oddałem do mechanika znajomego , który wymieni mi przewody hamulcowe , paliwowe , tarcze , klocki szczęki na nowe . oprócz przewodów myśle że zrobił bym to samemu , ale raz że nie kjmam czaasu a dwa że niedługo będe tatą i wolre miec pewność ze nic nie zawiedzie .

co do moich dalszych prac , hm .... chce założyć inne zderzaki , ale nie jakies kozaki , jak wybiore to pokaże. końcowy tłumik tez do wymiany. mam jeszcze immobilaizer , i chce założyć centralny bo już mnie szlag trafia z otwieraniem.
myśklałem również nad polerką felg , ale4 to jak będe miał duuuuużo czasu .
niebawem natomiast wypiore cały sirodek , a boczki chcę obszyć skóra , fotele i kanapy ( jaki będzie więcej kasy).
i jeszcze pare ...naście drobiazgów ale dużo by tu pisać.

A CO DO MOCY HM ... kumpel ma bmw e36 2.5 l 192 km , wiadomo , nie ma możliwośći bym na tym silniku prześcignął go , ale nie odsadza mnie aż tak szybko i ma zniesmaczoną mine , a jak na 2 biegu wejde juz na 5 tyś obotów to naprawde ładnie go rwie do przodu .

a czy to normalne że NIE MAM ODCIĘCIA ???? kiedyś jeżdziłem i tak mnire naszłio że zobacze do ilu ida obroty , nie mam skali w oczach , ale 9200 tyś to na bank było . tak wiem wiem , zatre silnik , ostatni raz tak zrobiłem .
a no i jeszcze jedno , wsadziłem stożek , ale nie jestem przekonany co do słuszności tej decyzji ,

dobra , bo całą modlitwe napisałem hehe , a trzeba cos na póżniej zostawić ,pozdrawiam .

P.S. zdjątka wstawie jak ją doprowadze do jako takiego stanu :)

kalatos
21-08-08, 09:32
kilka prostych modyfikacji silnika d13b2, najprostsze, nie wymagające wkładu finansowego:

http://www.civic5g.yoyo.pl/silnik.php?art=mod

ps. nie zauważyłem, że to autko z rocznika 95 :cool:

powiedzcie czy warto jest to robic czy to nic nie daje, czy mozna cos uszkodzic?

molekss
22-08-08, 13:01
powiedzcie czy warto jest to robic czy to nic nie daje, czy mozna cos uszkodzic?

też zastanawiałem się czy warto te kilka modów wykonać i powiem , że warto. jeśli robimy powoli i dokładnie to nic nie uszkodzimy. najgorzej jest ze zdjęciem ogranicznika drugiej przepustnicy, u mnie obyło się bez wykręcania gaźnika rozwierciłem delikatnie śrubkę, która trzyma metalową blaszkę - ogranicznik. sitko, zwiężka i wężyk to prościzna.bez wkładu finansowego i własną pracą można zyskać kilka KM i odczuwalną poprawę.

tu masz dokładniej jak poradzić sobie z tym organicznikiem
http://www.civic4g.pl/forum/topics9/173,48.htm