PDA

Zobacz pełną wersję : Wystające opony...

Ledres
17-04-16, 22:06
Głupie pytanie... Kupiłem dzisiaj 16 calowe felgi Rial. ET 35. U chłopaka, który je miał leżały ładnie. U mnie na przedniej osi opony wystają jakiś 1 cm poza obrys nadkola. Nie mam żadnych dystansów więc dziwi mnie dlaczego tak jest. Te same Civici i nagle taka różnica? Chciałem zapytać czy jest jakaś możliwość wymiany lub zmodyfikowania piasty by te felgi cofnąć o ten 1 cm? Rozmiar wszystkich 4 felg jest taki sam więc nie ma opcji że założyłem szersze felgi na przód, a węższe na tył. Tył ładnie siadł... Nic nie wystaje. W przodzie zrobiły się tylko takie brzydkie "balony". Jakieś rady? Dodam, że nie zamierzam ich sprzedawać i wymieniać na inne gdyż trafiłem naprawdę dobre sztuki. Fakt, że trochę lakier schodzi ale to wszystko da się wypieścić. Tylko trochę śmiesznie wygląda, że w przodzie wystają opony ten 1 cm... Nie ma też naciągu żadnego. Tak jakby był problem z piastami. Jest taka możliwość, że ktoś wymieniając piasty założył szersze co powoduje ten problem?

Michał102
17-04-16, 22:15
Zawieszenie masz seryjne czy obniżone?
Daj jakieś foto.

Ledres
17-04-16, 22:28
Zawias jest seryjny. Foto dopiero jutro dam bo nie robiłem jeszcze, a teraz wiadomo... ciemno :p

sparco
17-04-16, 23:03
A kolega nie ma obniżonego samochodu? Bo na "glebie" koło się pochyla do środka i u niego było git

!markos
18-04-16, 09:28
dziwi mnie dlaczego tak jestJak się kupuje felgi z takim bzdurnym offsetem, to tak się dzieje i nie ma w tym nic dziwnego.

Ledres
18-04-16, 19:29
Dzisiaj zrobiłem zdjęcie, które macie poniżej. Przy okazji zauważyłem, że mam wylany przedni lewy amor więc może zawieszenie zaczęło się sypać? Jak coś w zawieszeniu klęknie to potem leci wszystko po kolei... Tylne obie felgi ładnie się schowały i są lekko pochylone natomiast przednie są praktycznie pionowo i zrobiły się z nich takie "balony"...

https://farm2.staticflickr.com/1521/26507222935_e8514de1f4_z.jpg (https://flic.kr/p/GomrT6)IMAG0208 (https://flic.kr/p/GomrT6)
Zdjęcie robione telefonem na szybko...

I żeby to jeszcze był naciąg to spoko ale tutaj ewidentnie widać kilka milimetrów bieżnika patrząc od góry, a nie tylko rant opony.

A co do...

Jak się kupuje felgi z takim bzdurnym offsetem, to tak się dzieje i nie ma w tym nic dziwnego.

A myślisz, że każda Honda Civic VI gen na seryjnym zawieszeniu będzie miała milion różnych piast? Raczej nie... Skoro jednemu ładnie leżą felgi z ET 35 na seryjnym to raczej w każdym takim samym aucie powinno siąść. Poza tym wypadałoby trochę milej napisać, a nie takim tonem... Już wystarczająco jestem wkurzony, że nie leżą tak jak powinny... Zresztą w temacie na tym forum "Felgi na jakich jezdzisz" bardzo dużo osób ma felgi z ET 35 i jakoś problemów u nich nie ma :(

miichaaal
18-04-16, 20:35
No dziwne , a kolega napewno mial seryjne zawieszenie ? Bo to jest prawda im dasz nizej auto kolo chowa sie do srodka . Moze nie bylo mega obnizone ale wystarczylo by sie spasowalo.

kamilen
18-04-16, 20:37
Nie tylko ET ale i szerokość felgi oraz opon ma tu znaczenie. Jak 16 cali i Rial to pewnie szerokość 7 albo i więcej i tu jest problem
U mnie stalówki 6,5 cala ET 35 chowają się bardzo ładnie z zapasem może jeszcze z 5-8mm.
Twój samochód po tych zdjęciach wygląda na dobrze spasowany więc bez jakichś nieudolnych napraw powypadkowych. Ja bym się spodziewał że u poprzedniego właściciela było coś nie tak.
Może kolega od którego kupiłeś felgi miał błotniki zaklepane lub wyciągnięte na zewnątrz o kilka mm?

Ledres
18-04-16, 21:19
On miał gwint. Ale widziałem dużo innych zdjęć gdzie Hondy takie jak moja mają felgi 7 lub 7,5j ET35 i wcale tak koła nie wystają :( Napaliłem się na felgi i tak to jest jak się kupuje z takim podejściem. Teraz już nie chcę motać ale co polecanie w tym przypadku? Gwintu za bardzo zakładać nie chce bo zależy mi na komforcie jazdy. Czy np. montaż camberów pomoże? Kwestia tego by się przynajmniej góra schowała. Będzie ładniej wyglądać i będzie spokój przy ew. kontrolach... Poniżej pokażę Wam jeszcze zdjęcie chłopaka, od którego kupowałem.

http://img05.staticclassifieds.com/images_tablicapl/367683415_1_1000x700_kola-felgi-opny-4-100-r-16-krakow.jpg
http://img04.staticclassifieds.com/images_tablicapl/367683415_3_1000x700_kola-felgi-opny-4-100-r-16-kola.jpg

Widać gołym okiem, że nie są one strasznie mocno pochylone a jednak ładnie się schowały w nadkole :( A na tym drugim nie widać też żeby nadkola były rolowane. Kurde ;(

sparco
18-04-16, 21:31
No gołym okiem widać że nie ma seryjnej wysokości zawieszenia ;)

Ledres
18-04-16, 22:07
No on nie. Ale u niego nie widać by był negatyw tylko wyglądają na prosto ustawione a mimo wszystko ładnie mu wchodzą w nadkole bez rolowania owego bo widziałem na żywo to auto i na pewno nie były rolowane...

$$HONDA Fan$$
19-04-16, 09:02
Ja mam DTC 7 cali z ET35 i nawet po obniżeniu lekko wystają z przodu, jednak co z tego? :)

Michał102
19-04-16, 12:47
No on nie. Ale u niego nie widać by był negatyw tylko wyglądają na prosto ustawione a mimo wszystko ładnie mu wchodzą w nadkole bez rolowania owego bo widziałem na żywo to auto i na pewno nie były rolowane...

... jak do ściany :/

Koledzy już Ci napisali, że problem leży w wysokości Twojego zawiasu i czego Ty chcesz więcej?
Obniż auto tak jak na foto z czerwoną i będzie identycznie. Tyle w temacie.