Zobacz pełną wersję : Wystające opony...
Głupie pytanie... Kupiłem dzisiaj 16 calowe felgi Rial. ET 35. U chłopaka, który je miał leżały ładnie. U mnie na przedniej osi opony wystają jakiś 1 cm poza obrys nadkola. Nie mam żadnych dystansów więc dziwi mnie dlaczego tak jest. Te same Civici i nagle taka różnica? Chciałem zapytać czy jest jakaś możliwość wymiany lub zmodyfikowania piasty by te felgi cofnąć o ten 1 cm? Rozmiar wszystkich 4 felg jest taki sam więc nie ma opcji że założyłem szersze felgi na przód, a węższe na tył. Tył ładnie siadł... Nic nie wystaje. W przodzie zrobiły się tylko takie brzydkie "balony". Jakieś rady? Dodam, że nie zamierzam ich sprzedawać i wymieniać na inne gdyż trafiłem naprawdę dobre sztuki. Fakt, że trochę lakier schodzi ale to wszystko da się wypieścić. Tylko trochę śmiesznie wygląda, że w przodzie wystają opony ten 1 cm... Nie ma też naciągu żadnego. Tak jakby był problem z piastami. Jest taka możliwość, że ktoś wymieniając piasty założył szersze co powoduje ten problem?
Zawieszenie masz seryjne czy obniżone?
Daj jakieś foto.
Zawias jest seryjny. Foto dopiero jutro dam bo nie robiłem jeszcze, a teraz wiadomo... ciemno :p
A kolega nie ma obniżonego samochodu? Bo na "glebie" koło się pochyla do środka i u niego było git
dziwi mnie dlaczego tak jestJak się kupuje felgi z takim bzdurnym offsetem, to tak się dzieje i nie ma w tym nic dziwnego.
Dzisiaj zrobiłem zdjęcie, które macie poniżej. Przy okazji zauważyłem, że mam wylany przedni lewy amor więc może zawieszenie zaczęło się sypać? Jak coś w zawieszeniu klęknie to potem leci wszystko po kolei... Tylne obie felgi ładnie się schowały i są lekko pochylone natomiast przednie są praktycznie pionowo i zrobiły się z nich takie "balony"...
https://farm2.staticflickr.com/1521/26507222935_e8514de1f4_z.jpg (https://flic.kr/p/GomrT6)IMAG0208 (https://flic.kr/p/GomrT6)
Zdjęcie robione telefonem na szybko...
I żeby to jeszcze był naciąg to spoko ale tutaj ewidentnie widać kilka milimetrów bieżnika patrząc od góry, a nie tylko rant opony.
A co do...
Jak się kupuje felgi z takim bzdurnym offsetem, to tak się dzieje i nie ma w tym nic dziwnego.
A myślisz, że każda Honda Civic VI gen na seryjnym zawieszeniu będzie miała milion różnych piast? Raczej nie... Skoro jednemu ładnie leżą felgi z ET 35 na seryjnym to raczej w każdym takim samym aucie powinno siąść. Poza tym wypadałoby trochę milej napisać, a nie takim tonem... Już wystarczająco jestem wkurzony, że nie leżą tak jak powinny... Zresztą w temacie na tym forum "Felgi na jakich jezdzisz" bardzo dużo osób ma felgi z ET 35 i jakoś problemów u nich nie ma :(
No dziwne , a kolega napewno mial seryjne zawieszenie ? Bo to jest prawda im dasz nizej auto kolo chowa sie do srodka . Moze nie bylo mega obnizone ale wystarczylo by sie spasowalo.
Nie tylko ET ale i szerokość felgi oraz opon ma tu znaczenie. Jak 16 cali i Rial to pewnie szerokość 7 albo i więcej i tu jest problem
U mnie stalówki 6,5 cala ET 35 chowają się bardzo ładnie z zapasem może jeszcze z 5-8mm.
Twój samochód po tych zdjęciach wygląda na dobrze spasowany więc bez jakichś nieudolnych napraw powypadkowych. Ja bym się spodziewał że u poprzedniego właściciela było coś nie tak.
Może kolega od którego kupiłeś felgi miał błotniki zaklepane lub wyciągnięte na zewnątrz o kilka mm?
On miał gwint. Ale widziałem dużo innych zdjęć gdzie Hondy takie jak moja mają felgi 7 lub 7,5j ET35 i wcale tak koła nie wystają :( Napaliłem się na felgi i tak to jest jak się kupuje z takim podejściem. Teraz już nie chcę motać ale co polecanie w tym przypadku? Gwintu za bardzo zakładać nie chce bo zależy mi na komforcie jazdy. Czy np. montaż camberów pomoże? Kwestia tego by się przynajmniej góra schowała. Będzie ładniej wyglądać i będzie spokój przy ew. kontrolach... Poniżej pokażę Wam jeszcze zdjęcie chłopaka, od którego kupowałem.
http://img05.staticclassifieds.com/images_tablicapl/367683415_1_1000x700_kola-felgi-opny-4-100-r-16-krakow.jpg
http://img04.staticclassifieds.com/images_tablicapl/367683415_3_1000x700_kola-felgi-opny-4-100-r-16-kola.jpg
Widać gołym okiem, że nie są one strasznie mocno pochylone a jednak ładnie się schowały w nadkole :( A na tym drugim nie widać też żeby nadkola były rolowane. Kurde ;(
No gołym okiem widać że nie ma seryjnej wysokości zawieszenia ;)
No on nie. Ale u niego nie widać by był negatyw tylko wyglądają na prosto ustawione a mimo wszystko ładnie mu wchodzą w nadkole bez rolowania owego bo widziałem na żywo to auto i na pewno nie były rolowane...
$$HONDA Fan$$
19-04-16, 09:02
Ja mam DTC 7 cali z ET35 i nawet po obniżeniu lekko wystają z przodu, jednak co z tego? :)
No on nie. Ale u niego nie widać by był negatyw tylko wyglądają na prosto ustawione a mimo wszystko ładnie mu wchodzą w nadkole bez rolowania owego bo widziałem na żywo to auto i na pewno nie były rolowane...
... jak do ściany :/
Koledzy już Ci napisali, że problem leży w wysokości Twojego zawiasu i czego Ty chcesz więcej?
Obniż auto tak jak na foto z czerwoną i będzie identycznie. Tyle w temacie.