Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk na 1 i 2 biegu. B18C4

bartkonator
17-04-16, 20:53
Witam, jakieś 3-4 dni temu zauważyłem że gdy ruszam z impetem na 1 biegu lub jadę na 2 biegu i z niskich obrotów wcisnę do końca to słychać taki dziwny dźwięk coś jak "terkotanie" albo jakiś "grzechot" słychać to jakby za schowkiem, bardziej po prawej stronie komory silnika (siedząc za kierownicą) Może ktoś miał coś podobnego u siebie ? Z góry dzięki

fełtek
18-04-16, 22:19
Nikt nie miał, ale tam jest skrzynia.

bartkonator
19-04-16, 06:56
Właśnie stawiałem też na skrzynie, ale po kilku próbach wymuszenia tego dźwięku jakoś mi się nie wydaję, bo jak dodaje gazu 1500obr na 2 biegu to tak jakby coś wpadało w rezonans i terkotało, wyj....ne mam tulejki pod amortyzatorami i wahaczami z przodu i ciekawi mnie czy to nie czasem wahacze zaczynają drgać przy dodawaniu gazu z niskich obrotów

fełtek
19-04-16, 18:08
Podobnie kiedyś się stresowałem jak wymieniłem wydech na przelot i na wysokich obrotach szedł rezonans. A ja byłem pewien że silnik pada :-P

bartkonator
19-04-16, 19:46
A czy mechanizm różnicowy jest jakoś łożyskowany ? Chyba jednak będzie to skrzynia :/ łożysko któreś i tak zaczyna wyć na 4 i 5 biegu przy ponad 80km/h przy lekkim odpuszczeniu gazu i trzymaniu ledwo ledwo gaz. Szykuję się wydarcie skrzyni i tak, pewnie sprzęgło, łożyska w skrzyni pójdą do wymiany :/ no ale cóż przynajmniej nie jest nudno :D heh

Karpiczek
19-04-16, 21:57
Kolektor ssący jaki masz? Coś było tam ruszane? Sprawdź przewód metalowy, którym płynie ciecz chłodząca. Znajduje się pod kolektorem ssącym i jest przykręcony na dwie "12"

bartkonator
20-04-16, 06:34
Ssaka mam oryginalnego z c4, chodzi Ci o magistrale wodną z tyłu silnika przy bloku ?

Suflarez
26-04-16, 20:15
A co z łożyskami w skrzyni? Przecież to chyba najczęstsza przyczyna terkotania w Hondzie. Chyba, że to nie dotyczy B18C4?

chubik
28-04-16, 11:43
U mnie podobne dźwięki dawały łożyska na wałku głównym w skrzyni. Górne i dolne.Jeśli dźwięk rośnie wraz ze wzrostem obrotów na pierwszych dwóch biegach to bym obstawiał łożyska.Na trzecim biegu było je już mniej słychać.Po wymianie cisza.

goofy255
29-04-16, 07:17
Z ciekawości, ile skrzynia ma przejechane? Oczywiście to nie jest zasada ale w aucie brata tak przy 240 tys zaczęło się terkotanie

autentyk
29-04-16, 10:26
Witam tez bym obstawiał łożyska w skrzyni , najcześciej padają dwa na wałku głównym i jeszcze jedno. Ja w tamte wakacje wymieniałem u siebie tez w b18c4, po wymianie cisza. Odpal silnik i na luzie wciśnij Sprzeglo jak będzie cisza tzn ze łożysko na wałku.