Zobacz pełną wersję : Czy coś jest nie tak...? POMOCY bo mam doła
:(Koledzy mam civice ej9 d14a4. Oglądałęm dużo filmików na youtube właśnie takiej hondy jak mam z takim silnikiem. Jestem w szkoku. Albo tamte coś miały grzebane albo ja mam coś nie tak. Moje pytanie to ile powinien obrotów kręcić się ten silnik? Kiedy powinno być odcięcie? Na tych filmach takie hondy dochodzą do ok 7,200 obrotów a moja ma o ok 1000 mniej. 6,200 mi odcina!!! Czy to norma a oni coś grzebali? Tam są filmiki jak te hondy np próbuja się z np 1,9TDI czy 1,6 benzyna audi a3 i wygrywają a ja przegrałęm z lanosem 1,6:( co prawda o pół maski ale jednak... Pomóżcie
No i że tamte na filmikach szybciej się rozpędzają i mają lepsze osiągi niż ja to wiadomo bo mają 1000 obrotów więej. Jak to nadrobić???
No ja mam taki sam silniczek jak Ty i mi sie kreci do 7500 obr./min. a potem jest odcinka.
Dzisiaj pojadechalem na trzecim biegu 150km/h i dokladnie mial 7500 obrotów a potem odcinka (mam seryjny silnik i nie bylo przy nim nic robionego)
Mozliwe ze rozrząd masz o jeden ząbek przestawiony i dlatego są takie objawy.
Ale się teraz wkur....m na poprzedniego właściciela co rozrząd robił. Jeśli to to. Powinni go powiesić za jaja!!!! Mi na 3 biegu odcina przy ok 130km na godzine:( Co z tym teraz zrbić? Jak sprawdzić czy to to? Jak to ustawić? Naprawić? Da sie? Bo teraz jak zmienię cały rozrząd to się ustawia do tego co jest podobno i znó to samo:( Co tu zrobić??????
nie panikuj, ustaw tak jak być powinien, jak nie umiesz to poproś kogoś aby to za Ciebie zrobił.
będzie dobrze, głowa do gory
skolopendra
20-08-08, 08:54
te silniki mają odcięcie przy ok 7050 obr
a te rozbieżności które to widzicie na swoich obrotomierzach wynikają z ich niedokładności
poza tym odcinki w tym kompie przesunąć się nie da :cool:
niech ktoś kto sie zna zerknie Ci na rozrząd i go przesunie o jeden ząbek w przód albo w tył (jak jest źle ustawiony)
Ale tam są podobno znaki na kołach które jak są żle to berdzo trudno ustwić:( Jutro idę do mechanika a może jeszcze dziś... trzymajcie kciuki. A dlaczego w tym kompie nie da się przesawić odcięcia???
Rozmawiałem z dwoma mechanikami. Powiedzieli że to napewno nie od rozrządu bo jak byłby żle chociaż o jeden ząb to by nawet 130km na godzinę nie wyciągnął:( Co robić???
skolopendra
21-08-08, 11:21
. A dlaczego w tym kompie nie da się przesawić odcięcia???
ten komp pod każdym względem jest nie reformowalny :eek:
A można w tym silniku zmienić sameo kompa? i podnieść jakoś osiągi? SKOLOPENDRA a ile pali Ci autko po takich przeróbkach i jakie ma osiągi takie dokładne końcowe?? CZy Ci mechanicy co pisałem wyżej mogli mieć rację???
skolopendra
22-08-08, 08:38
wymiana kompa równa się wymianie wiązek oraz aparatu zapłonowego .wiec sensu nie ma ,zwłaszcz a bez większych przeróbek mechanicznych
spalanie mojego na mieście przy delikatnej jeździe to ok 7,2litra
Koledzy a ma może któryś z was fotkę jak powinien być ustawiony ten rozrząd? Chodzi mi o te znaki?
Koledzy byłem dziś u znajomego mechanika. Rozrząd jest ok. Ale okazało się że muszę wymienić kopułkę rozdzielaca, palec rozdzielacza i prawdopodobnie sondę lambda. Mam też coś z zapłonem ale to powiedział że mi komputer wykarze i wtedy będziemy mogli działać. Czy to możliwe że przez dojechana kopułkę i palec i przez to ze sonda nie działa i przez zły zapłon tracę te obroty i część osiągów? Coś tam próbował ustawiać ale mówił że silnik nie pracuje idealnie równo i teraz odcina mi na pierwszym biegu przy ok 7000 a na innych tak jak było ale na trzecim biegu odcieło przy 140 a nie 130 wiec już coś do przodu. Czy warto od razu wymienić świece i przewody do świec? I rozrząd? Ten rozrząd ma ok 60 000 a świece ok 12000 a przewody to nie wiem ile...
pomoże ktoś? czy to wszystko mozliwe?