PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie tłoki dod15z1+y8 minime ?

choody88
17-04-16, 16:51
Siema.

kupiłem coupe EJ6 z silnikiem d16y7+y8 minme postawione na obd1 (przyotowany pod strojenie komp p28) , z tym że przekręcona jest panewka.

Z bloku y7 i wału nie za bardzo jest co ratować bo to koszta ogromne.
1)Wraz z samochodem dostałem od d15z1 z wałem i tłokami wszystko w niezłym stanie. chciałem to po prostu złożyć ale tłoki p07 z d15z1 są mocno wklęsłe i w kalkulatora kompresja bez mocnego planowania głowicy wyniesie ok 8:1.... Słabo. Będzie to jakoś jeździć?

2)Z tego co wyczytałem tłok z korbą z d16y7 (p2p) będzie wystawał mi ponad blok ale czy na pewno?.

3)Leży mi jeszcze w garażu silnik d14a8 ktory żarł ogromne ilości oliwy, jeszcze go nie otwierałem ale z racji że panewki i pierścienie daje nowe to od biedy pewnie i te tłoki mógłbym zastosować, warto otwierać silnik i sprawdzać oznaczenie?
4) wiem że optymalnie byłoby dorwać zdrowy dół od d15b2/b7 i tłoki z d13 ale mam wymienione wyżej części w garażu i najlepiej byłoby coś na tym złożyć.

oczywiście głowica już jest obrobiona i czeka na dół. Zostaje ta co była czyli d16y8
Samochód będzie po wszystkim strojony. Jak wygląda docieranie? najpierw dotrzeć po wymianie pierścieni i panewek? czy najpierw wystroić ?