Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie problem....

toorop69
16-04-16, 23:45
Witam
Nie wiadomo jak ale znikl mi plyn od wspomagania lecz nie wszystko no i troche pompa mi halasuje( w zbiorniku widac delikatnie na dnie). Obcenilem wszystko i sucho.
Jakis pomysl?
Musze dolac jakiegos dobrego plynu(prosze o rade)
Pozdro

rafik54321
17-04-16, 08:17
Możesz spróbować tylko uzupełnić płyn (ale on raczej nie znika sam z siebie :/ ).

Fakt iż pompa hałasuje prawdopodobnie wynika z braku płynu (ona jest nim smarowana), więc najprawdopodobniej pompa pada...
Skoro musisz płyn dolać to już lepiej wymienić. Do wyboru masz w zasadzie tylko dwa płyny :(
Pierwszy to OEM PSF, ale buteleczka 0,3l kosztuje aż 30zł (a potrzebujesz litr)...
Druga opcja to naturalnie zmianiennik Mannol PSF i tu cena to ok 18zł za pół litra :) a to już bardziej przyjemna cena...
Osobiście użytkowałem Mannol i jest ok. Wspomaganie mi normalnie pracowało ponad pół roku i potem wóz sprzedałem XD.

Całkowicie zapomnij o płynach ATF czy wgl innych - w hondzie to loteria która może się skończyć ogromnym rachunkiem :(

Poll
17-04-16, 13:08
Nie ma co się podniecać tym płynem PSF. Zalać normalny żółty, nie czerwony ŚWIEŻY płyn. Lepiej mieć świeży zamiennik niż stary PSF.

rafik54321
17-04-16, 15:48
Nie ma co się podniecać tym płynem PSF. Zalać normalny żółty, nie czerwony ŚWIEŻY płyn. Lepiej mieć świeży zamiennik niż stary PSF.

Wiesz, ale jeśli różnica w cenie między mannol i zwykłym płynem to 10-20zł to warto ryzykować? A sporo jest opinii wg których hondowskie wspomaganie siada na zwykłych płynach :/

Poll
17-04-16, 16:06
Hondowskie wspomaganie siada od polskich dróg, a dokładnie magiel ; ) Wszelkie luzy i jego uszkodzenia to następstwa dynamicznych obciążeń.

rafik54321
17-04-16, 17:55
Hondowskie wspomaganie siada od polskich dróg, a dokładnie magiel ; ) Wszelkie luzy i jego uszkodzenia to następstwa dynamicznych obciążeń.

Słyszałem że pompy siadają od tych zwykłych płynów :/ ... Wg mnie po prostu jest jakieś ryzyko ze zwykłym płynem i to tylko po to aby oszczędzić 10-20zł? Wg mnie nie warto... :)

Poll
17-04-16, 20:33
Parametry płynu mają znaczenie. Nie zaprzeczam, że nie jest to dobry płyn. Na pewno spełnia standardy.

wtomasz
18-04-16, 10:38
Sprawdzałeś węże, maglownice, wszystkie łączenia? wszędzie sucho?

toorop69
18-04-16, 11:12
Sprawdzałeś węże, maglownice, wszystkie łączenia? wszędzie sucho?

W tygodniu bede u kumpla na kanale to zobacze dokladnie wszystkie elementy wspomagania.
Pozdro

toorop69
18-04-16, 23:00
Problem lezy w maglownicy. Uszczelniacze puszczaja.
Pozdro

Poll
19-04-16, 18:29
No mówiłem, że to magiel pada zawsze. 700 zł jak nie będzie dojechana i będzie jak nowa.