Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co to jest za zjawisko ?!

RADMAK
19-08-08, 20:28
Witam,

Zauważyłem takie oto dziwne zjawisko ( zdjęcia poniżej ) Dodam, ze powstało to po tych ulewnych deszczach. To jest jakby jakiś proszek biały a na klemie jest zielone . Co to jest ?

http://images24.fotosik.pl/267/5fd134f6fec5c5efm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5fd134f6fec5c5ef)

http://images47.fotosik.pl/2/cc15b9934ce68eb3m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=cc15b9934ce68eb3)

Barry
19-08-08, 21:05
Nie wiem co w tym dziwnego.
Jest to normalna sprawa. Wazelina techniczna w połączeniu z elektrolitem. Rozkręć ,wytrzyj, przeczyść klemy oraz główki akumulatora szczotką metalową
a potem wszystko skręć. Nie zapomnij przed rozłączeniem wyjąć bezpiecznik komputera.

KruKs
20-08-08, 10:08
hmm a co sie stanie jak sie nei wyjmie ? <ups>

nowik1
22-08-08, 12:47
Jest to zjawisko kończącego się akumulatora bądź problemów z ładowaniem. Przy dobrym AKU i sprawnym ładowniau nic takiego się nie dzieje. Obstawiałbym, że akumulator się kończy z racji że jest jeszcze oryginalny.

Pozdro

Konrad84
22-08-08, 17:20
jaaa ciee. Aleee.

Wcale nie musi się kończyć. Czyścić dla lepszej przewodności.

tony72
22-08-08, 22:07
W Hani tego nie mam ale miałem w kilku wcześniejszych autach.Zawsze robiłem to co piszecie-rozkręć,przeczyść ale przed ponownym założeniem smarowałem właśnie wazeliną techniczną i słupki akumulatora i klemy.Ona dobrze przewodzi i zapobiega temu osadowi przynajmniej na jakiś czas.I tak jak pisze Konrad, wcale nie musi kończyć się akumulator.Jak dobrze kręci to zrób tak jak piszemy i kontroluj a będzie ok.

bobibagno
23-08-08, 06:42
Ten zielony proszek to sa sole miedzi:)
Z jakiegos powogu utlenia Ci sie klema na akumulatorze albo ta miedziana obejma i miedz przechodzac do roztworu (czyt. przechodzi w sol miedzi) ma taka barwe od takiego zielonkawego do niebieskiego. Woda deszczowa ja wymywa i ladnie rozprowadza po akumulatorze gdzie pozniej podczas parowania wody krystalizuje wlasnie ta sol miedzi w takie to dziwaczne wzorki :)

Napewno przeciscic i po zalozenieu klemy przesamarowac ja czyli zabezpieczyc jakas wazelinka.
Moze byc tez ze aku ma jakas nieszczelnac i przez nia wydobywa sie gazowy kwas siarkowy ktory utlenia ta nieszczesna kleme...

KruKs
23-08-08, 12:48
Nieee ja bym nie powiedzial ze to jest konczacy sie akumulator czy problem z ładowaniem, bo mialem to samo wyczyscilem nasmarowalem i jest sliczny teraz. A akumulator chodzi cacy i nie ma problemow z ladowaniem.

nowik1
25-08-08, 09:43
Po zimie przyznacie mi rację :)
Ale lepiej żeby pomogło tylko czyszczenie.
Poza tym nie jestem alfą i omegą. Zawsze mogę się pomylić.

W golfie II nie miałem takiego problemu z klemami jak był dobry AKU. Przez 5 lat nigdy nie ładowałem akumulatora.
Po zakupie Hondy miałem dokładnie taki obrazek jak wkleił RADMAK. Czyszczenie pomagało na kilka tygodni (jeżeli chodzi o te zasiarczenie). Aż w końcu przy niższych temp auto przestało odpalać, mimo że rozrusznik kręcił. Winnym okazał się 12 letni AKU. Po wymianie do dnia dzisiejszego słońce, czy deszcz klemy akumulatora są czyste i nie posiadają oznak zasiarczenia, a i auto odpala z pierwszego.

Pozdrawiam

Konrad84
25-08-08, 11:32
12 lat akumulator ?? To jakiś rekord.

Ja jeździłem 3 lata z siarką na klemach.

Chemiczny
25-08-08, 12:38
12 lat akumulator ?? To jakiś rekord.

ja w listopadzie zmieniłem aku OEM Honda (auto z 1998)
Tyle że przez 8 lat eksploatowane było w belgii wiec mrozów nie zaznał raczej

nowik1
25-08-08, 14:25
12 lub 11 lat zależy jak liczyć (rocznikowo 12). Oryginał w każdym bądź razie jeszcze.
I nic w tym dziwnego, bo kiedyś właśnie takie akumulatory robiono.

Konrad84
25-08-08, 14:59
Mój OEM po pięciu latach zaczął żygać, pojeździłem tak 3 lata i zmieniłem, bo szkoda było nowych klem.

smar
25-08-08, 20:26
Ja ostatnio miałem spore problemy z akumulatorem (nie chciał odpalać, wolno kręcił). Kupiłem nowy akumulator, a gość, u którego kupowałem (zajmuje się od lat akumulatorami) stwierdził, że kończące sie akumulatory mają tendencję do takich nalotów przy klemach.

Konrad84
26-08-08, 08:36
Bo dla niego to wogóle akumlator zaleca co trzy lata wymieniać.