Zobacz pełną wersję : Dziwny odgłos pracy silnika
boskimario
13-04-16, 15:55
Witam serdecznie
Czy jest ktoś z Państwa w stanie powiedzieć mi, czy odgłos pracy silnika na filmie udostępnione pod poniższym linkiem powinien mnie niepokoić? Chodzi mi o ten charakterystyczny gwizd przy przygazowce. To mój pierwszy japoniec i nie wiem czy to normalne czy gwizdze jakieś łożysko czy coś takiego. Będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedź.
https://youtu.be/AxZy7kTZx2g
Pozdrawiam
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Na moje to któryś pasek za mocno naciągnięty.
Strzelam ze rozrzad byl niedawno robiony ;p mam taki sam dzwiek u siebie najbardziej slychac przy 1,5tys obr
Potwierdzam ze jesli rozrzad byl dopiero robiony to cos jest nie tak. W hondzie accord 2.0 z 1994 roku dawno temu tez tak bylo I wywalilo przez to uszczelniacz na walku posrednim.
Wysłane z mojego GT-I9505
wiesko1261
15-04-16, 06:19
Na moje to któryś pasek za mocno naciągnięty.
na bank pasek rozrządu zbyt napięty :)
Tez tak miałem swiezo po wymianie zrobilem 10tysi i ucichło, z czasem wszystko sie ułoży... Możesz reklamowac moze to cos zmieni. Moge cie pocieszyc ze u mnie bylo znacznie gożej ale tez ten sam dzwiek ;p
Albo i nie ułoży i coś się uszkodzi :) Ja bym pojechał na poprawkę
Też obstawiałem rozrząd, ale nie byłem przekonany czy był on wymieniany w ostatnim czasie. Jeśli tak, to poluzować, jeśli to ktoś robił to niech się babra bo jest za mocno napięty. Pasek się sam nie ułoży.
boskimario
17-04-16, 19:34
Auto przyjechało z Niemiec na lawecie. Nie mam pojęcia czy był robiony rozrząd, zakładam raczej że nie. Na dniach zajrzę do paska i zobaczę co tam się dzieje.
Dodam jeszcze że będąc pod autem zauważyłem wyciek oleju z miski, obudowa wałka rozrządu też była w oleju. Całkiem możliwe że jest już tak jak pisał kolega bimber.jp, że uszczelnienie wału bądź wałka puściło. Dodam jeszcze że na zimnym odgłos ten jest praktycznie nieslyszalny ale pi rozgrzaniu dość ostro daje się we znaki
boskimario
02-06-16, 06:19
Witam po długiej nieobecności. Problem z tym dziwnym odglosem silnika w okolicach 1500 obrotów rozwiązany. Piszczała pompa wody. Po wymianie paska, pompy wody, rolki napinającej pasek zebaty oraz łożysko rolki napinającej pasek sprężarki nastała cisza a silnik jakby ładniej pracuje. Pojawiło się tylko małe "ale". Mianowicie po wymianie silnik ma mniejsze wolne obroty. Czy to normalne zjawisko? Czy poprostu za mocno naciagnąłem paski? Z góry dziękuję za pomoc. Serdecznie pozdrawiam