PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzynia D13 do D14A3

lukasz10081995
10-04-16, 11:38
Witam. Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, jeśli nie proszę o przeniesienie. Mam następujący problem. Wczoraj padła mi skrzynia w D14A3. Poczytałem że skrzynia z d13 podejdzie, a na wakacje planuje swap na D16 i nie chce wymieniać 2 razy skrzyni. Czy skrzynia z d13 będzie dobrym rozwiązaniem do d14 i d16, może jakaś inna będzie lepsza? Z góry dzięki za odpowiedź.

kamilen
10-04-16, 20:40
Wystarczyło faq przeczytać i byś wiedział, że wszystkie skrzynie z silników serii D pasują do wszystkich silników z serii D. Wyjątkiem są samochody po 2000 roku czyli cała 7 generacja Civic.

lukasz10081995
11-04-16, 13:58
Wiem o tym chodzi mi bardziej o to czy skrzynia z D13 będzie lepszym wyborem do przyszłego swapa, czy nie będzie zamulała silnika czy nie było by lepiej kupić skrzynie z D14 lub D16 ?

kamilen
11-04-16, 18:46
Jakie D14 i jakie D16? W tych samych modelach samochodów występowały różne silniki i w zależności od silnika były inne skrzynie. Miedzy generacjami też skrzynie się różniły chociaż silniki były d16. D14a3/4 ma całkiem fajnie zestopniowaną skrzynię ale dosyć długie przełożenie główne (FD). Praktycznie żadna skrzynia nie będzie dłuższa od tej z d14a3/4. Praktycznie bo dłuższe będą od wersji z silnikiem eco-Vtec. D13 z 1995 roku (noblese) to z kolei najkrótsza seryjna skrzynia do D-serii.
Jak chcesz wymieniać skrzynię to ja na Twoim miejscu kupił bym od VI generacji (skrzynia s40) bo ma mocniejsze wodziki niż wcześniejsze modele (stalowe zamiast aluminium). Najlepiej od modelu z silnikiem D16y5/6/8 bo podobno ma mocniejsze/większe łożyska. Nie potwierdzam na 100% bo sam nie sprawdziłem.

Tak swoją drogą jest gdzieś dosyć obszerny temat o skrzyniach to sobie poczytaj.

kamil39
12-04-16, 07:05
Wpisujesz w google przelozenia skrzyn d seria- masz tam pelna rozpiske,
nastepnie szukasz kalkulatora przelozen np. m factory- wklepujesz przelozenia skrzyni z tabelki, ktora Cie interesuje, patrzysz na predkosci jakie bedziesz osiagac przy danych predkosciach i szukasz idealu dla Ciebie- im krotsza skrzynia to masz wiecej "mocy" na codzien dostepnej, im dluzsza to auto ciezej ma wejsc na wysokie obroty, ktorymi nasze silniki glownie zyja.