Zobacz pełną wersję : Przyrzad do szybkiego montazu sondy
Witam!
Mam zamiar zrobic taki przyrzad do mierzenia AFR w czasie strojenia. Jakie wymiary rury wybrac, zeby pomiary były prawidłowe? Mysle cos około fi30-40, długosc rury przed sonda 300mm i 200mm za sonda.
Jak ma moze ktos jakiekolwiek uwagi, rady, doswiadczenia, chetnie posłucham. :D
http://www.fuelairspark.com/media/catalog/product/cache/9/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/7/170620_installed_use_web.jpg
http://www.phjacus.pl/E82-Analizator-spalin-STAG-AFR-Zestaw-p2566.html Może sprzedadzą samo mocowanie, napisz.
Albo zrobić na wzór Innovate. Mam takie, mogę pomierzyć lub sprzedać.
a montowanie sondy na końcu wydechu nie jest trochę bez sensu... nie powinna być jak najbliżej kolektora wydechowego?
Dla żywotności sondy powinna.
a dla prawidłowości odczytu? nie ma znaczenia w którym miejscu układu wydechowego będzie?
Dopóki masz dobry przepływ to nie ma.
a montowanie sondy na końcu wydechu nie jest trochę bez sensu... nie powinna być jak najbliżej kolektora wydechowego?
Pomiar najlepszy zamiast sondy w kolektorze wydechowym. Jest to trochę kłopotliwe jak auto przyjeżdża na strojenie, bo kolektor zanim się wystudzi, zanim się wejdzie pod auto.. Natomiast sonda z tyłu - duże ryzyko upadku i warunki atmosferyczne..
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Poza tym spróbuj czasem odkręcić sondę która nie była odkręcana od lat. W 70% przypadków wiąże się to z jej zniszczeniem.
A jak się dobrze pokmini to można jednym pstryknieciem sprawdzić trimy i działanie lambdy oraz kontrolować afr.
Dla żywotności to powinna być zamontowana tak jak producent nakazuje. Generalnie najlepiej w pionie , dalej producenci różnie zalecają do 30 stopni lub nawet do 90 stopni od pionu . Dlaczego w pionie? Po to by woda oraz inne substancje płynne nie dostały się tak łatwo do elementu pomiarowego :) .Zrób tak jak koledzy doradzają, zainwestuj i kup spbie oryginalną "dostawkę" innovate zamiast koło na nowo wymyślać a czas poświecić na co innego :).