PDA

Zobacz pełną wersję : Gwarancja a modyfikacje

noso
19-08-08, 13:03
Witam , właśnie na dniach będę zamawiać Honde Civic 5 d albo Sport albo Executive , i teraz mam pytanie średnio mi sie nie uśmiecha przepłacać np za listwy boczne i teraz pytanko czy w monecie kiedy sam je przylepie lub np: wymienię sobie glosnikiów drzwiach firmie zajmującej sie audio lub zamontuje czujniki parkowania poza ASO to tracę gwarancje na samochód? Pytam sie o to dlatego , ze rożne firmy inaczej do tego podchodzą....

PZDR

Przemek

semri
19-08-08, 13:26
wszytsko zalezy od aso, u jednego przejdzie a inny sie wypnie. pytaj zawsze przed checia jakies zmiany

'free
19-08-08, 13:57
Witam, może to nie będzie odpowiedź na Twoje pytanie ale myślę że do tematu warto dodać.
Rozmawałem dzisiaj w ASO ( HondaPlaza ) z serwisem... powiedzieli mi że wszelka ingerencja w mechanikę pojazdu automatycznie pozbawia nas jakiej kolwiek gwarancji producenta na cały układ mechaniczny. Powiedzmy wymieniam cały układ wydechowy, trace gwarancje na całą mechanikę auta. To samo dotyczy wymiany układu u nich w serwisie, kiedy to przyjechałbym do nich z nowym wydechem (nie Hondy) i powiedziałbym żeby mi wstawili. (nawet gdybym do niego miał wszelkie papiery homologacyjne, atesty, zezwolenia, a sam układ byłby super hiper firmy).
Tylko ciekawi mnie czy oni tak mówią, czy naprawdę jest tak we wszystkich ASO Hondy?

zyga502
19-08-08, 16:25
Nie jest tak we wszystkich ASO przynajmniej w W-wie ,ale tak jak napisali wczesniej ,zawsze pytaj.Ja kupiłem auto w Plazie ,ale za serwis im podziękowałem i mnie jako klienta stracili na zawsze ( to długa opowieść).

Mariusz1
19-08-08, 18:13
W executive czyjniki parkowania od tego roku w standardzie wiec jeden problem odpada.
Natomiast co do listew bocznych to nawet ASO proponuja zamienniki wiec tez bez problemu.
Z głosnikami i zdejmowaniem boczków juz moż nie byc tak różowo.

browocofil
19-08-08, 20:31
Ja się pytałem u Karlika w Poznaniu, czy mogę sobie filtr bawełniany (K&N) w miejsce papierowego (nie stożek) wstawić i nie mieli nic przeciwko.
W ogóle radziłbym pytać się via mail - zawsze jest jakiś "papier"

noso
19-08-08, 21:45
W executive czyjniki parkowania od tego roku w standardzie wiec jeden problem odpada.
Natomiast co do listew bocznych to nawet ASO proponuja zamienniki wiec tez bez problemu.
Z głosnikami i zdejmowaniem boczków juz moż nie byc tak różowo.

Witam , no to zamówione , właśnie Executive 1,8 ( dokladnie takze z czujnikami) dywaniki jeszcze wyciągnąłem od dilera , no i rabat 3 % od ceny 74400 i ubezpieczenie gratis , w przyszłym tygodniu ponoć odbiór :):) Co do listwę Pan zaproponował tylko oryginały ( lakierowane 2000 zł !!!! szok ) , co do zamienników nie mają , ale za 100 zł zamontują jak przywiozę... heeh to chyba na tyle....

PZDR

Mariusz1
19-08-08, 22:09
Chyba im się w d... przewróciło.Jak na jednym rabat to na drugim trzeba wydoic klienta.Oryginalne listwy ochronne drzwi ,oryginały z montażem (w kolorze nadwozia) 1390zł,zamiennik 190zł.
Mój" ulubiony "Dealer Plaza chwali się iż do końca sierpnia dają rabat na oryginalne akcesoria 15% wiec może warto spróbowac u nich ?

noso
20-08-08, 08:26
Chyba im się w d... przewróciło.Jak na jednym rabat to na drugim trzeba wydoic klienta.Oryginalne listwy ochronne drzwi ,oryginały z montażem (w kolorze nadwozia) 1390zł,zamiennik 190zł.
Mój" ulubiony "Dealer Plaza chwali się iż do końca sierpnia dają rabat na oryginalne akcesoria 15% wiec może warto spróbowac u nich ?

Witam , kupie zamenniki te za 190 , nie będe przeciez wydawał jakies chore pieniądze na kawał plastiku....

'free
20-08-08, 09:41
Ja kupiłem auto w Plazie ,ale za serwis im podziękowałem i mnie jako klienta stracili na zawsze ( to długa opowieść).

Tak z ciekawości, czy mógłbyś powiedzieć mi (pokrótce) czemu zrezygnowałeś z usług serwisowych Plazy?

Byłem u nich wczoraj z moim Civic'iem... ok. 3 tygodnie temu odebrałem u nich "nowe" (co dotego mam już poważne zastrzeżenia) auto. Po 3 tygodniach stwierdziłem: nieszczelność zbiornika na płyn do spryskiwaczy, przebarwienia tylnej szyby (strasznie irytujące), wypadające gniazdo zapalniczki, odłażącą okleine słupków drzwi przednich, niespasowaną tylną klapę (razem z niewyregulowanym tylnym zamkiem), skrzypienie i pukanie w przednim zawieszeniu... kiedy im to wszystko pokazałem (razem z paroma śróbami latającymi luzem, które znalazłem w kufrze kiedy odbierałem nowe auto) powiedzieli mi że:
S_HP: "Panu się wydaje, oczywiście my możemy coś z tym zrobić ale to raczej nie pomoże"
JA: "To co da się z tym zrobić?"
S_HP: "Przyzwyczaić się"
...myślałem, że mnie szlag trafi. Rozumiem jakbym kupił jakieś Daewoo albo inne temu podobne, to nie byłbym zdziwiony (auto tanie, masowe, mają prawo się dziać takie rzeczy)... ale nie samochód (wydaje się) dobrej marki za ponad 70 tysi... Sprawa jest rozpatrywana.

Mariusz1
20-08-08, 10:05
Tylna nie spasowana klapa to chyba w tym modelu w standardzie :)
Nawet jak patrze na zdjęcie pomarańczowego civica który niedawno tu zagoscił to też to widzę(chyba mam na tym punkcie skrzywienie :) ).Walcz i daj znać co ustalili.Swiat nie kończy sie na Honda Plaza i w Warszawie ą też inne serwisy.

zyga502
20-08-08, 10:22
Napiszę w wielkim skrócie.
Ich handlowiec (na auto czekałem ok 4 miesięcy) nie potrafił zapamietać mojego nazwiska.
Przetrzymali mnie i odbiór auta na początek następnego miesiąca ,bo chyba robili plan na kolejny miesiąc (stwierdziłem to po przyjrzeniu się "papierom" auta).
Odbiór auta to była żenada,podpisuj, zabieraj auto i do widzenia.
Juz na początku ,gdy zamówiłem auto zamówiłem czujniki parkowania pod kolor auta.Przypominałem się x razy a przy odbiorze okazało się ,że nie zdązyli ich pomalować ( 4 miesiące),lepiej ,nie zamontowali centralki ani wyswietlacza (czujniki mogłyby dojść później).
Mieli się odezwać w ciągu 2 tyg po odbiorze, a tu cisza ,więc ich olałem,kupiłem sam czujniki a zamontowałem w AUTOWEST.Wyszło mi duzo,duzo taniej.Z Plazy odezwali się chyba po miesiącu i pytaja kiedy montuje czujniki.Ręce mi opadły.
A później zadzwonił ich handlowiec i poprosił,żebym pozytywnie wypełnił ankiete w kwestii zadowolonie ,którą otrzymam od hondy poland.Gdy mu powiedziałem co myslę to w dalszym ciągu prosił o wypełnieni jej pozytywnie.Wypełniłem tak jak było.
Później stwierdziłem wadę lakieru (spowodowana ręką ludzką) i gdy pojechałem do nich po jakąś rekompensatę olali mnie bo auto wyszło, oni nie wiedzą czy to oni czy ja i ogólnie spadaj.
Auto naprawiłem ,ale do nich juz nie pojadę.
Nie chę rekalamować ASO :-) ,ale teraz jeżdżę do AUTOWEST.Podejście do klienta super,mozna wejść na halę serwisu i pogadać z mechanikiem,sami proponuja auta na czas naprawy (oczywiście nie zawsze ).Ogólnie kultura i dbanie o klienta.
To chyba tyle.

'free
20-08-08, 10:27
Tylna nie spasowana klapa to chyba w tym modelu w standardzie :)
Nawet jak patrze na zdjęcie pomarańczowego civica który niedawno tu zagoscił to też to widzę(chyba mam na tym punkcie skrzywienie :) ).Walcz i daj znać co ustalili.Swiat nie kończy sie na Honda Plaza i w Warszawie ą też inne serwisy.

Heh...ten pomarańczowy Civic to właśnie mój :)

Niestety podjście do klienta także pozostawia wiele do życzenia. Zabrał mi samochód, żeby wjechać na halę...a mi powiedział żebym sobie na parkingu (w pełnym słońcu) poczekał, ponieważ on nie ma zamiaru mnie później szukać. Kiedy wszedłem na halę, aby wyjąć z auta dokumenty...odrazu mnie dwóch mechaników opierd***ło że NIE MAM PRAWA tu wchodzić, że nie mogę nic z samochodu wyciągać bo to napewno nie mój no i że pewnie chce coś ukraść (tego ostatniego nie powiedzieli ale dało się to wyczuć z ich głosu). Samochód niby pojechał na halę na oględziny, lecz przez 20 minut nikt nawet się do niego nie zbliżył...przerwa na kanapkę...a mi powiedzieli, że dokładnie wszystko obejrzeli.

Kozo
20-08-08, 11:09
Heh...ten pomarańczowy Civic to właśnie mój :)

Niestety podjście do klienta także pozostawia wiele do życzenia. Zabrał mi samochód, żeby wjechać na halę...a mi powiedział żebym sobie na parkingu (w pełnym słońcu) poczekał, ponieważ on nie ma zamiaru mnie później szukać. Kiedy wszedłem na halę, aby wyjąć z auta dokumenty...odrazu mnie dwóch mechaników opierd***ło że NIE MAM PRAWA tu wchodzić, że nie mogę nic z samochodu wyciągać bo to napewno nie mój no i że pewnie chce coś ukraść (tego ostatniego nie powiedzieli ale dało się to wyczuć z ich głosu). Samochód niby pojechał na halę na oględziny, lecz przez 20 minut nikt nawet się do niego nie zbliżył...przerwa na kanapkę...a mi powiedzieli, że dokładnie wszystko obejrzeli.

identycznie mialem na goscinnym (cale szczescie) pobycie w serwisie w katowicach auto-kopex, auto stalo przez 1,5 godz i nikt nie pochodzil (ja mialem siedziec za szyba i to podziwiac), a pozniej to co mieli zrobic to zrobili w 10 minut (w sumie to nie zrobili nic tylko mi powiedzieli ze wcale nie stuka zawieszenie i mi sie zdaje). W Bielsku czyli tam gdzie wiekszosc czasu stacjonuje nawet jak by chcieli (nie wiem czy chca pewnie nie) to mnie nie oderwa od samochodu - jesli chca to moge im podpisac kazde oswiadczenie BHP ze na moja odpowiedzialnosc stoje sobie pod moim samochodem itd. poprostu nastaly takie czasy zwane wzajemnym ograniczonym (czasami mocno) zaufaniem ;)

marzyniu
20-08-08, 12:03
OOOOOOOshit!!! dzieki za info o plazie ZYGA502,mialem tam jechac w przyszlym tygodniu na wymiane oleju,ale oleje tych cocksuckerow,pewnie by powiedzieli ze olej zmienili,a tak naprawde to by autko potrzymali godzinke,a Motulka sobie by wzieli.
chrzanic taki serwis :mad:

Pabloss
20-08-08, 13:25
za 6 miechów mam 1 przeglą di też wacham sie czy do Autokopexu Katowice czy do Chorzowa jechac jeszcze nie wiem jak na razie w Autokopexsie byłem 2 razy heheh po odbiór auta i z oparciem kanapy bo truche stukalo na wybojach (okleili taśmą mocowanie i przestało).

mariusz05
20-08-08, 17:31
Polecam jechać do Rybnika,mi wymienili olej , który sam sobie kupiłem , porozmawiałem z mechanikiem przy okazji wymiany, tylny fotel tez mi swego czasu stukał jak głupi ,odkręciłem śruby przy składaniu fotela a następnie spowrotem przykręciłem i kompletna cisza , pewnie jakies naprężenie materiału powstałe przy montażu auta

Artur S.
21-08-08, 10:01
Wiem, że to OT bo watek dotyczy modyfikacji a nie jakości serwisu, ale skoro wieszamy "psy na Plazie", polecam mój wątek http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=19451 W mojej ocenie największą wadą tego ASO, jest brak możliwości patrzenia mechanikom na ręce tym bardziej, ze jak Kozo to ładnie ujął "poprostu nastaly takie czasy zwane wzajemnym ograniczonym (czasami mocno) zaufaniem". Natomiast mają jedną niewątpliwą zaletę: często - choć nie zawsze of course - niższe niż w innych serwisach ceny, i to niekiedy znacznie. Opieram się oczywiście na własnych doświadczeniach, wynikających z posiadania trzeciego z kolei szczawia. Zresztą żeby być obiektywnym: jak dla mnie zarówno HPlaza jak i AWest mają porównywalny serwis. Jedni i drudzy czasem zrobią coś na piątkę a czasem spartaczą. Osobiście przy wyborze konkretnej usługi zazwyczaj kieruję się ceną i tym, czy warto być przy jej realizacji czy też nie.

Żeby jednak nie było tak całkowicie OT: IMHO czy modyfikując auto stracisz gwarancję, zależy od konkretnego serwisu - co zresztą chłopaki już wcześniej napisali. Niekiedy warto przymknąć oko na jakieś drobne zmiany wiedząc, że dzięki temu mają Cię niejako na wyłączność bo inne ASO nie uzna Twoich przeróbek. Zresztą niektóre serwisy same tak robią montując np. blokadę na skrzynię biegów. W Plazie gdzie to robią nie ma problemów z gwarancją, natomiast AutoWest już po takiej przeróbce nie uzna gwarancji w przypadku uszkodzenia skrzyni biegów. Najważniejsze jest, by przed wszelkimi przeróbkami mieć na papierze od ASO "gwarancję ciągłości gwarancji" - nic na gębę.
Pzdr - Artur S.

lukione
27-08-08, 10:14
Widzę że wszyscy mają problemy z plazą. Jak odbierałem mojego civica to po pierwszych moich oględzinach musieli zamawiać 4 plastikowe listwy i dwie uszczelki a to nie wszystko bo na połowie auta mam taki jak odkurz z bezbarwnego lakieru i na całej przedniej szybie, słupek przedni od kierowcy odstaje po ich ingerencji, miestrz serwisu chciał mi wyregulować linkę gazu :D

Co do modyfikacji to rozmawiałem już w hondzie przy puławskiej i powiedzieli mi że tracę gw ale nie na wszystko tylko na zmieniony element, czyli jak zrobię dolot to tracę gw na silnik ale reszta zostaje, jednak podejrzewam że jakby zaprzyjaźnić się z którymś z serwisantów to można śmiało wszystko robić, w poprzednim aucie miałem założoną instalację turbo i nikt mi nie zabrał gw:D

Pabloss
27-08-08, 10:53
no to nie pozostaje nic innego jak zawiązać więzy przyjaźni i robić TURBO EXPERYMENT:D

malykciuk
27-08-08, 22:33
tez mi sie wydaje ze jak zmieniasz hamulce to traci sie na nie gwar. a nie na wszystko.

ja mam pytanie podhcodzace pod temat :)
-zbliza mi sie pierwszy przeglad, chyba musze go zrobic w aso?
musze czy nie musze, jak to jest??

semri
27-08-08, 23:06
by zachowac gwarancje przeglady musza byc wykonywane w autoryzowanym serwisie hondy, w jakim to twoj wybor

lukione
28-08-08, 08:43
no to nie pozostaje nic innego jak zawiązać więzy przyjaźni i robić TURBO EXPERYMENT:D

Chwile poczekam bo auto ma niecałe 2 miesiące, ale jak już to będę zakładał jakiś kompresor, głównie z powodu braku kolektora wydechowego, aktualnie zaczynam kompletować części i planuję osiągnięcie 160-170km, na początek powinno wystarczyć:cool:

Pabloss
29-08-08, 08:18
Chwile poczekam bo auto ma niecałe 2 miesiące, ale jak już to będę zakładał jakiś kompresor, głównie z powodu braku kolektora wydechowego, aktualnie zaczynam kompletować części i planuję osiągnięcie 160-170km, na początek powinno wystarczyć:cool:
Jak bedzie juz tak daleko to koniecznie zapodaj zdjęcia i opisuj co działasz. Pewnie wiele osób na tym forum bedzie śledzić twoje poczynania z wielkim zainteresowaniem.

lukione
29-08-08, 09:47
Wczoraj zrobiłem mały test z filtrem, a dokładniej odczepiłem pokrywę tak żeby ssało chłodne powietrze znad maski (była otwarta przy hamowaniu) i z serii 141km i 172Nm doszło do 143km i 179Nm, może wartości nie są powalające ale największy przyrost jest w wartościach średnich bo przy 2500obr doszło około 20Nm, więc czas pomyśleć nad jakimś dobrym dolotem:cool:

browocofil
12-09-08, 22:06
A to ktoś testował? http://produkt.sebring.at/php/index.php?cmd=cmdFrontendProducts&iProductMotor=155909

Pabloss
18-09-08, 14:46
chyba link nie dziala lub trzeba byc zalogowany

browocofil
19-09-08, 09:05
chyba link nie dziala lub trzeba byc zalogowany

Rzeczywiście coś jest teraz nie tak. Pewnie chodzi o pliko cookie.

W każdym razie link prowadził do wydechu sebringa dla Civic'a