Suflarez
09-04-16, 14:10
Cześć, postanowiłem przejrzeć ustawienia gazu w Hondzie i zakupiłem na allegro interfejs pod USB dedykowany do AG Zenit JZ-2005. Zainstalowałem sterowniki (komputer widzi interfejs) i podłączyłem do centralki, a następnie włączyłem program AG JZ-2005 i po wybraniu w nim połączenia przez USB pojawił mi się komunikat, że używam zbyt starej wersji programu (centralka ma nowszą). Usunąłem stary program i zainstalowałem nowy ze strony AGcentrum -JZ-2009 (nie ma nowszej wersji JZ-2005). Nowy program nie widzi centralki, nie ma w nim opcji połączenia przez USB. Próbowałem zmieniać ustawienia interfejsu na różne porty COM (COM1-COM10) i odpowiednio zmieniałem porty w programie, niestety każdy z przeszukiwanych portów pojawia się jako closed.
Z tego co czytałem na AGC forum:
1. jedni pisali, że mieli takie problemy, ale po ustawieniu takiego samego portu w programie i komputerze nawiązywali połączenie z centralką za pomocą programu JZ-2009
2. inni pisali, że nic się nie da zrobić, bo do Zenita musi być interfejs pod RS232
Czy mieliście taki problem? Znacie rozwiązanie? Z góry dzięki
Ten interfejs kupiło kilkadziesiąt osób, a sprzedający ma prawie 100% pozytywów z kilku tys. komentarzy, przy używaniu starego programu komputer łączy się z centralką, tylko pokazuje za starą wersję oprogramowania.
EDIT: po wyłączeniu opcji bufora fifo na chwilę w programie pojawia się komunikat COM INI -> COM OK, ale zaraz znów zmienia się na COM CLOSED i tak w koło
Z tego co czytałem na AGC forum:
1. jedni pisali, że mieli takie problemy, ale po ustawieniu takiego samego portu w programie i komputerze nawiązywali połączenie z centralką za pomocą programu JZ-2009
2. inni pisali, że nic się nie da zrobić, bo do Zenita musi być interfejs pod RS232
Czy mieliście taki problem? Znacie rozwiązanie? Z góry dzięki
Ten interfejs kupiło kilkadziesiąt osób, a sprzedający ma prawie 100% pozytywów z kilku tys. komentarzy, przy używaniu starego programu komputer łączy się z centralką, tylko pokazuje za starą wersję oprogramowania.
EDIT: po wyłączeniu opcji bufora fifo na chwilę w programie pojawia się komunikat COM INI -> COM OK, ale zaraz znów zmienia się na COM CLOSED i tak w koło