Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : osłony (manszety) drążków kierowniczych

Szczur[R]
07-04-16, 15:38
Hej, możecie polecić jakieś solidne zamienniki osłon drążków kierowniczych ?
OEM kosztują po 250zł a jakieś zamienniki z IterCarsu wyglądają bardzo kiepsko, ktoś na forum pisał że mu szybko popękały

pawlak91
10-04-16, 15:51
Ja kupowałem z pascala. Moim zdaniem bardzo solidnie wykonane. W pierwszym lepszym motoryzacyjnym dostaniesz:)

Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka

Szczur[R]
10-04-16, 22:50
Ja kupowałem z pascala. Moim zdaniem bardzo solidnie wykonane. W pierwszym lepszym motoryzacyjnym dostaniesz:)

ile masz już na nich przelatane ?

pawlak91
11-04-16, 12:44
2 lata i nic się nie dzieje:)

barnie
11-04-16, 12:45
Na rynku nie ma nic lepszego niż OEM osłona - testowałem różne, niektóre padały po 5 tys. km, inne po 10 tys. km. Zainwestuj w OEM i będziesz miał spokój na dłuuugie lata.

pawlak91
11-04-16, 12:48
mi się wydaje żeby nawet je co roku wymieniać to kwota 28 zł kpl chyba nie jest duża? Też nie jestem zwolennikiem zamienników, również preferuje oem rzeczy, ale w granicach rozsądku..

Szczur[R]
11-04-16, 13:44
OEM ponad 200 sztuka :/

barnie
11-04-16, 21:23
Zawsze możesz co roku wymieniać, tracić na to czas, płacić za zbieżność i ciągle zerkać, kiedy się przerwie...

Szczur[R]
11-04-16, 23:02
Zawsze możesz co roku wymieniać, tracić na to czas, płacić za zbieżność i ciągle zerkać, kiedy się przerwie...

Dlatego założyłem ten wątek z pytaniem o sprawdzony zamiennik.
Cały silnik mam na OEM gratach, ale za dwa kawałki gumy prawie pięć stów ?! Chyba #%!*%$ kogoś...

Sheiva
11-04-16, 23:12
Lemforder robi sensowne.

pawlak91
12-04-16, 00:59
Panowie nad czym wy sie tu tak rozdrabniacie? To jest tylko guma ten element sie nie zużywa tylko starzeje, wystarczy go dobrze zabezpieczyc warstwa silikonu i proces ten cykliczne powtarzac wtedy nie ma prawa sie nic stac. To nie jest jakas czesc mechaniczna gdzie jakos takiej czesci ma wplyw na prace innych podzespołów.

Oem oslona tez moze sie uszkodzić w jakis sposób bo rowniez jest wykonana z gumy.!!

Dla mnie kupowanie oemu to czysta glupota..

Cywa
12-04-16, 11:14
Widac ze piszesz aby pisac bo Ci sie nudzi. Nie, to nie jest "tylko guma", ta guma pracuje tysiace razy, rozciaga sie i kurczy, jest poddana temperaturze, warunkom atmosferycznym, soli i innym udziwnieniom, dodatkowo ksztalt "harmonijki", a co za tym idzie sposob w jaki pracuje, moze byc wykonany na 100 roznych sposobow, pomijam juz materiał z jakiego jest zrobiony...

OEM oslona ma zupelnie inny ksztalt od zamiennikow, zupelnie inaczej sie zwija i rozwija, przy zamiennikach typu pascal czy inne gowna guma jest nienaturalnie napięta nawet przy jezdzie na wprost nie mowiac juz o skrajnych wychyleniach kierownicy, zwlaszcza w momencie kiedy guma musi sie "skurczyc" czyli w momencie chowania sie drazka kierowniczego.
Miałem zamiennik pokroju pascala (chinszczyzna pod roznymi nazwami), zamiennik TRW w innym aucie, aktualnie mam OEM i rowniez ubolewalem nad ceną. Dodam tylko ze oslony stosowane na pierwszy montaz roznia sie od tych sprzedawanych obecnie (przynajmniej w przypadku 5 gena). Oryginalna oslona z fabryki zwijała sie w srodek wiekszych, wewnetrznych "krązkow", zewnetrzne mialy mniejsza srednice przez co guma chowała sie w srodek i zachowywala ksztalt bez zadnych naprezen, OEM ktory niedawno kupilem ksztaltem przypomina wszystkie zamienniki (krązki plynnie zmniejszaja srednice do zewnetrznej czesci auta) jednak material z jakiego wykonana jest guma sprawia mocno pozytywne wrazenie.
Aha, lewa oslona jest inna od prawej, ktoras jedna pracuje w duzo gorszym zakresie i jest bardziej narazona na deformacje.

Proba czasu wszystko zweryfikuje, osobiscie nie kupił bym nic innego jak TRW (nie moglem dostac), lub OEM, chyba ze ktos dalej sądzi ze to "tylko guma" i chce przekonać się sam ile jest z tym zabawy ;)

pawlak91
12-04-16, 13:48
Ja tych moich wypocin nie wyssałem z palca.. Mam oslony pascala przeszło dwa lata.. Nic sie z nimi nie dzieje!! I nie wykazują objawow zuzycia takze mam duza pewnosc ze jeszcze 2 lata wytrzymaja.. Nie namawiam nikogo do kupowania zamienników , ale w moim przypadku to sie sprawdzilo i wszystko jest jak nalezy..

mysi
09-05-16, 14:39
Trzeci rok jeżdżę na pascalach. Wszystko ok i tańsze niż OEM.

lukashh
09-05-16, 15:49
bardzo dobrej jakości były osłony firmy Maruichi. Ciężko je obecnie dostać na rynku. Występowały jako np. osłony uniwersalne do docięcia (katalog podawał średnice i długości). Śmiem twierdzić że jakoś gumy nie ustępuje produktom Hondy.