PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż oryginalnego radia i klima automatyczna - wąż czujnika temperatury?

wods
05-04-16, 21:20
Od pewnego czasu miałem przepalone podświetlenie deski rozdzielczej - nie świeciły przyciski VSA i regulacji reflektorów (cały lewy panel koło kierownicy) plus nie świeciła połowa panelu klimatyzacji (przyciski Auto, Off, obieg zamknięty). Dzisiaj postanowiłem powymieniać wszystkie przepalone żarówki.

Rozebrałem deskę rozdzielczą, wyjąłem panel środkowy (radio + sterowanie klimą) i wymieniłem żarówki, jednak problem pojawił się przy ponownym montażu tego panelu. Moje auto posiada klimatyzację automatyczną, na środkowym panelu jest czujnik temperatury wewnętrznej - dochodzi do niego przewód z konektorem oraz plastikowy wąż. Ten wąż jest bardzo krótki a miejsca za panelem jest mało, na wyjętym panelu nie dałem rady podłączyć węża. Najpierw podłączyłem przewody, potem próbowałem zaczepić ten wąż - jednak wszedł bardzo słabo, na pewno fabrycznie był zamocowany głębiej.

Wąż o którym mowa można zobaczyć np. tutaj:
http://civic.hondafitjazz.com/A00/HTML/00/SNB6E00J10300013151KDAT03.HTML (elemnt C punkt 3) i tutaj: http://civic.hondafitjazz.com/A00/HTML/12/SNB6E12G10500035301KBAT00.HTML.

1. Czy ktoś zna jakiś sprytny sposób na dojście do tego węża i solidne go podłączenie? Może da radę dobrac się tam jakoś od dołu, nie przez konsolę środkową? Za radiem jest tak mało miejsca, że nie miałem jak tam sięgnąć.
2. Do czego tak naprawdę służy ten wąż? Co się może stać, jeżeli podczas jazdy (np podskok na wyboju) się odepnie? Tryb AUTO w klimatyzacji zacznie wariować?

Auto to Civic 2007 Sedan, może ktoś przerabiał już coś podobnego?

zyga502
06-04-16, 17:36
1. Czy ktoś zna jakiś sprytny sposób na dojście do tego węża i solidne go podłączenie? Może da radę dobrac się tam jakoś od dołu, nie przez konsolę środkową? Za radiem jest tak mało miejsca, że nie miałem jak tam sięgnąć.
2. Do czego tak naprawdę służy ten wąż? Co się może stać, jeżeli podczas jazdy (np podskok na wyboju) się odepnie? Tryb AUTO w klimatyzacji zacznie wariować?

Auto to Civic 2007 Sedan, może ktoś przerabiał już coś podobnego?

kolego ten wąż najlepiej założyć już po złożeniu wszystkiego do kupy i wtedy kładziesz się na plecach,głowa pod plastiki i cyrkowe sztuczki,nie żartuje
wąż jest doprowadzony do tej kratki po prawej stronie, niżej kierownicy,raczej powinien tam być,bo ma z tego miejsca brać dane do klimy temp,wilgotność ,ogólnie tryb auto w civicu jest bardzo słaby w porównaniu np do VAG

wods
06-04-16, 20:16
Dzięki za podpowiedź, dziś rano zdjąłem plastik pod kierownicą (czarny plastik z przekręcaną zapinką) i udało mi się dostać od środka do tego węża. Trzeba się ostro nawyginać żeby tam dojść i jeszcze czymś świecić, ale to chyba jedyna opcja, bo na wyjętej desce nie da rady go zamontować.

Ogólnie demontaz deski udany, podświetlenie naprawione bez problemów, zdjęć mam mało ale może przygotuje jakiś post z manualem tu na forum :)

grypsownik
10-04-16, 20:09
Jakiś manual by się przydał i jakie żarówki zakładałes