Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc w sprawie klimy

pitbullbk
04-04-16, 19:13
Witam. Miał okazję dokupić i założyć do mojej cvic MA klime
Lecz co się okazało po jej włączeniu temeratura silnika zaczyna piąć się do góry. Co to może być czy trzeba coś wgrać do kompa zeby szybciej wentylator na obciążeniu się załączył? Pomocy

rafik54321
04-04-16, 19:31
Przecież klimatyzacja ma osobną chłodnicę :/

bolo741
04-04-16, 19:49
Tez tak miałem, podczas odgrzybiania klimy na postoju zaczął sie grzac, ale problem po paru dniach sie rozwiazał bo czynnik polecial w atmosfere :D

Bartko
05-04-16, 09:28
Komputer dostaje sygnał włączenia klimy i podwyższa obroty biegu jałowego o jakieś 150/min. No i tyle.
Wentylator załącza się razem ze sprężarką klimy. Z tym, że to jest z tego co pamiętam osobny wentylator od tego do chłodnicy silnika.
A podstawowe pytanie czy w ogóle chłodzi?

pitbullbk
05-04-16, 16:31
Chłodziła teraz juz nie . ale to tak wyglada jak by silnik miał ciężko i nie daje rady się schłodzić na obciążeniu

pafels
05-04-16, 17:35
a wentylator sie zalacza?

MichałCK
05-04-16, 19:00
Chłodziła teraz juz nie . ale to tak wyglada jak by silnik miał ciężko i nie daje rady się schłodzić na obciążeniu

Objawy takie jak wrażenie zbyt dużego obciążenia silnika klimatyzacją to czasami wina kompresora lub przytkanego starego osuszacza.
Miałem tak kiedyś że włączając klimatyzację odnosiłem wrażenie że silnik traci z 1/4 mocy, po wymianie osuszacza oraz kompresora w którym się skończyło sprzęgło odpalona klima zabiera może kilka % mocy silnika.

pitbullbk
05-04-16, 20:17
A po wduszeniu wlacznika wentylator od klimy powinien od samego początku się kręcić? I włącznik powinien odrazu się świecić na niebiesko?

Jedras
05-04-16, 20:28
A po wduszeniu wlacznika wentylator od klimy powinien od samego początku się kręcić? I włącznik powinien odrazu się świecić na niebiesko?
Tak ;)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

pitbullbk
05-04-16, 20:50
To się nie włącza

pafels
05-04-16, 21:09
przy chlodnicy klimy masz dwa zaworki, odkrec nakretki i wciśnij zaworki, moze noe nie masz czynnikia, i dlatego klima nie chodzi

pitbullbk
05-04-16, 22:27
w zeszłym roku był . a po co to wciskać co to daje ?

bartek_levis
06-04-16, 08:38
zobaczysz czy jest czynnik czy nie ma jak zasyczy to jest...

pafels
06-04-16, 16:19
a jak nie zasyczy to nie ma, a jak nie ma to kompresor się nie załączy :P

maciooZD
07-04-16, 20:39
u mnie wentylator klimy też nie startuje razem z przyciskiem AC, jak sprawdzić czy w ogole działa i co ewentualnie wymienić żeby śmigał?

pitbullbk
08-04-16, 17:55
No w zaworach syczy więc co może być że nie chłodzi?

pafels
08-04-16, 18:17
a mocno syczy? jak spuszczałem kiedyś czynnik ( do słoika rzecz jasna XD) to aż mi srubokręt z ręki wydmuchało :p

bartek_levis
11-04-16, 09:02
może sprężarka klimy np sie zepsuła

Szczur[R]
11-04-16, 13:46
Wlałeś olej do sprężarki jak składałeś układ ? :D

pitbullbk
11-04-16, 16:27
A jak sprawdzić czy ona jest sprawna?

Szczur[R]
11-04-16, 22:59
A jak sprawdzić czy ona jest sprawna?

Jeśli nie wlałeś oleju PAG przy montażu to już nawet nie sprawdzaj :P

Sprawdzasz na stacji obsługi klimy - mierzy się ciśnienie jakie generuje sprężarka, tyle że ona musi się załączyć a z Twojego opisu wynika jak by się nie załączała. Ewentualnie spierniczyło za dużo gazu i nie załącza się z powodu zbyt niskiego ciśnienia czynnika - co też sprawdzisz na stacji.

djhubertusss
17-04-16, 14:20
Witam. Podepnę się do tematu w sprawie klimy. W zeszłym tygodniu odpaliłem klimę i załączyła się sprężarka a dziś zero reakcji. Wentylator skraplacza pracuje a sprężarka nie załącza się. Sprawdziłem bezpieczniki pod maską bodajże nr 35 i 13 pod deską i muszą być dobre bo one też odpowiadają za wentylator skraplacza. Jutro jadę na sprawdzenie ciśnienia. Co jeszcze mogę sprawdzić? Przekaźnik czy może sprężarka?

Poll
17-04-16, 14:59
Objaw braku czynnika. Wtedy się nie załączy nic oprócz wentylatora chłodnicy. Podłącz pod maszynerię i się przekonasz.

djhubertusss
18-04-16, 12:59
Właśnie wróciłem z sprawdzenia maszynowego klimy. Zero ciśnienia i czynnika. Test szczelności azotem wykrył malutką nieszczelność bo po 5 min ubyło jedną kreskę na manometrze w butli. Narazie nabita klima by zobaczyć ewentualny wyciek.

Dejv
19-04-16, 22:21
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?79859-klimatyzacja-porady-i-pytania
Moze sie przyda, jak bedzie malo szukajcie na forum :)

pitbullbk
15-05-16, 11:53
witam przepraszam sorki że tak dawno nie dawałem znać co z klimą . problem był elektroniczny , a dokładnie kabel troszku się naderwał od załączania się pompy . Ale powiedzcie mi czy w kompie musiał bym też coś zmienić wgrać ? bo strasznie mi obroty spadają

bolo741
15-05-16, 17:41
do ilu ci spadają?

Jak sprawdzales czy spręzarka ci sie włącza? U mnie jest tak ze jak włącze AC to wentylator sie włącza, obroty spadają i tyle, niebieskiej diody nie ma. Rok temu nabiłem podziałala 3 dni i od tamtego czasu nie sprawdzalem juz. W ktory zaworek srubokret włozyc zeby sprawdzic czy czynnik jest?

pitbullbk
15-05-16, 22:14
ja poprostu dalem do mechanika 100 zł i po kłopocie , a obroty spadają tak ze nawet na biegu jałowym czasami potrafi się zadusić i zgasnąć

bolo741
16-05-16, 20:47
Hmm ja ci moge powiedziec tyle ze moze jak włączysz klime gdzies zwarcie idzie i dlatego takie obiązenie wywala, moze sprawdz do ilu spadnie napiecie na aku jak włączysz klime?

pitbullbk
24-05-16, 22:36
A co to da ?

bolo741
25-05-16, 11:31
Z drugiej strony bezsensu bo przeciez alternator cał czas daje napiecie. Nie było tematu...

Bartko
30-05-16, 12:35
Kombinujecie jak koń pod górkę a problem pewnie tkwi w braku sygnału załączenia klimy, który to sygnał idzie na komputer silnika. Dzięki temu komp. wie, ze trzeba nieco "dodać gazu", żeby utrzymać obroty. Klimatyzacja to duże obciążenie dla silnika.

pitbullbk
02-06-16, 19:58
ale to skoro kombinujemy to wyjaśnij dlaczego obroty tak są nisko ze jak chamuje i np. wrzucę na luz to potrafi zgasnąć a od klimy idzie jakiś kabel do PC ?

Bartko
03-06-16, 11:23
Chamujesz Hondą powiadasz? :rolleyes:
Kolego, ciężko zrozumieć co napisałeś. Popracuj chociaż trochę nad ortografią i interpunkcją.
https://zapodaj.net/images/960e4cc418556.png

pitbullbk
05-06-16, 13:23
wybacz przyjacielu za inter. i orto. mam telefon angielski i nie ma pl. języka i takie dziwne rzeczy wychodzą że masakra a nie mam siły już tego poprawiać . A ten schemat mi nic nie mówi elektryka=czarna magia

Bartko
06-06-16, 08:32
Ale to nie jest schemat elektryczny. To instrukcja, krok po kroku jak zdiagnozować problem. Popatrz jeszcze raz, tak spokojnie. To tylko groźnie wygląda na pierwszy rzut oka.

pitbullbk
06-06-16, 19:07
mnie interesuje czy jakaś część klimy jest bezpośrednio połączona z PC { np. połączenie typu kompresor=PC}

Szczur[R]
07-06-16, 11:46
mnie interesuje czy jakaś część klimy jest bezpośrednio połączona z PC { np. połączenie typu kompresor=PC}
Masz to na diagramie który wrzucił Bartko. Jeśli nie ogarniasz tak prostej rzeczy to obawiam się że będziesz musiał jechać do serwisu bo nic nie zrobisz a my telepatycznie też Ci nie usuniemy usterki

Bartko
07-06-16, 12:24
Dobra, od podstaw:
1. PC to komputer osobisty (ten w domu, nie w aucie)
2. ECM to komputer silnika i nim się zajmujemy.

I teraz tak:
Do ECM wejście B3 (złącze 16 pinowe) wchodzić ma niebiesko/czerwony przewód, który idzie do wyłącznika ciśnieniowego A/C. Znajdziesz go przy sprężarce.

Sprawdzenie, gdy wszystko podłączone: Włączasz klimę i nawiew na max. Na B3 powinno być mniej niż 1V względem masy. Sprawdzasz woltomierzem. Jedna sonda do masy, drugą wciskasz w B3 bez odłączania wtyczki od ECM.

Prościej się nie da. Jak tego nie ogarniasz to wstaw auto do elektryka.

mam telefon angielski i nie ma pl. językaPrzecinków też nie ma? :rolleyes:

pitbullbk
07-06-16, 13:45
Witam sprawa klimy się ciągnie, stanąłem na etapie, że podmienię ECM od wersji z klimą lecz w zakupiony kompie nie pasowały wtyczkami. A więc teraz szukam kogoś kto wpisze mi klimę do mojego ECM . mieszkam w Poznaniu więc najlepiej specjalista z tych rejonów

pitbullbk
23-08-16, 20:43
Powód grzania się samochodu na klimie rozwiązany, lecz nadal obroty spadają do 200 / min a nie 850/min >jeden elektro-mechanik twierdzi że w kompa trzeba wgrać klime a sprzedawca cześć używanych twierdzi, że tego nie trzeba robić pomocy !!! komu tu ufać ?

Bartko
24-08-16, 11:15
Powód grzania się samochodu na klimie rozwiązanyCo było przyczyną i w jaki sposób problem został rozwiązany?

jeden elektro-mechanik twierdzi że w kompa trzeba wgrać klime a sprzedawca cześć używanych twierdzi, że tego nie trzeba robićRozwiązanie spadających obrotów masz kilka postów wcześniej, w tym temacie. Nie wiem dlaczego tak uparcie je ignorujesz.:confused:

komu tu ufać ?Generalnie nikomu w 100%. :cool:

pitbullbk
28-08-16, 22:24
Co do grzania się Haniii to po pierwsze :
-Chłodnica wody była szczelna lecz powyginana od dołu, i obstawiam, że kanały był zwężone co powodowało wolniejszy przepływ płynu
-Wentylator był już strany czasem i kręcił się jak by chciał a nie mógł
Wymieniłem na całkiem nową chłodnicę, grubszą i mocniejszy większy wentylator problem grzania zniknął koszt 500 zł sam materiał robocizna we własnym zakresie

Co do obrotów to doszedłem do tego że muszę zmienić kompa ale znaleźć go nie mogę, nikt nie ma :(