Zobacz pełną wersję : Problem! Radio-wzmacniacz.
Son - Goku
03-04-16, 18:24
Witajcie.
Więc tak...
Na starych chińskim radiu gra łookej. Podłączam Pjoniera kupionego. Radio gra,ale po podłączeniu kabli sygnałowych od wzmacniacza,buczy,szumi cały czas. Nawet bez załączonej nuty.
???
Muzyk-Grzes
04-04-16, 00:45
A masę masz dobrze podpiętą?
Son - Goku
04-04-16, 06:24
Mase od wzmaka mam na szybkiego podłączoną do sroby pierwszej lepszej jaką znalazłem. (Mocuje ona plastik boczny bagaznika)
Postaram sie dzis mase dac w inne sensowne miejsce.
Son - Goku
04-04-16, 16:14
Dalej to samo...
jaki masz wzmacniacz ? oraz kable sygnałowe
Son - Goku
04-04-16, 18:46
Na starym radiu ok i na telefonie z kablami sygnałowymi jest ok.
Coś z radiem. Póki co, radio podłączone do skrzyni bezpośrednio bez wzmaka.
Jak na razie, jaki przekrój przewodu by był wystarczający by grało ? Póki co, mam cienkie...
firstborne
04-04-16, 20:25
Radio nowe, czy używka? Pionki masowo cierpią na brak masy RCA
Son - Goku
04-04-16, 20:48
Używka.
PIONEER MVH-170UBG.
Jak cierpią, to jak to naprawić ?
Sprawdzić czy jest połączenie masy gniazda z resztą i polutować jeśli nie ma, albo wymienić gniazdo na nowe.
Jak wyżej, koledzy zapewne mają rację. Otwórz radio i sprawdź czy nie jest upalona ścieżka masowa np. tak jak tu:
http://obrazki.elektroda.net/91_1227483042.jpg
Łatwe do naprawy ale i upierdliwe, producent przewidział gdzie ma się przepalić :D
Rada na przyszłość - podłączanie i odłączanie kabli tylko na wyłączonym sprzęcie.
Plus, że da się to pociągnąć srebrzanką po odkryciu ścieżek.
ewentualnie można zrobić mostek cienkim drucikiem emaliowanym (np. z jakiejś cewki) jeśli jest gdzieś obok pole lutownicze do którego można sie dodrutować :D
Son - Goku
05-04-16, 19:42
Łeee no,Dzięki Panowie :D
A jak pytałem jeszcze wcześniej. Jaki przekrój przewodu z radia do skrzyni bez wzmaka ?
Ale jak to bez wzmacniacza? :D
firstborne
06-04-16, 14:52
Jaki przekrój przewodu z radia do skrzyni bez wzmaka ?
https://i.ytimg.com/vi/NQQ4uMhC81I/hqdefault.jpg
Chyba, że to aktywna jakaś.