Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Trzaskanie plastików po stronie pasażera

CMC
03-04-16, 18:03
Witam

Od jakiegoś czasu po stronie pasażera słychać strasznie irytujące strzelanie plastików. Co ciekawe, słychać to przy ruszaniu - ok. 3-4 "strzały", przy hamowaniu, przy ostrym przyspieszaniu i przy przejeździe przez nierówności - słychać to zawsze. Tak jakby karoseria pracowała i to miało wpływ na te strzały plastików. Zdjąłem osłonę słupka i pokleiłem sylikonem, podobnie plastiki na progach przednich i tylnych drzwi ale kompletnie to nic nie dało. Zdjąłem boczek drzwi przednich i głośnik wysokotonowy, podkleiłem wszystko ale zupełnie nic się nie zmieniło. Podkleiłem nawet trójkąt plastikowy przy lusterku zewnętrznym, podkleiłem plastiki między przednimi drzwiami a błotnikiem i kompletnie nic to nie dało. Sprawdzałem elementy plastikowe na zewnątrz i są dobrze przymocowane, a przy ruszaniu zawsze słychać strzały, jakby z wnęki drzwi. Klamka zewnętrzna też dobrze się trzyma, opuszczanie szyby i podnoszenie nie zmienia tego problemu.
Wiem, że to jak wróżenie z fusów, ale już nie mam pojęcia gdzie szukać, nie mogę namierzyć tego dźwięku. Zrozumiałbym, gdyby to było z dwóch stron - ok, ten typ tak ma - ale jest z jednej. Strzały plastiku przy każdym ruszaniu są strasznie irytujące, jakby karoseria pracowała i coś się z niej wypinało?
Jeśli ktoś miał podobny efekt i namierzył winowajcę, będę zobowiązany za podpowiedź, gdzie szukać problemu.

butler.gdansk
03-04-16, 19:33
Obstawiam zużyte tylne tuleje wahaczy ;)
Dźwięki miałem jakby się cała buda wyginała podczas zmiany akceleracji auta.

CMC
03-04-16, 20:33
Tu też trzeszczy, jakby buda mocno pracowała, a z tylnego zawieszenia coś piszczy na nierównościach, coś jakby trzeba było nasmarować gumy od stabilizatora (kiedyś jak wymieniałem, widziałem, że mechanik je smarował czymś, ale może żeby łatwiej weszły, w każdym razie po wymianie z przodu już nie piszczało). Tu jest ewidentnie trzask plastiku, nawet jak walczyłem już ze spinkami itp. to powiedziałbym, że strzelający dźwięk wypinanej spinki plastikowej z cienkiej blachy, strasznie wnerwiający dźwięk właśnie jak buda pracuje :(

butler.gdansk
03-04-16, 20:37
Sprawdź te wahacze, u mnie to była właściwa diagnoza.
PS. Tylne tuleje wahaczy, ale oczywiście z przodu bo z tyłu to tylko belkę mamy.

CMC
03-04-16, 20:47
Byłem 2 tygodnie temu na sprawdzeniu, bo coś stukało, wyszedł łącznik stabilizatora, to wymieniłem od razu dwa, sprawdzali mi dwa razy zawieszenie i nic nie mówili to tulejach :( A dźwięk już miałem z rok temu, potem ucichł i był spokój, jak ktoś wsiądzie na miejsce pasażera to potem jest albo lepiej albo gorzej z tym dźwiękiem, dlatego obstawiałem drzwi, ale zdjąłem ten boczek, przy okazji połamałem dwa mocowania spinek - mocowania się ułamały a spinki zostały w drzwiach echhh ale wszystko podklejone i absolutnie niczego to nie zmieniło, zdjąłem uszczelkę drzwi i też podklejałem ją przy blasze, żeby czasem się nie obijał plastik, z którym jest zespolona, ale absolutnie nic to nie dało :( kończą mi się pomysły jakie jeszcze są części w tym aucie, dające taki dźwięk. Nawet jak byłem na wymianie kół to podpinane były na opaski osłony, w miejscach, gdzie brakowało spinek, więc też nie powinno być to :(

incognito
04-04-16, 13:48
otwórz maskę i rozbierz całe czarne plastikowe podszybie. Przejedź się bez plastików i sprawdź czy trzeszczy. Jeśli nie to wyczyść porządnie wszędzie tam gdzie plastiki podszybia stykają się z przednią szybą.

filipfm
04-04-16, 14:30
otwórz maskę i rozbierz całe czarne plastikowe podszybie. Przejedź się bez plastików i sprawdź czy trzeszczy. Jeśli nie to wyczyść porządnie wszędzie tam gdzie plastiki podszybia stykają się z przednią szybą.

Mozna przy okazji wymienic piankę. Są trzy sposoby, kupic zestaw naprawczy, kupic mikrogumę na metry, albo uszczelkę do okien. Ja zastosowałem bramkę nr3 :)

incognito
04-04-16, 14:36
Mozna przy okazji wymienic piankę. Są trzy sposoby, kupic zestaw naprawczy, kupic mikrogumę na metry, albo uszczelkę do okien. Ja zastosowałem bramkę nr3 :)

też korzystałem z uszczelki do okien. trzaski z podszybia nie wróciły nigdy więcej :)

filipfm
04-04-16, 14:51
też korzystałem z uszczelki do okien. trzaski z podszybia nie wróciły nigdy więcej :)

U mnie tez jest cisza z podszybia. Pewnie tez pomogla rozporka. Jako ciekawostka, OEM pianka wyzarla dosc powazne wzery w szybie przedniej, co potwierdza, ze to solidnie pracowało.
Ale po wszystkim zaczalem slyszec jakies cwierkanie z podsufitki i okolicy rolet szyberdachu :(

piter7766
04-04-16, 23:41
OEM pianka wyzarla dosc powazne wzery w szybie przedniej, co potwierdza, ze to solidnie pracowało.

Nie OEM pianka,tylko brud , piasek i sama krawędź podszybia,własnie przez wygniecioną piankę :)

filipfm
05-04-16, 07:53
Nie OEM pianka,tylko brud , piasek i sama krawędź podszybia,własnie przez wygniecioną piankę :)

Brud i piasek ale w piance, ktora wyglada jak gabka. Wzery szyby byly sporo ponizej krawedzi podszybia i raczej jej krawedz nie miala szans tego zrobic.

piter7766
05-04-16, 12:21
A widzisz,u mnie krawędź podszybia wytarła rowek w szybie,a w miejscu pianki były tylko lekkie zmatowienia. Podklejenie nowej pianki o grubości 4mm załatwiło problem. Od dwóch lat cisza :)

CMC
05-04-16, 22:22
Panowie, ja podszybie i wszystkie plastiki pod maską mam elegancko podklejone na czarny klej do szyb, bo kiedyś coś mi tam ćwierkało, więc podszybie, plastiki nad ścianą grodziową i te na błotnikach są podklejone na klej do szyb i stamtąd jest cisza :)
Ogólnie jak pokleiłem ten boczek drzwi to teraz jakby dźwięk był przytłumiony. Zastanawiam się już, czy to czasem nie szyba gdzieś się przemieszcza w tych drzwiach? Dwa razu już zdejmowałem i kleiłem boczek słupka między drzwiamy, może to gdzieś od pasa. Dźwięk jest strasznie wnerwiający, słowo daję :/ Może i mam trochę hopla, ale dla mnie auto ma działać jak należy, jak coś stuka w zawieszeniu zaraz lecę wymienić, tutaj gdybym tylko wiedział co to jest na pewno byłoby naprawione :( Uprzedzając sugestie, nie zawsze mogę podgłośnić radio, jeszcze trochę powalczę z dołem drzwi, ale każda sugestia mile widziana!

Gajek
10-04-16, 17:09
U mnie są podobne objawy co u CMC. Tylko Butler sugerował, że to tuleje. Na stacji diagnostycznej nic nie znaleziono, wszystko sztywne. Zauważyłem, że jak jest ciepło to te stukanie, pukanie jest zawsze przy ruszaniu, zmianie biegów. Teraz jak jest na dworze 5 st. C to te pukanie występuje rzadko i raczej tylko przy ruszaniu i cofaniu. Podszybia nie ruszałem, bo auto kupione w styczniu. Może to poducha amora?

CMC
10-04-16, 23:18
U mnie strzela ewidentnie przy słupku, jak powoli wjeżdżam do garażu przez próg i buda pracuje to jest taki strzał, że mnie krew zalewa. Pokleiłem plastik drzwi przednich na silikon czarny, przesmarowałem zamek w drzwiach (chwytam się, czego tylko mogę) trochę jakby poprawiło się, ale nadal jest :( Wygląda to na prostą, jedną rzecz, która gdzieś strzela i której nie mogę zlokalizować.

incognito
11-04-16, 11:09
a może to?
http://8g.hondaclub.cz/files/service_bulletin/HUK000000001136.pdf

CMC
11-04-16, 14:49
Hmm ciekawe ciekawe, bo robili mi ostatnio sprzęgło i może coś niedokręcili, dzięki WIELKIE! :D