PDA

Zobacz pełną wersję : przy zamykaniu drzwi (z pilota) nie działają kierunkowskazy

sHymii
02-04-16, 18:17
Witam, posiadam Cifa VII z 2002 roku 5drzwi
problem wygląda następująco :
wcześniej wszystko działało tak że jak zamykałem drzwi z pilota to kierunkowskazy migały 3-krotnie i potem pod zegarami migała czerwona dioda (a`la alarm), a jak otwierałem to kierunkowskazy migały raz a dioda przestawała migać...

od jakiegoś czasu kierunkowskazy i dioda już nie migają :(

czasem bywa że zadziałają ale jest to sporadyczne... niby nic potrzebnego ale jednak fajnie mieć pewność że auto jest na pewno zamknięte i mieć wizualne potwierdzenie tego...

facet, który niedawno wymieniał mi siłowniki od centralnego powiedział że może to być problem modułu sterującego centralnym, a dokładniej przekaźników w tym module...
tutaj fotki
https://zapodaj.net/483d26850d546.jpg.html
i przekaźniki
https://zapodaj.net/8e4479b5eddc1.jpg.html

miał już może ktoś podobny problem? czy wymiana przekaźników pomoże?
orientujecie się gdzie mogę dostać takie przekaźniki? czy może wymienić cały moduł?

z góry dzięki za pomoc

Muzyk-Grzes
02-04-16, 19:18
Nie koniecznie jest to problem modułu i przekaźników bo ten wysyła sygnał do zamknięcia i otwarcia drzwi. Siłowniki w drzwiach też mają czujnik ,który pokazuje zamknięcie i otwarcie drzwi i na tej podstawie moduł wysyła sygnał uzbrojenia alarmu.

Drabi
03-04-16, 20:47
Mi centralka alarmu zaczęła wariować tak, że po otworzeniu auta pilotem z alarmu, po wejściu do środka i odpaleniu auta, ruszałam i miałam dyskotekę na kierunkowskazach. Jechałam szybką trasą 3-pasmową i nagle się potrafiły awaryjne włączyć i to po kilka razy, bo pilotem nie dało się ich wyłączyć. Alarm był Prestige.
Kazałam na warsztacie (byłe ASO) wypiąć alarm bez unieruchamiania centralnego... i jeżdżę tylko z ori pilotem (sztuk 1).

sHymii
03-04-16, 22:48
odpukać ale chyba wszystko wraca do normy :)
bo coraz częściej kierunki migają jak powinny...może rzeczywiście jak były słabe siłowniki to nie dawały sygnału do centralnego...a teraz po wymianie siłowników prawie zawsze przy zamykaniu i otwieraniu migają kierunki, zobaczymy co pokaże czas...

jakiś czas temu miałem jeszcze coś takiego że jak zamknąłem auto i odchodziłem już do domu to nagle zaczęły migać kierunki i co dziwne to jeszcze klakson zaczął wyć :D heheeee nawet nie wiedziałem że coś takiego mam :D heheee jeszcze gorzej jak w nocy zaczął wyć :D a człowiek nie przyzwyczajony i zanim ogarnąłem że to mój civ to trochę minęło...

Muzyk-Grzes
03-04-16, 23:54
Alarm był Prestige.
Znaczy nie OEM a dokładany ,więc nic do tematu nie wnosi twój przypadek

jakiś czas temu miałem jeszcze coś takiego że jak zamknąłem auto i odchodziłem już do domu to nagle zaczęły migać kierunki i co dziwne to jeszcze klakson zaczął wyć
Miałem to samo ,potem przestał się alarm załączać jak w twoim pierwszym poście - okazało się że Mechanik Janusz kiedy w OEM siłowniku padł silniczek zamiast go wymienić wyrwał część OEM siłownika i wsadził chiński zamiennik za 5 zł od tego czasu już tylko coraz więcej cudów było ..... silniczek OEM siłownika to koszt 30 zł wymiana zajmuje 30-40 minut ale Janusze Mechanicy wola więcej zepsuć i upchać swoje badziewie niż naprawić jak trzeba . Ja niestety kupiłem auto już po Januszowych "modach"

sHymii
04-04-16, 16:12
no nic zobaczymy jak będzie teraz po wymianie tych siłowników na nowe...
mam nadzieję że wszystko będzie jak powinno:)

sHymii
08-05-16, 11:59
no i problem wrócił, bo oryginalny alarm montowany przez Honda zaczął wariować na całego...
bardzo często zaczynał wyć zaraz po zamknięciu (ok. 1min - jak załączał się alarm) ale zadarzało się że włączał się w nocy...
było to tak uciążliwe, że postanowiłem odłączyć całkowicie ten alarm...
facet który to odłączył powiedział, że przyczyną mogły być żarówki LED które zamontowałem we wnętrzu (przód i tył) auta...
miał ktoś podobny przypadek? czy rzeczywiście te żarówki mogły być przyczyną?