Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dzwine "gumowe" tarcie podczas skretu

HektorArte
01-04-16, 14:30
Witam.
Mam problem otoz od pewnego czasu w mojej Hani 97 5d is przy skrecie kierownica wystepuja takie dziwne tarcie "cos jak guma o gume"
wystepuje to przede wszystkim przy bardzo malych predkosciach oraz na postoju przy delikatnym skrecaniu kierownica.
Przy wyzszych predkosciach jakie tarcia nie wystepuja.
elementy zawiesznie wymienione "oprocz lozysk" aczkolwiek to raczej nie to bo nie ma metaliczych odglosow.
Cos jakby tarlo i delikatnie czuc wtedy szarpniecie na kierownicy...ale nie zawsze
co to moze byc?

pafels
01-04-16, 14:48
skrzypi jak taka stara wersalka? jeśli tak to jedyne miejsce gdzie mozesz jechać to najbliższy warsztat, sworznie do wymiany.

Siny83
01-04-16, 14:48
Może ci wciągło dywanik gumowy lub wykładzine w przegub od kolumny kier. lub coś po drodze do maglownicy. Podnieś przód cały i pokręć fajerą.

Klepnięte telefonem.

HektorArte
01-04-16, 14:50
Ale napisalem ze cale zawiesznie robilem (4 sworznie, przgluby, amortyzatory, klocki, tarcze)
jak sworzenie wymienialem to przyczyna byl taki metaliczny dzwiek podczas jazdy
tu problem jest na kierownicy - slychac jak cos w kierownicy skrzeczy
Maglownica sucha wiec na pewno to nie ten trop...zastanwiam sie nad elementami gumowymi przy krzyzaku...albo cos w kierownicy?
a ina kolach nie ma ani 1 mm luzu...
wymienialem opony i jak podnioslem samochod i ruszalem kolem to rowniez bylo slychac jakie dziwne skrzecznenie na kierownicy;/

mixturant
01-04-16, 17:15
Może taśma od srs albo blaszka od klaksonu wydaje tak dźwięk?

MutaFukas
02-04-16, 08:14
U mnie taki dźwięk wydawała Końcówka Drążka Kierowniczego

HektorArte
02-04-16, 15:01
U mnie taki dźwięk wydawała Końcówka Drążka Kierowniczego

no tak ale gdyby to byla Koncowka drazka to byly by luzy...a mi sie cos zdaje ze to od kierownicy...
jak podnioslem samochod podczas wymiany kol i ruszalem kolem w powietrzu to te dzwieki wydobywaly sie w okloicy kierownicy a nie spod maski;/

rafik54321
02-04-16, 15:25
Po odłączaj po kolei elementy. Jedną końcówkę drążka, potem drugą... I tak lokalizuj co to. Czasochłonne ale skuteczne