Zobacz pełną wersję : indeks nośności opony
witam mam pytanie oryginalnie mam 205-55-16 91 indeks a teraz założyłem 18 205-40 z indeksem nośności 86 i teraz pytanie może się coś stać czy coś ?jak wiadomo dużo aut tuningowych ma zmieniane koła i często indeksy SA mniejsze większe od oryginalnych jak to się ma do bezpieczeństwa ? :) czy coś ogólnie nic się nie dzieje jak jeżdżę i jeszcze nie zapakowany tylko 2 osoby czy coś
91 - 615kg na oponę
86 - 530kg na oponę
Przelicz sobie sam… wnioski wyciągnij sam.
wiem wiem ale dużo osób jeździ z mniejszymi indeksami i nic sie nie dzieję myślę ze tolerancja i tak jest bo na styk by nie wyliczyli :p
chyba nie liczysz na to że ktoś Ci powie.. 'spoko jeździj nic się na 100% nie stanie' ... bo nikt tego nie wie. Civic jest dość lekkim autem, więc wątpię żeby 70kg na oponie robiło różnicę.. ale to tylko gdybanie. Np. u naszych zachodnich sąsiadów (nie wiem jak w PL) jest tak, że samochód ma homologację na opony w danym rozmiarze / indeksie.. i w przypadku stłuczki czy wypadku ubezpieczalnie nie wypłacą Ci 1 grosza jeśli stwierdzone rozmiary/indkesy są inne niż te na 'nalepce'.
no ale u nas czy za granica 90 % aut tuningowych ma zmieniane felgi na większe więc i tak nie maja homologacji :D a po drugie to mam accorda już :)