PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z klimatyzacją

aozorowski
31-03-16, 16:40
Witam wszystkich użytkowników forum.

Od jakiegoś czasu mam problem z klimatyzacją, zaczęło się od tego że po włączeniu automatycznej klimatyzacji zanim się załączyła pojawiał się wilgotny smród, po czym znikał i zaczynała działać normalnie. I tak za każdym razem przy włączeniu klimy. Coraz częściej zaczynało śmierdzieć i się psuć.

W tamtym roku dałem do czyszczenia i nabicia, chwilowo działało po czym całkowicie padła.

Czy jestem w stanie coś samemu zrobić przed udaniem się do profesjonalnego warsztatu zajmującego się naprawą klimatyzacji?

z góry dziekuję za odpowiedz

johnny86
31-03-16, 16:46
Ale słychać jak sie zalacza/sprezarka? Jest jakis blad? Przydalby sie hds. Może uszkodził Ci sie przekaznik sterujący wlaczaniem sie sprezarki - na stronie trafo masz gdzie on jest.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

aozorowski
31-03-16, 16:55
Błędów nie ma, wydaje mi się że się nic nie załącza, ale jeszcze pójdę zobaczyć.

johnny86
31-03-16, 17:01
opis z strony trafo + tam znajdziesz też opisywane zdjęcie

Żeby w "warunkach polowych" sprawdzić czy przyczyną problemów z klimatyzacją nie jest cewka elektromagnesu sprzęgła sprężarki lub sterujący nią przekaźnik, można wykonać poniższe czynności;
Po sprawdzeniu czy bezpiecznik nr 17 (7,5A) pod maską nie jest uszkodzony, można sprawdzić czy problem z brakiem chłodzenia nie wynika z uszkodzenia cewki elektromagnesu sprzęgła sprężarki. Po połączeniu/rozłączaniu przez chwilę kawałkiem przewodu złączki w gnieździe przekaźnika zaznaczone niżej na czerwono (zgodnie ze schematem), silnik może być zgaszony a klimatyzacja wyłączona, powinno dać się się słyszeć charakterystyczny odgłos załączania/rozłączania sprzęgła.
Sprawdzenie działania przekaźnika cewki sprzęgła sprężarki również polega na zmostkowaniu tych samych styków ale w innych warunkach. Po włączeniu chłodzenia (uruchamiamy silnik i włączamy klimatyzację z temperaturą nastawioną na minimum) i połączeniu styków, ponownie powinno dać się słyszeć załączenie sprzęgła sprężarki. Po odczekaniu czasu, kiedy ciśnienie czynnika w układzie klimatyzacji wzrośnie, z nawiewów powinno wylatywać powietrze o wyraźnie niższej temperaturze niż wcześniej.
Jeżeli powyższe testy wypadną zgodnie z opisem będzie to oznaczało, że przekaźnik jest do wymiany.

A jak masz HDS to w nim możesz sprawdzić przełączanie A/C

grypsownik
31-03-16, 18:19
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?254776-Nie-sprawna-klimatyzacja miałem podobnie